Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska u novim produžecima pobijedila Nizozemsku u sjajnoj utakmici

U prvom polufinalnom susretu završnice UEFA-ine Lige nacija snage su u Rotterdamu odmjerili domaćin Nizozemska i Hrvatska. Premda je nekoliko dana ranije u javnost isplivao početni sastav Vatrenih s Ivanom Perišićem na lijevom beku u zadnjoj četvorci, dobar dio javnosti odbacio je takvu formulu kao puko nagađanje. Ipak, pokazala se ta teza ispravnom, te su naši istrčali na nizozemski travnjak u sastavu Livaković – Juranović, Vida, Šutalo, Perišić – Brozović, Modrić, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Ivanušec. Za momčad Oranja je pak teško bilo išta prognozirati s obzirom da je njihov izbornik Ronald Koeman momčad preuzeo pred 2 mjeseca, te vodio tek dvije utakmice. Domaćin je na teren izašao s postavom: Bijlow – Dumfries, Geertruida, van Dijk, Aké – Wieffer, Koopmeiners, de Jong – Malen, Gakpo, Simons.

Nakon početnog ispitivanja snaga koje je osim dvoboja na sredini terena donio tek pokoji izlet pred oba vratara, tek smo u 19. minuti zapisali prvi udarac. Lijepa dijagonala stigla je do Xavija Simonsa koji je primio loptu u kaznenom prostoru i pokušao oštro proigrati suigrača na drugoj stativi, no osujetio je njegov naum Livaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 31. smo minuti zabilježili i prvu konkretnu priliku Hrvatske. Nakon kornera je lopta izbačena, Perišić ju s ruba kaznenog prostora vraća u isti, a tamo je dočekuje Kramarić i nakon primanja puca polulobom, no to ipak ide preko gola. Nizozemci su hitro uzvratili, sjajno je proigran Koopmeiners koji je ispred sebe imao Šutala i Livakovića, uspio se izboriti za udarac, no uložio je u nj previše snage te pucao preko vrata.

U nekoliko su brzih dodavanja Nizozemci izigrali postavljenu hrvatsku obranu, te u 34. minuti stigli u vodstvo. Ispao je uz nekoliko hrvatskih veznjaka i Josip Šutalo, Wieffer se našao u kaznenom prostoru s čak dva nečuvana suigrača desno od sebe. Odabrao je dodavanje Malenu, kojem je preostao lakši dio posla za 1:0.

Sjajan okomiti trk Kovačića vidjeli smo u 39. minuti, kada je uzeo loptu na sredini terena, u slalomu nanizao nekoliko nizozemskih igrača i ušao u šesnaesterac, no njegov udarac iskosa išao je paralelno s gol crtom te zaobišao i Bijlowa i mrežu.

Nepromijenjenih su sastava ušle obje momčadi u drugo poluvrijeme, a prvi su zaprijetili naši u 49. minuti. Sjajna brza akcija započela je izvrsnim proigravanjem Modrića za Kramarića iz vlastite polovice. Napadač Hoffenheima povukao je s loptom sve do kaznenog prostora, lažnjakom si otvorio prostor za udarac, a onda pucao malo pored dalje stative.

Vidno je Hrvatska bolje izgledala na samom začetku drugog dijela utakmice, te je dočekala sjajnu priliku za izjednačenje u 55. minuti. Modrić se ubacio ispred Gakpa uzevši mu loptu u prvom koraku po ulasku u kazneni prostor. Gakpo je reagirao suprotno onome što očekujemo od igrača od 60 milijuna eura, naivno povukavši hrvatskog kapetana objema rukama. Za Kovácsa nije bilo spora, pokazao je na vapnenastu točku. S iste je hladnokrvno loptu po sredini mreže poslao Andrej Kramarić za 1:1.

Podigli su Nizozemci presing na zadnju liniju Vatrenih po primljenom golu, a moglo je to rezutirati i pogotkom za novo vodstvo. Igrala se 57. minuta kada je taj isti presing prisilio Livakovića na grešku, nisu Nizozemci isto onako pragmatično iskoristili kao u 34. minuti, te je lopta završila kod Wieffera, koji puca po skakujućoj lopti, no opasan udarac ipak ide preko gola.

Izjednačili su se odnosi na terenu skupa s rezultatom, pa je sljedeća prilika koju smo imali prilike vidjeti pripala Nizozemcima u 69. minuti. Jedan ubačaj s desne strane nije pronašao metu u stasitom Weghorstu koji je u međuvremenu ušao s klupe, no Juranović nije dobro reagirao. Lopta dolazi do Gakpa lijevo, kojem se otvorila prilika za udarac, no nije to zadalo previše problema Livakoviću koji hvala loptu.

Kreirala je Hrvatska sjajnu priliku za potpuni preokret u 71. minuti. Izveli su naši kratko korner na desnoj strani. Dugo su kombinirali Juranović i Modrić, čekali povoljnu priliku, na koncu je Modrić sjajno desnom vanjskom ubacio i pronašao usamljenog Perišića koji isprve puca iz velike blizine, no prebacuje vrata.

Samo minutu kasnije stigao je najavljeni preokret! Opet je nešto duže trajalo prebiranje i preslagivanje naših redova s loptom nadomak kaznenog prostora Nizozemaca. Perišićev dribling nije bio plodonosan, lopta se odbila do Ivanušeca, a ovaj nakon kraćeg vaganja savršeno pronašao Pašalića u srcu kaznenog prostora. Igrač Atalante opalio je isprve, Bijlow je bio blizu, no nije uspio spasiti svoja vrata za 1:2!

Adut s klupe, Nikola Vlašić, u 85. se minuti lijepo oslobodio pritiska i otvorio si prostor za udarac s ruba šesnaesterca, no dobar dribling naslijedio je loš udarac koji je išao daleko od gola.

Igrala se 1. minuta sučeve nadoknade kada su Nizozemci dočekali sjajnu priliku izboriti produžetke. Kako je vrijeme odmicalo tako su se Oranje sve više orijentirale na ubačaje i visoke lopte. Jedna takva nije dobro očišćena od strane hrvatske obrane, ona je pala do Gakpa koji je bio nečuvan u sjajnoj poziciji pred Livakovićem, no iz okreta je pucao pored gola.

Samo minutu kasnije – sličan scenarij. Ovaj je put ubačaj stigao s lijeve strane, a škaricama je udarac uspio uputiti Aké. Srećom po nas, loptu je skrenuo tek u ruke hrvatske jedinice koja opet čuva svoju mrežu.

U zadnjoj minuti sudačke nadoknade, Nizozemcima se silan pritisak isplatio. Novi ubačaj, novo nepotpuno čišćenje situacije od hrvatske obrane, i lopta se odbija na nogu džokera s klupe Noe Langa, koji istu posprema u praznu mrežu za 2:2 i produžetke.

Što je napravio Bruno Petković u 99. minuti!!! Dalićev džoker s klupe za produžetke sjajno se okrenuo već u primanju, i riješio se time svog čuvara. Sjurio se iskosa prema nizozemskim vratima, i onda opalio s 25 metara neobranjivo u malu mrežicu za veliko vodstvo Hrvatske!

U 102. minuti sijevnula je hrvatska akcija po lijevoj strani, Stanišićev ubačaj Frenkie de Jong morao je skrenuti ispred nadirućeg Petkovića, a pritom je umalo pogodio vlastita vrata!

Prijetili su Vatreni i u 104. minuti! Prvo je Modrić s centra sjajno proigrao Pašalića koji se zaletio prema Bijlowu. Aké ga je uspio sustići, a akcija je nakon nekoliko pokušaja proigravanja završila oštrim ubačajem zdesna na koji Petković na drugoj stativi nije uspio postaviti nogu i zabiti za povećanje vodstva.

Privela je Hrvatska utakmicu u mirne vode, a onda je Lovro Majer u situaciji s mnogo drugih rješenja odlučio pokušati petom proigrati svog suigrača u svojoj polovici u 110. minuti. Proigrao je tek protivničkog igrača, a rezultiralo je to proigravanjem za otvorenog Bergwijna. Ovaj je snažno pucao, Livaković odbio loptu na drugu stranu, a tamo je dočekao Lang koji praznu mrežu pogađa – s vanjske strane!

Imala je Hrvatska novu priliku povećati vodstvo u 115. minuti! Sjajno je po lijevom koridoru proletio Ivan Perišić, došao sve do kaznenog prostora, otvorilo mu se puno opcija na povratnoj lopti, odabrao je Pašalića koji se s nekoliko driblinga odvojio prvo stoperske, a onda i vratarske pratnje. Pred praznim je vratima snažno opalio Pašalić no zatresla se samo greda!!

Već u sljedećoj minuti vidjeli smo novi penal za naše! Opet je akcija potekla po lijevoj strani, Vlašić je gurnuo Petkovića u šansu, ovaj si opet sjajnim primanjem otvorio prostor, a zakasnio je Malacia koji ruši Dinamova napadača! Kramarića nije bilo, pa je odgovornost preuzeo, a tko drugi neko kapetan Luka Modrić. Kao i njegov prethodnik, i on je mirno loptu plasirao u mrežu za 2:4!

Stigao je Petković i do drugog pogotka u 121. minuti, bila je to malonogometna akcija u kojoj je Petković povisio na 2:5, no VAR provjera poništila je pogodak zbog zaleđa Majera u startu akcije. Ipak, u tom je trenutku malo koga bilo briga, jer odmah po završetku provjere je posljednji zvižduk dao sudac Kovács za prolazak Hrvatske u finale Lige nacija i novu medalju u Dalićevu mandatu! Hrvatsku će u nedjeljnom finalu čekati bolji između drugog polufinalnog para Španjolske i Italije koji će se susresti sutra u istom terminu.

Komentari

Povezano