Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Istra izjednačila rekordno slavlje s četiri komada Rudešu

Nakon izuzetno nezanimljivih 0:0 koje su nam pružili nogometaši Slaven Belupa i Gorice u petak, 15. kolo SuperSport HNL-a nastavljeno je u subotu ogledom posljednje i pretposljednje momčadi lige – Rudeša i Istre 1961.

Zeleno-žuti su na koncu slavili s visokih 0:4 i izjednačili rekordno slavlje kroz cijelu povijest HNL-a. Istim su rezultatom nadvisili Međimurje 2006., te Osijek i Zadar 2013. godine. Pobjedom je Istra došla do 14 osvojenih bodova, te se izjednačila sa Slaven Belupom na 8. mjestu ljestvice. Razlika između njih i zadnjeg Rudeša sad je povećana na čak 11 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin je prošlo kolo i službeno postao nositelj jednog od gorih rekorda lige, nakon što je i po odigranih 14 utakmica propustio upisati prvu pobjedu. Logično je onda da su protiv najbližeg pratitelja ušli s motivom riješiti se tog bremena. Istra je pak prošlo kolo konačno pobijedila te sa sebe skinula teret uzastopnih negativnih rezultata, te su u susret ušli željni vezati novi pozitivni skor.

Toni Golem opet se odlučio na formaciju s četvoricom u pozadini, koja je upisala dva uzastopna remija i iznenađujuće namučila Hajduk u prošlom kolu. Luka Pavković ponovno je bio na lijevom beku, Krešimir Kovačević krenuo je u vrhu napada, dok se u ekipu na poziciju krilnog napadača vratio Brian Oddei. Talijanski brzanac na posudbi iz Sassuola zbog ozljede je propustio gotovo točno tri mjeseca igre.

Sastav i sustav koji je Istri donio drugi ovosezonski trobod prošli vikend nije puno promijenjen. Zbog crvenog kartona tu logično nije moglo biti Ante Majstorovića, pa je stopersku poziciju popunio moldavski mladić Iurie Iovu. Na lijevom je beku krenuo Mladen Devetak, a posljednja izmjena ticala se samog vrha napada, gdje je nakon pogotka za 2:0 u navedenom susretu, svoje mjesto u prvih 11 povratio Ante Erceg, dok je vižljasti Elias Filet svoju priliku čekao s klupe.

Već u prvoj minuti hitra kontra Rudeša kreirala je zicera za Ivana Pešića! Pohitao je prvo Oddei terenom, proigrao zatim Ivana Tomečaka desno, a na njegovu sjajnu povratnu loptu ne reagiraju dobro ni Kovačević ni Oddei, već Pešić koji iz drugog plana umjesto mreže puca visoko preko gola.

Istra uzvraća udarac u 4. minuti! Krenulo je jednim dubinskim proigravanjem za Matea Lisicu, njegova povratna ne nalazi metu, no u nastavku akcije lopta stiže lijevo do Mateja Vuka. Ovaj je zaljuljao svog čuvara i potom snažno pucao nisko u bliži kut, no spreman je Matej Marković koji sjajno čuva svoja vrata. Iz kornera koji je uslijedio Dario Marešić dobro puca no opet refleksnom obranom svoja vrata čuva najbolji Rudešov igrač ove sezone.

Nestao je Rudeš s mape nakon uvodne prijetnje. Značilo je to da Istra nastavlja prijetiti, a u 11. minuti Erceg se izborio za dobru poziciju iz koje oštro puca, no Matković je upisao novu obranu.

Igrala se 14. minuta kada su gosti stigli do vodstva. Brzinski je proigran Lisica desno, brzonogi napadač hitrim je korakom stigao do kaznenog prostora, te potom izvrsno poslužio nečuvanog Antonija Maurića koji precizno puca za 0:1. 20-godišnjem veznjaku bio je ovo prvi gol u seniorskoj karijeri!

Nije Rudeš ni po primljenom golu pritisnuo goste, štoviše, Istra je nastavila prijetiti a u 25. minuti stižu do povećanja vodstva. Recept je bio isti, jedna izvrsna dubinska lopta pronašla je Lisicu kojem ne valja puštati previše dubine. Mladi krilni napadač opet je istrčao svoju dionicu, te novom asistencijom izvrsno pronašao Ercega koji iz blizine gađa krov mreže za 0:2.

Nova prilika za Istru u 31. minuti, ovaj je put Frano Mlinar ušao u kazneni prostor i povratno odigrao za Ercega, no udarcu je falilo snage, te je Marković uspio obraniti ovaj pokušaj.

Tek u 44. minuti Rudeš stiže do druge situacije koju možemo nazvati prilikom. Oddei je napravio gro posla driblingom na desnoj strani, odigrao je dupli pas s Jakovom Bašićem i potom s ruba kaznenog prostora opalio. Lopta uz odbijanac nekog od gostujućih igrača pogađa vanjski dio mreže. Iz kornera koji je uslijedio imali su Rudešovi igrači loptu u srcu kaznenog prostora u otvorenoj poziciji za šut, no neodlučnost i proklizavanje uzrokovali su da do udarca ni ne dođe!

Nova nespretnost domaćih igrača uslijedila je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, no ovaj put u vlastitom kaznenom prostoru. Istra je imala kornera, nakon kojeg Kovačević ispruženom rukom dira loptu koje je glavom prema vratima uputio Vuk, na što sigurni Jakov Titlić odmah pokazuje na bijelu točku. S nje je siguran bio Erceg koji zabija svoj drugi pogodak utakmice i 0:3 vodstvo.

Nakon zamjene Pavkovića Dominikom Pavlekom sredinom prvog poluvremena, domaći je strateg u pokušaju povratka iz ponora dubokog tri gola napravio dodatne izmjene u 46. minuti, pa su tako Andrej Lazarov i Karlo Špeljak zamijenili Bašića i Pešića.

Preuzeo je Rudeš kontrolu terena, a Istra očekivano krenula u odrađivanje utakmice, no veliki broj domaćeg ljudstva na Istrinoj polovici značio je samo nastavak scenarija iz prvog poluvremena. Ponovno je neravno i visoko stajala zadnja Rudešova linija, a 57. minuti je Erceg bio taj koji je izbjegao ofsajd i krenuo u trk brisanim prostorom. Premda je i sam mogao zapucati, bio je Erceg nesebičan i odigrao lijevo za Vuka koji ljevicom puca i zabija za 0:4.

Domaćin prvi put u drugom poluvremenu prijeti Lovri Majkiću u 65. minuti, tada se Špeljaku oslobodio prostor za udarac iskosa slijeva, a ovaj gađa bliže rašlje no istarska jedinica to brani.

Nije bilo dosta što su istarski igrači slagali prilike, napravio je to u 67. minuti i Oddei! Sa sredine centra odigrao je preslabu povratnu loptu koju je Erceg presjekao. Zaobišao je potom istrčalog Markovića, ali otišao previše iskosa, te iz gotovo mrtvog kuta pogodio samo stativu.

Propustio je Erceg novu šansu za kompletiranje hat-tricka u 72. minuti. Sjajno ga je proigrao Advan Kadušić u sučeljavanje s domaćim vratarom, no pokušaj gađanja bližeg kuta završio je u vanjskom dijelu mreže.

Dvije minute kasnije nova prilika Ercega, svježi Emmanuel Ekong ušao je u kazneni prostor s lijeve strane, dodao za Istru “pedesetku” koja se okreće i puca no uz domaći blok to odlazi pored vrata.

Ušla je utakmica u mirne vode, a uzburkao ih je tek Vinko Petković oršićevskim pokušajem u 84. minuti. Ciljao je iskosa s lijeve strane, no lopta je ipak otišla malo preko vrata.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano