Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Istra se protiv Slavena ponovno vratila iz ponora

Novo krnje kolo Supersport HNL, peto po redu, u subotu popodne otvorili su Slaven Belupo i Istra 1961 te u Koprivnici remizirali rezultatom 2:2. Slaven je vodio 2:0 nakon 23 minute igre, ali je Istra drugo kolo zaredom se vratila iz zaostaka od dva gola razlike i osvojila treći bod ove sezone. Strijelci za Slaven su bili Benedik Mioč i Ante Crnac dok su za Istru zabili Matej Vuk i Ante Erceg.

Pod većom je lupom javnosti svakako bila gostujuća momčad koje je loše ušla u prvenstvo, povezavši tri poraza, da bi nakon smjene trenera Mislava Karoglana prošlo kolo odigrala spektakularnih 4:4 protiv Osijeka i pokazala znakove života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad je tada privremeno vodio Karoglanov pomoćnik Sergej Banović, dok je u međuvremenu obznanjeno kako je dužnost glavnog trenera preuzeo Španjolac David Català, kojem je ovo premijera na klupi Zeleno-Žutih. Nakon tek nekoliko odrađenih treninga, nije Català puno kemijao sa startnom postavom i momčad je zaigrala u 4-3-3 formaciji kako smo je uglavnom gledali i zadnjih nekoliko tjedana. Od početnih postava istaknimo tek Marija Čuića i Franu Mlinara u prvoj postavi, dok je jedan od rijetkih svjetlih točaka ovosezonske Istre, Sebastián Nebyla utakmicu započeo na klupi.

Ricardo Moniz na domaćoj klupi također je minimalno mijenjao, a svoj debi u redovima Farmaceuta upisao je Daniel Štefulj koji je krenuo na stoperu (!?), usprkos činjenici da stopera u Belupu nedostaje koliko i lanjskog snijega u poznatoj izreci. U veznom se redu standardnom starteru Michealu Agbekpornuu pridružio Mario Marina, dok je ostatak sastava, s iznimkom povratka Ivana Sušaka na vrata, bio standardan.

Rano u utakmici vidjeli smo prvu priliku. Rastrčana i “nabrijana” Istra vrebala je sve greške u primanju i dodavanju Slavenovih igrača, a jednu takvu situaciju imali smo u 4. minuti. Mlinar je tada na 20-ak metara od domaćeg gola presjekao jednu loptu, fino proigrao za Matea Lisicu koji ulazi u kazneni prostor i dolazi pred Sušaka, no koprivnički vratar dobro je zatvorio kut mladom Istrijanu te obranio prvi udarac susreta.

U prvoj opasniji prilici pred gostujućim vratima Slaven Belupo stigao je u vodstvo! Antonio Bosec je neometan prošao desnom stranom, pored Morisa Valinčića uputio niski centaršut koji je izgledao lakim plijenom za istarsku obranu. Ipak, Dario Marešić se u pokušaju izbijanja lopte okliznuo i promašio je cijelu, te je ona kao na pladnju stigla do Benedika Mioča kojem je preostao laki dio posla, te je Slaven poveo 1:0.

Izgledali su malo potreseno gosti nakon primljenog pogotka, ali brzo su se otrijeznili. U 18. minuti propuštaju veliku priliku za izjednačenje. Sjajan centaršut Valinčića slijeva stiže do usamljenog Mateja Vuka, koji na drugoj stativi puca u svoj bliži kut, no Sušak uz pomoć stative brani. Martinaga je na odbijancu reagirao kao i kolega mu iz suprotnih redova Marešić, izgubivši balans u pokušaju izbijanja lopte, te se ona vratila do Vuka. Ovaj je odigrao povratnu za usamljenog Antu Ercega koji negdje s točke jedanaesterca nisko i snažno puca, no opet Sušak izvrsno reagira i spašava svoja vrata.

Samo tri minute kasnije opet prijeti Istra! Sjajna dijagonala stiže do Ercega koji se izvukao desno, užasno je reagirao Štefulj, Istrin napadač se zavukao u kazneni prostor i pokušao proigrati suigrača na drugoj stativi, no smirenost je u domaćim redovima zadržao Bosec i izbacio loptu u zadnjem trenutku.

U 23. minuti Slaven Belupo dolazi do povećanja vodstva! Ante Crnac je povukao loptu kroz sredinu Istrine polovice i uposlio Mioča u kaznenom prostoru. Mioč odmah vraća povratnu loptu Crncu koji se na vrhu kaznenog prostora lijepo izbacuje na lijevu nogu i prizemnim udarcem precizno gađa suprotni kut vratara Majkića za vodstvo 2:0.

28-godišnjem Mioču je ovo već druga utakmica sezone u kojoj je upisao gol i asistenciju nakon što je isto napravio u remiju 2:2 protiv Varaždina. U 5 utakmica ove sezone (uključujući i ovu) upisao je već 2 gola i 3 asistencije. Dakle, od ukupno 8 golova Slavena ove sezone, Mioč je direktno sudjelovao u njih 5. Prije ove sezone je imao ukupno 7 izravnih sudjelovanja za gol u 125 odigranih HNL utakmica.

Istra ponovno prijeti u 27. i 36. minuti. Prvo se nakon dobrog ubačaja s lijeve strane Erceg najbolje snašao među stoperima domaćina te se, uz vjerojetni prekršaj, izborio za udarac koji Sušak ponovno brani. 10 minuta kasnije se u dobroj poziciji našao Čuić koji je pucao snažno s vrha kaznenog prostora, ali ravno u ruke vratara Slavena.

Istra se zasluženo vraća u igru u 38. minuti sjajnim pogotkom za smanjenje vodstva domaćih na 2:1. Nakon jedne duge lopte koju je očistila obrana Slavena, lopta se odbila do Mlinara koji sa 25 metara šalje poluvisoki centaršut u kazneni prostor domaćina, a loptu iz voleja neobranjivo pogađa Matej Vuk. Sušak ipak ne može sve obraniti. Vuku je ovo prvi HNL pogodak još od svibnja 2021. godine kada je zabio za pobjedu Istre, naravno protiv Slavena.

U 44. minuti je Valinčić sjajno prošao po lijevoj strani, sjurio se u kazneni prostor domaćina skoro do korner linije i iz teškog kuta uputio udarac na gol koji je Sušak obranio. Bilo je to sve što smo vidjeli u prvom poluvremenu te smo na odmor otišli s vodstvom Slavena čiji igrači vjerojatno ni sami ne znaju kako su bili u vodstvu u tom trenutku. Slaven je u prvom dijelu imao dva udarca na gol i 38% posjeda dok je Istra stvorila sasvim dovoljno prilika da je možda trebala i voditi u ovoj utakmici, a kamoli biti u egalu.

U sličnom ritmu se nastavilo u drugom dijelu utakmice pa tako do 57. minute bilježimo nekoliko dalekometnih opasnih udaraca Istre, od kojih se najviše ističe udarac Vuka koji je otišao malo pored lijeve vratnice domaćina.

Još jednu veliku priliku za Istru propušta Matej Vuk u 62. minuti! Fantastičnu loptu mu je s vrha kaznenog prostra iza leđa obrane podvalio Darwin Matheus koji je na poluvremenu ušao u igru umjesto Lisice, a Vuk loptu prima praktično na petercu domaćina s lijeve strane, gađa visoko drugi kut i promašuje vrata Slavena. U istoj minuti novi trener gostiju vrši još dvije izmjene te na teren šalje Slavka Blagojevića i Nebylu, a iz igre vadi Mlinara i Čuića tražeći osvježenje za svoj vezni red.

Nije se nakon toga puno događalo na utakmici iako je Istra imala stalnu inicijativu uz povrmene izlete Slavena u protivničku trećinu. I onda napokon, nakon svih propuštenih prilika, Istra dolazi do izjednačenja u 84. minuti! Lijepo su i brzo kombinirali Blagojević i Nebyla na sredini terena. Lopta dolazi na lijevi bok u noge Matheusu koji s poludistance šalje odličan centaršut, a u sredini između stopera Slavena sam kao duh ostaje Ante Erceg i zabija glavom svoj treći gol sezone.

Posljednju priliku na utakmici imao je također Erceg. Igrači Slavena skrivili su prekršaj na manje od 20 metara od svog gola točno po sredini terena. Loptu je namjestio Erceg i snažno opalio, ali je lopta otišla pored gola.

Istra se tako drugo kolo zaredom vratila iz ponora i zasluženo osvojila barem bod u ovoj utakmici. U sljedećem kolu Istra dočekuje Rudeš na Aldo Drosini, dok Slaven ide u goste Gorici koja ovaj vikend preskače kolo zbog odgode utakmice protiv Dinama.

Komentari

Povezano