Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Iskustvo Duje Čopa za prolaz Lokomotive u Vukovaru

Kako se bliži kraj kalendarske godine, tako pomalo jenjavaju klupske obaveze hrvatskih klubova, pa su tako danas svoju Kup obavezu odradili Vukovar 91. i Lokomotiva koji su se sastali u osmini finala drugog najjačeg domaćeg natjecanja.

Vukovar je do ove faze natjecanja došao dvama uvjerljivim pobjedama, ljetos su s 4:0 ispratili Graničara iz Kotoribe, da bi u šesnaestini finala sa zeru slabijih 4:1 nadvisili ligaškog konkurenta BSK iz Bijelog Brda. Lokosi su pak imali kraći i nešto manje uvjerljiv put, u šesnaestini finala su s tek 0:1 pobijedili Dugo Selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo pisali o prošloj fazi Kupa Hrvatske spomenuli smo kako je Vukovar izjednačio svoj najbolji rezultat u povijesti natjecanja, jer do osmine finala stigli su i u sezoni 2006./07. gdje su s 2:0 poraženi od Cibalije. Lokomotiva u osmini finala Kupa zadnji put nije bila još u sezoni 2013./14., a i u četvrtinu finala su ulazili više manje redovito u zadnjih desetak godina. Iznimka je sezona 2020./21. kada ih je baš u ovoj fazi natjecanja izbacila Gorica. Vukovaru i Lokomotivi bio je ovo prvi međusobni susret u povijesti.

Domaći trener Ivan Božić u pohod na snove na teren je poslao najjači sastav, od prve su minute tako krenuli Mandić – Bismarck, Andačić, Jukić, Rugašević – Mustedanagić, Radošević, Baltić, Wehrmann – González, Knöll. Najbolji europski trener po pitanju razvoja mladih igrača je s druge strane malo kombinirao s postavom. U prvoj su postavi tako bili Šubarić – Vranjković, Kalaica, Mersinaj, Milićević – Bubanja, Marić – Goričan, Mudražija, Žilinski – Čop.

Vukovar prvi prijeti krajem 3. minute, nakon centaršuta s desne strane u stopostotnoj se šansi našao Robin González no još bolje se snašao Zvonimir Šubarić koji brani veliki zicer domaćina.

Po teškom i kaljužnom terenu nije se dalo kreirati previše prilika ni na jednoj strani terena, no igra se ipak malo rasplamsala pred kraj poluvremena. Prvo se u dobroj poziciji našao Duje Čop u domaćem kaznenom prostoru, no njegov je udarac blokiran. Uslijedila je duga lopta Vukovaraca, da bi istim oružjem uzvratila Lokomotiva. Opet se Čop našao u kaznenom prostoru, lijepo je primirio loptu i krenuo iskosa prema vrataru, pričekao je dolazak Roberta Mudražija i pravovremeno ga proigrao, a Lokomotivin veznjak nisko pogodio bliži kut za 0:1 u 40. minuti.

Zaprijetio je tri minute kasnije i Vukovar, opet je to bio ubačaj Paula Bismarcka s desne strane, a zrakom se vinuo Törles Knöll i glavom pucao u bliži kut, no spremno je to uhvatio Šubarić. Već u sljedećoj minuti, Vukovar ipak stiže do izjednačenja. Brza je išla akcija domaćina prvo preko Zinedina Mustedanagića, koji je pravodobno proigrao Knölla, a ovaj iskosa zdesna pogodio mrežu za 1:1.

Veliku smo priliku vidjeli u 52. minuti, kontranapad Lokomotive poveo je svježi Marin Šotiček, pucao je nisko s ruba kaznenog prostora, Ivan Mandić je to obranio, a odbijanac dolazi na nogu Čopa koji iz izgledne pozicije gađa stativu gola.

Uslijedio je period dominacije i prilika Vukovara, a istaknimo situaciju iz 60. minute kada Jordy Wehrmann sam obavlja većinu posla, a potom dobrim udarcem gađa vanjski dio vrata.

Koliko je utakmica značila objema momčadima vidjeli smo po sljedećih desetak minuta koje su uglavnom obilježile tenzije, naguravanja, verbalni delikti i žuti kartoni.

Zaprijetio je potom opet Vukovar u 72. minuti, González je sjajno proigrao Knölla koji je nečuvan s otprilike 13 metara mogao birati gdje će pucati Šubariću, da bi mu preslabim udarcem samo dodao loptu u ruke.

Ipak, Lokomotiva je uvijek opasna, a to smo mogli vidjeti u 75. minuti. Čop se našao s loptom u nogama u kaznenom prostoru, bio je ukoso postavljen prema vratima, a Mandić je iz nekog razloga izašao visoko na njega. Lokomotivin je napadač lob udarcem prebacio domaćeg vratara, no netko od Vukovaraca loptu je zaustavio na putu prema praznoj mreži.

Na nevjerojatno je jeftin način Lokomotiva opet stigla do vodstva. Lijepo se u 80. minuti Čop izvukao lijevo u kaznenom prostoru, po primitku lopte okrenuo se i nisko i neopasno opalio. Dojam je da je domaći vratar mogao bolje reagirati, no Mandić nije uspio ukrotiti već krotki udarac, i samo ga je odbio na nogu Vladana Bubanje koji iz velike blizine loptu šalje u praznu mrežu za 1:2.

U napetoj i borbenoj utakmici koja je po prikazanome trebala završiti remijem, tako je ipak presudilo prvoligaško iskustvo gostiju, a poglavito nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Čopa koji je sudjelovao kod oba pogotka.

Komentari

Povezano