Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Inspirirani Harden donio Sixersima vodstvo, Jokić novom MVP izvedbom odveo Nuggetse na 2-0

[2] Boston Celtics – Philadelphia 76ers [3] 115:119 (0-1)

Protekle večeri je u TD Gardenu započelo i drugo polufinale Istočne konferencije između Bostona i Philadelphije, a pred samu utakmicu je izašla informacija kako najveća zvijezda gostiju, Joel Embiid, neće moći zaigrati zbog ozljede koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Sixersi na krilima fenomenalnog Jamesa Hardena, koji je nakon 5 minuta bio na učinku od 12 poena, vode s 19:13 uz 8/10 šut iz igre. Harden je večeras postavio vlastiti rekord za najbrže postignutih 12 poena u svojoj karijeri, a to je učinio nakon samo 4:19 minuta.

Nisu Celticsi puno zaostajali jer ni oni nisu promašivali, a njihov učinak iz igre je iznosio 6/7 pogođenih šuteva na početku utakmice. Jedina razlika su bile izgubljene lopte kojih su Celticsi imali tri, a Sixersi nijednu.

Pozvao je trener Bostona Mazzulla minutu predaha, a njegovi su igrači odgovorili serijom od 11:0 te su preuzeli vodstvo. Domaći košarkaši su odigrali fenomenalnu prvu četvrtinu koju su okončali s prednošću od 38:31, a do toga su došli šutiravši gotovo nestvarnih 85% iz igre – 17/20. Predvodili su ih Jaylen Brown s 14 poena te Malcolm Brogdon s 10, dok je na drugoj strani Harden bio na 16.

Spektakularnu drugu četvrtinu je odigrao Jayson Tatum te je svojim 18. poenom u dionici 3 i pol minute prije kraja doveo Boston u vodstvo od 62:50. Međutim, Sixersi završavaju poluvrijeme snažno te serijom od 13:4 smanjuju na samo -4 nakon uvodne 24 minute.

Tatum je predvodio sve strijelce s 26 poena, dok su u redovima Celticsa dvoznamenkasti još bili i Jaylen Brown sa 16 te Malcolm Brogdon s 14, a s druge strane je u redovima Sixersa Harden bio na 21 poenu. Veliku pomoć je imao u De’Anthony Meltonu koji je pospremio svih 5 trica za 17 poena nakon ulaska s klupe.

Prvo poluvrijeme je zaključeno sa samo dva slobodna bacanja koja je iznudio Jaylen Brown u posljednjoj minuti.

Sixersi bolje otvaraju i drugi dio pa poslije Hardenovog koša ponovno dolaze u vodstvo od 74:72, a do kraja treće četvrtine nijedna momčad ne ostvaruje prednost veću od dva posjeda razlike pa s rezultatom 87:87 ulazimo u odlučujuću četvrtinu.

Iskoristio je Boston uvodne minute bez Hardena te su poveli s 93:89, no onda se James vraća u igru te postiže 12 od sljedećih 13 poena svoje ekipe i s dvije uzastopne trice donosi gostima vodstvo od 2 poena razlike – 100:102.

U posljednje 4 minute se ušlo s nerješenim rezultatom od 107:107, a nakon toga je u par napada ključnu ulogu imao Al Horford koji najprije iznuđuje Hardenov prekršaj u napadu pa asistira Smartu za polaganje uz prekršaj te blokira Tyresea Maxeya pa su Celticsi došli do vodstva od 111:107. Maxey je svoju osvetu dobio 98 sekundi prije kraja kada polaže uz Smartov prekršaj te smanjuje zaostatak na samo -1.

U sljedećoj akciji Sixersi dozvoljavaju dva uzastopna skoka u napadu što rezultira košem Ala Horforda za +3. Poslije timeouta je Rivers nacrtao akciju za igru 2 na 2 Hardena i Reeda, a potonji iz toga iznuđuje dva slobodna bacanja te oba realizira. Sljedeći napad Bostona završava nestvarnom pogreškom Malcolma Brogdona koji s istekom vremena, umjesto upućivanja šuta na koš, dodaje loptu suparniku Maxeyu koji ide sam u kontranapad te zakucavanjem dovodi Philadelphiju u vodstvo od 114:113 na manje od 30 sekundi prije kraja.

Harris je napravio brzi prekršaj nad Tatumom te ga je poslao na crtu slobodnih bacanja, a najbolji košarkaš Bostona zabija oba za novo vodstvo domaćih. Nije Rivers zvao timeout, Harden je tražio i dobio izolaciju s Horfordom koju iskorištava pogođenom tricom za +2 8 sekundi prije kraja susreta.

Katastrofalnu pogrešku u sljedećem napadu čini Smart koji je krenuo na koš i odlučio dodati loptu Tatumu, ali ona odlazi iz njihovih ruku te sve rezultira novim slobodnim bacanjima Paula Reeda koji je ponovno hladnokrvan s crte i donosi pobjedu svojoj momčadi.

Suma sumarom svega je spektakularno izdanje Jamesa Hardena koji je izjednačio svoj rekord karijere u doigravanju ubacivši 45 poena uz 7 trica i 6 asistencija, dok je njegovo vodstvo pratio Tyrese Maxey s 26 poena. Paul Reed se iskazao u završnici te je zamijenivši ozljeđenog Embiida upisao ”double-double” učinak od 10 poena i 13 skokova. Kod poraženih je Jayson Tatum ubacio 39 poena uz 11 skokova, dok je Jaylen Brown zabio 23, a Malcolm Brogdon 20.

[1] Denver Nuggets – Phoenix Suns [4] 97:87 (2-0)

Nikola Jokić je spektakularno otvorio drugi ogled konferencijskog polufinala te je nakon sedam i pol minuta njegova bilanca pokazivala 11 postignutih poena. Jako je spor bio početak utakmice te su obje ekipe loše šutirale iz igre, a Sunsi su ipak na predah otišli s vodstvom od 21:18.

Drugu četvrtinu bolje otvaraju Nuggetsi i serijom od 12:3 dolaze do prednosti od 6 poena razlike, najveće dotad na utakmici. Ponovno su obje momčadi šutirale ispod 50% i u ovoj dionici, a Sunsi zahvaljujući trici Devina Bookera, na odmor odlaze s vodstvom od 42:40.

Početkom treće dionice se igra koš za koš, no Sunsi serijom od 9:2 sredinom iste preuzimaju kontrolu nad utakmicom. Devin Booker je postigao 14 poena u tih 12 minuta, no odgovor je dobio od koga drugog već od Nikole Jokića koji je zabio 18 poena od kojih je 9 stiglo u posljednje dvije minute pa su Nuggetsi na predah pred posljednju dionicu otišli sa samo -3 poglavito na majstorstvo srpskog košarkaša.

Na samom startu četvrte četvrtine dolazi obavijest kako se Chris Paul neće vraćati u igru zbog ozljede prepona što je bio veliki hendikep za Sunse pogotovo iz perspektive kako je dotad igrao Cameron Payne, njegov zamjenik (1/5 iz igre). Nisu svoju večer imale ni dvije zvijezde ovih ekipa. Deset minuta prije kraja dvoboja, Kevin Durant je bio na 16 poena uz šut iz igre 6/18, dok je na drugoj strani Jamal Murray bio na svega 4 poena uz šut iz igre 1/11. Njih dvojica su kombinirano promašili čak 14 trica u tom trenutku.

Upravo su trice snažno oružje Kentavious Caldwell-Popea, a to pokazuje s dvije takve na početku četvrte četvrtine za preokret Nuggetsa i vodstvo od 76:73. Igrali su košarkaši Denvera fantastičnu obranu te su Sunsima dozvolili svega 6, krvavo zarađenih, poena nakon 7 minuta igre u završnici.

Gledali smo opako dobru obrambenu bitku, a tijekom nje su više opcija u napadu imali domaći košarkaši pa se u posljednje dvije i pol minute, poslije nove trice Caldwell-Popea i Murrayevog koša s poludistance, ušlo s njihovim vodstvom od 91:81 i u tom trenutku je susret prelomljen.

Denver je na koncu slavio s 10 poena razlike, a do pobjede vrijedne vodstva od 2-0 u seriji ih je predvodio fenomenalni Nikola Jokić koji se zaustavio na 39 poena, 16 skokova i 5 asistencija. Aaron Gordon je ubacio 16 poena, a veoma vrijednih 14 je dodao Kentavious Caldwell-Pope koji je s tri trice u četvrtoj četvrtini bio prevaga za prve nositelje Zapada.

Kod poraženih je Devin Booker ubacio 35 poena, dok je Kevin Durant zabio 24 poena uz 8 skokova, no uz samo 37% šuta iz igre.

Bit će zanimljivo vidjeti kakve prilagodbe može izvući Monty Williams iz ove ekipe Phoenixa za treću utakmicu pogotovo ako Chris Paul ne bude spreman jer je Landry Shamet pokazao da se na njega ne može računati, dok je Cameron Payne večeras izgledao katastrofalno. S druge strane ne postoji odgovor na igru Nikole Jokića, a utakmica broj 3 je na rasporedu u noći s petka na subotu od 4:00 po našem vremenu.

Komentari

Povezano