Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Istru želi kupiti turski političar s doživotnom zabranom bavljenja nogometom zbog napada na suca

Nova priča oko vlasništva u hrvatskim prvoligašima je na pomolu, a nakon Gorice koja bi se trebala privatizirati, izgleda kako bi i Istra mogla promijeniti svoje aktualne vlasnike.

Prema pisanju Novog lista, pulski prvoligaš je na prodaju od strane grupacije Baskonia-Alaves, a ovog tjedna u Puli boravi jedan od najzainteresiranijih potencijalnih kupaca, Faruk Koca. Riječ je o kontroverznom turskom političaru starom 60 godina koji je bio predsjednik turskog prvoligaša Ankaragücüa prije no što je dobio doživotnu zabranu djelovanja u turskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok tome je incident iz prosinca 2023. godine kad je nakon utakmice Ankaragücüa i Rizespora razjareni Faruk Koca ušao u teren i udario glavnog suca Halila Umut Melera šakom u glavu. Sudac je nakon toga još nekoliko puta udaren na podu prije nego što su drugi igrači i redari stali u obranu.

Koca i dalje ima aktualnu zabranu, njegov klub je bio kažnjen novčano te odigravanjem pet domaćih utakmica bez prisustva gledatelja, ali snašla ga je i ona puno lošija sudbina. S obzirom na to da je bio jedan od najbližih ljudi kontroverznog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, nakon incidenta je izbačen iz vladajuće stranke AK Party, a i dalje je u tijeku privatni postupak kojeg je pokrenuo sudac sporne utakmice zbog ovog fizičkog napada.

Bilo kako bilo, turski političar očito nema u planu odustati od nogometnog presjedavanja, pa brojna turska delegacija od gotovo 15 osoba, uz predstavnika Mladena Giachin-Rakića, boravi u Puli, obilazeći stadion Aldo Drosinu i grad. Za danas je najavljen dolazak predstavnika vlasnika pulskog kluba Haritza Kerejete na službeni sastanak i nastavak razgovora o cijeni Istre.

Ipak, kako piše Novi list, koliko je interes turskog investitora ozbiljan i konkretan teško je procijeniti, pogotovo jer još uvijek nisu tražili uvid u financijsko stanje pulskog kluba. Definitivno je jasno da Baski pulski klub neće prodati prvoj zainteresiranoj strani niti ispod cijene, uzimajući u obzir i brojna ulaganja te novac uložen u sanaciju dugova Istre 1961, omladinski pogon i kamp u Balama.

Procijenjuje se da je baskijska grupacija do sada u posljednjih šest godina u pulskog prvoligaša uložila između 15 i 20 milijuna eura (preciznije 17-18 milijuna eura), pa je jasno da najmanje taj iznos plus dodanu procijenjenu vrijednost kluba žele i nazad.

Komentari

Povezano