Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Iran penalom u sudačkoj nadoknadi izbacio Japan

Finale prije finala bila je etiketa četvrtfinalne utakmice Japana i Irana koju su joj nadjenuli navijači i sama Azijska nogometna konfederacija, a utakmica ovih dviju ekipa je istu u potpunosti i opravdala.

Novi preokret i novi kazneni udarac u sudačkoj nadoknadi uz otvoren nogomet dvaju sjajnih ekipa bili su garancija spektakularnog ranog poslijepodneva za svakog tko je odabrao svoje vrijeme pokloniti ovoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je kao stopostotan prošao kroz skupinu, da bi u osmini finala tek nakon penala bio bolji od underdoga Sirije, dok su Japanci uz jedan poraz od Iraka u grupnoj fazi, ipak bez previše problema stigli do četvtrtfinala, prikazavši usput uzbudljiv napadački nogomet koji je garantirao golove na obje strane terena.

Treneri obiju ekipa žalili su se na malo vremena za odmor, posebice Iranci koji su imali manje od 72 sata odmora između utakmica, no dvije najboljeplasirane azijske reprezentacije nisu ni po čemu pokazale kako im je fizička sprema problem.

Najveći problem Iranaca bio je izostanak najboljeg napadača i najboljeg strijelca turnira, Portovog Mehdija Taremija koji je protiv Sirije dobio crveni karton, a još od prve utakmice nema Dinamovog desnog beka Sadegha Moharramija zbog ozljede.

Japanci su od početka nametnuli ritam visokog intenziteta, dok su se Iranci pretežito orijentirali na protuudare, a taman kad se utakmica primirila, Japanci su došli u vodstvo.

Igrala se 28. minuta, veznjak Sportinga Hidemasa Morita je dobro reagirao u jednoj gužvi i poslao loptu pored iranskog vratara za vodstvo Japana.

Promijenili su se odnosi snaga na terenu nakon vodstva Japanaca, a Iran je bio taj koji je počeo visokim pritiskom onemogućavati Japance da izlaze iz posljednje linije obrane, što je i dovelo do ogromne prilike u 40. minuti koju je promašio Brentfordov Saman Ghoddos.

Drugo poluvrijeme nastavilo se tamo gdje je prvo stalo: Iranci su stvarali prilike i ugrožavali japanskog vratara, a do zasluženog izjednačenja stigli su u 55. minuti. Fenomenalno proigravanje Rominog Sardara Azmouna za Mohammada Mohebija rezultiralo je preciznom završnicom u drugi kut japanskog vratara i pogotkom za 1:1.

Iranski navijači počeli su gurati svoju ekipu prema pobjedi, a u 64. minuti mislili su kako je pobjeda stigla, prije nego li je VAR provjera zbog milimetarskog zaleđa poništila pogodak Azmouna.

Do kraja susreta Iran je bio bolja ekipa, Japanci su se branili na jedvite jade, a onda smo vidjeli novi azijski spektakl i novi kazneni udarac u sudačkoj nadoknadi.

Katastrofalna reakcija japanske obrane u 94. minuti rezultirala je rušenjem Kanaanizadegana, a nakon kratke VAR provjere, Iran je dobio priliku da posljednjim udarcem na utakmici prođe u polufinale i izbjegne produžetke.

Loptu je na bijelu točku namjestio Alireza Jahanbakhsh i snažnim udarcem poslao je u rašlje nemoćnog Ziona Suzukija za apsolutnu erupciju oduševljenja na tribinama Education City stadiona i završetak velikog iranskog preokreta.

Iranci sada u polufinalu čekaju boljeg iz ogleda domaćina Katra i Uzbekistana.

Komentari

Povezano