Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Iduće sezone argentinska prva liga igrat će se na ovom stadionu

Mnogi zaljubljenici u nogomet na pitanje o klubovima iz Buenos Airesa često odgovaraju s: River Plate i Boca Juniors. Oni nešto “upućeniji” reć će vam kako poznaju i “Big 5”, u kojem se nalaze i Velez Sarsfield, Ferro Carril Oeste te Argentinos Juniors.

No, Buenos Aires je ogroman grad, metropolis, 13. po veličini na svijetu s nešto manje od 15 miljuna stanovnika, kojem po broju profesionalnih nogometnih klubova ne može parirati niti London. Uz navedenu petorku, trenutni su prvoligaši iz Buenos Airesa i Barracas Central, Huracán i San Lorenzo de Almagro, a osmi prvoligaš iz Buenos Airesa od iduće će sezone, po prvi puta u svojoj povijesti, postati i Deportivo Riestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub je to osnovan 1931. godine, koji se nalazi u distriktu Nueva Pompeya, na samom jugu grada. Kvart je to za kojeg se tvrdi kako je kolijevka popularnog argentinskog plesa tanga, a nogomet im rezultatski kroz povijest nije donosio previše radosti.

Većinu vremena provodili su u trećem i četvrtom rangu natjecanja, a slavu nakratko stekli u sezoni 2012./2013. kad je jedan od sponzora kluba predstavio projekt izgradnje nogometne akademije i novog stadiona, pri čemu je jedan od njegovih partnera trebao biti i slavni, nažalost pokojni, Diego Armando Maradona.

Od cijele priče u konačnici nije bilo ništa, no Riestra se 2014. uspjela dokopati Primere B, drugoligaškog ranga natjecanja, po prvi puta u povijesti u kojem se zadržala idućih 9 godina, da bi izborenim 7. mjestom u prvenstvu i kroz playoff izbacila Tucumán, Quilmes, Almirante Brown te Deportivo Maipú u finalu rezultatom 1:0, za ogromno slavlje svoje male, ali vjerne navijačke baze.

Klub u svojem prvom trenerskom angažmanu u karijeri vodi 36-godišnji Matias Modolo, ekipa na terenu sastavljena je od Argentinaca i tek jednog Kolumbijca, a ono što je znakovito jest da za ekipu igra i 36-godišnji Argentinac hrvatskog podrijetla, Mario Zaninović. Zaninovići su podrijetlom iz Hvara, a iako nismo uspjeli pronaći više informacija o obiteljskom stablu ovog igrača koji je karijeru proveo u Lanusu, Ferru, Estudiantesu, a posljednjih 6 godina je dio Deportivo Riestre, ne sumnjamo kako je njegova obiteljska priča fascinantna.

Ono što je još fascinantno je stadion na kojem igra Deportivo Riestra, imena Guillermo Laza kapaciteta tek 3.000 gledatelja i to na jednoj jedinoj tribini. Priča o povijesti stadiona je istovremeno bizarna i tužna: klub je imao vlastiti, stari stadion imena Lacarra u distriktu Villa Soldati i koristio ga do 1981. godine kad ga je argentinska vojna hunta nacionalizirala i preko njega izgradila autoput. Klub je tako bio bez stadiona 12 godina, da bi 1993. konačno izgradio svoj stadion i nazvao ga po bivšem potpredsjedniku kluba Guillermu Lazi.

A ono što je još fascinantnije jest da je stadion Deportivo Riestre smješten ni manje ni više nego 350 metara udaljen od stadiona San Lorenza tj. Nuevo Gasómetro, čime je “skinut” rekord najbližih stadiona u Argentini, Independientea i Racinga iz Avellanede, čiji su stadioni udaljeni nevjerojatnih 400 metara.

Tako će od iduće sezone u najvišem argentinskom rangu natjecanja igrati klub s najmanjim stadionom u povijesti, titulu kojeg preuzima od gradskog rivala Barracas Centrala i njegovog Claudio Chiqui Tapia stadiona kapaciteta 4.400 gledatelja. Zanimljivo, pravila Argentinskog nogometnog saveza dopuštaju najmanji kapacitet od 5.000 gledatelja, no za Barracas je napravljena iznimka koja će se primjeniti i na Deportivo Riestru.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se organizacijski riješiti gostovanje najvećih klubova poput Boca Juniorsa i River Platea, no to su brige o kojima će uprava Deportivo Riestre morati razmišljati tek sljedeće sezone.

Komentari