Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Istra pogotkom u 101. minuti igre šokirala Hajduk nanjevši mu prvi ovosezonski poraz

U posljednjem večernjem susretu HNL-a, 100%-tni Hajduk na Poljudu je dočekao Istru koja nakon 6 kola još uvijek nije upisala pobjedu, zbog čega je došlo i do trenerske smjene, a David Catalá zasjeo je na klupu umjesto Mislava Karoglana. Hajduk je ujedno tražio i postavljanje klupskog rekorda po broju uzastopnih pobjeda u prvenstvu, kojeg je Ivan Leko u prošloj utakmici izjednačio stigavši na brojku 9, koju su do sada postigli i Nenad Gračan i Ante Miše.

Do nje u konačnici, usprkos izrazito inspiriranih prvih 45 minuta, ipak nije stigao, dapače, u nevjerojatnoj završnici Istra je stigla do pete pobjede u povijesti HNL-a na Poljudu, prekinula niz od 17 utakmica bez pobjede na Poljudu, i ujedno prve pobjede u ovosezonskom HNL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Leko od prve je minute na teren poslao u ovom trenutku najjačih 11, a jedina dilema bila je na poziciji polušpice, gdje je ovog puta umjesto Benrahoua počeo Odjidja-Ofoe, a najnovijeg pojačanja Splićana, Filipa Uremovića, još nije bilo u sastavu.

S druge strane, David Catalá na teren je poslao ekipu u formaciji 4-5-1, s poduplanim bočnim pozicijama i igračima defenzivne orijentacije, a od prve je minute po prvi puta još od 20. svibnja 2022. istrčao 36-godišnji kapetan Slavko Blagojević!

Zanimljivo, današnji je susret imao i jedan obiteljski element, jer od prve minute za goste je krenuo Mario Čuić, dok je na klupi domaćih sjedio njegov brat – Filip Čuić!

Pitanje koje su si vjerojatno svi gledatelji na Poljudu nakon prvih 45 minuta postavili jest: kako je moguće da je rezultat još uvijek 0:0?

Jer Hajduk je nošen dobro ispunjenim tribinama krenuo odlično, i već u 3. minuti mogao doći do vodstva, no Krovinović je iz mat pozicije s 5 metara prebacio cijeli gol.

Nije Istra ostala dužna, jer već u 6. minuti Mlinarov ubačaj sjajno glavom u paraboli skreće Čuić, vratar Hajduka Lučić je let lopte mogao ispratiti tek pogledom, no spasila ga je vratnica.

Nevjerojatno bogatih prvih par minuta igre završio je Lovro Majkić sjajnom obranom Melnjakovog udarca nakon fantastičnog proigravanja Nike Sigura, i zapravo je pravo čudo da je nakon 8 minuta igre rezultat na semaforu i dalje bio 0:0.

Nakon toga je uslijedilo kraće zatišje, sve do 26. minute kad je na jednu dugu loptu, ne po prvi puta ove sezone, slabo reagirao Dario Marešić, no niti Marko Livaja nije naštimao svoje nišanske sprave te je volejem loptu poslao iznad glave Majkića.

Nevjerojatno je što je u 32. minuti iz blizine promašio Hajduk, iz neposredne blizine nakon ubačaja Melnjaka Livajin je udarac krajnjim naporom blokirao Marešić, no situacija se činila toliko očita za pogodak, da su čak i spotteri za aplikacije za praćenje rezultata već bili označili postignuti pogodak.

Nastavio se pritisak Hajduka i iz kornera nakon te situacije, no iz velike gužve na kraju je jedina posljedica bila igranje Dolčeka rukom, što je Majkiću i društvu omogućilo da ipak na neko vrijeme odahnu.

Ne zadugo, jer već u 41. minuti morao je po prvi puta u večeri Majkić vaditi loptu iz mreže, no pri ubačaju Odjidje-Ofoea Melnjak se nalazio u nedozvoljenoj poziciji pa je gol opravdano poništen.

Na poluvremenu smo kod Hajduka vidjeli jednu izmjenu i to u posljednjem redu – iz igre je izašao Diallo, a umjesto njega ušao Ferro.

U 48. minuti imali smo reprizu situacije iz 41. minute, a opet je asistent bio Odjidja-Ofoe koji je centaršutom iz trka pronašao glavu Marka Livaje, a ovaj sjajnim trzajem probio Lovru Majkića. Ipak, i ovu je situaciju pomoćni sudac osujetio, a VAR soba potvrdila, pa je rezultat i dalje ostao početnih 0:0.

Nakon toga je Istra po prvi puta još od samog početka i prečke zaprijetila golu Ivana Lučića. Zaredali su desetak minuta s nekoliko uzastopnih kornera i par opasnih akcija po desnoj strani napada, te je momentum u tom trenutku bio na strani Puležana.

Uslijedio je period igre u kojem je Hajduk ipak izgledao ponešto ispuhano, a Istrin se vezni red stabilizirao ulaskom Frane Mlinara, pa su igrači Hajduka bili puno udaljeniji od zadnje trećine. Pokušao je pomoćni trener Hajduka Adnan Čustović uz sugestije Ivana Leke s tribina promjenama poremetiti odnose u igri, pa su ulazili i Dajaku, Benrahou, Mikanović i Kalik, no rezultat se i dalje nije mijenjao. Dapače, izgledalo je kao da bi visoko postavljena Hajdukova obrana mogla imati problema s ponekim kontranapadom, no Istra u tim trenucima nije iskazivala pretjeran interes za ugrožavanje Hajdukova gola, koliko za očuvanje vlastitoga.

Hajduk je u drugom poluvremenu ostao na 0 udaraca u okvir gola i niti jedno ugrožavanje protivničkog vratara Majkića, uglavnom se fokusirajući na mnogobrojne centaršuteve, njih čak 28, koji uglavnom nisu prelazili ni prvu liniju Istrine obrane, a tek su tri pronašla željenu destinaciju.

Za sam kraj, u 92. minuti jednu svijeću koja je padala u polovicu Hajduka Ante Erceg je zagradio pored Šarlije i Ferra, izborio se za opasnu situaciju na 20 metara od gola, a onda ga je jednim izrazito neopreznim high-kickom Šarlija pogodio u glavu, što je sudac Pajač kaznio žutim kartonom, iako je bilo elemenata i za crveni karton, no VAR soba nije se uključivala. Erceg je izašao iz igre s velikim podljevom na jagodičnoj kosti, a utakmica se produljila još 4 minute koliko je trajalo ukazivanje pomoći Anti Ercegu, a on se naposlijetku i vratio u igru!

Do kraja susreta Hajduk je pokušao ubacivanjem tijela u šesnaesterac Istre, i kad smo pomislili da se rezultat više neće mijenjati, Istra je iz prvog pravog kontranapada u utakmici u 101. minuti utakmice stigla do pogotka. Loš pokušaj centaršuta Hajduka Ante Erceg je umirio na sredini terena i proslijedio za Lisicu koji se sjurio prema golu Lučića, driblingom si otvorio prostor za udarac lijevom nogom i pogodio malu mrežicu za ogromno, veliko slavlje Puležana koji su junački odigrali više od 100 minuta nogometa, stoički izdržali Hajdukov pritisak u prvom poluvremenu te stigli do prve ovosezonske pobjede.

Komentari

Povezano