Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Italija i Urugvaj u finalu U20 Svjetskog prvenstva

Odigrane su polufinalne utakmice U20 Svjetskog prvenstva u Argentini, a u velikom finalu će za naslov prvaka svijeta igrati Italija i Urugvaj. Talijani su za svoje mjesto u finalu svladali Južnu Koreju rezultatom 2:1, dok je Urugvaj s 1:0 bio bolji od Izraela. Poraženi će snage odmjeriti u susretu za 3. mjesto koji će se odigrati 11.06. (nedjelja) u 19:30 sati po našem vremenu, a finale se igra isti dan od 23:00 sata po našem vremenu.

Niti Italija niti Urugvaj nisu nikada bili U20 prvaci svijeta, a ovaj susret biti će repriza utakmice za 3. mjesto na predzadnjem održanom Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Južnoj Koreji. Tada su Talijani bili bolji nakon izvođenja jedanesteraca i time osvojili svoju prvu (i do sada jedinu) medalju na U20 Svjetskim prvenstvima. Dakle, Italija će igrati svoje prvo finale u povijesti nakon što su na zadnja 2 prvenstva ispadali u polufinalu dok će Urugvaj igrati svoje treće finale nakon što su 2 puta poraženi u finalima 1997. i 2013. godine. Urugvajci su i najuspješnija nacija u povijesti ovog natjecanja među državama koje nisu nikada osvojile turnir. Imaju 2 srebrne i 1 brončanu medalju te su još 3 puta gubili u susretima za 3. mjesto. Zanimljivo je i da ako Italija uspije osvojiti ovaj turnir izjednačiti će se broj titula U20 svjetskih prvaka koje su osvojile reprezentacije iz Europe i Južne Amerike. Južnoamerikanci su trenutno na 11 titula dok Europljani imaju jednu manje. Jedini svjetski prvak izvan ta 2 kontinenta bila je reprezentacija Gane 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urugvaj i Izrael su odigrali jednu vrlo neobičnu utakmicu (VIDEO). Naime, obje reprezentacije su tijekom turnira preferirale igru čekanja gdje bi se povukli u niski ili srednji blok te tražile golove i pobjede kroz brzu tranziciju ili prekid. Stoga je bilo zanimljivo vidjeti koja reprezentacija će uspjeti u naumu da preda loptu suparniku i igra sukladno svom uobičajenom planu. U tome su uspjeli Urugvajci koji su imali svega 33% loptu na utakmici te su razmjenili samo 141 dodavanje uz 63% točnosti. Izraelci su u tim kategorijama bili daleko bolji, ali samo se potvrdilo da to savršeno odgovara Urugvajcima koji su pucali 16 puta na gol (6 u okvir), imali više udaraca iz kuta, više velikih prilika, 2 puta su pogodili vratnicu te su 13 puta pucali unutar kaznenog prostora dok su Izraelci to napravili samo 3 puta na utakmici.

Prvu značajnu priliku na utakmici su imali Izraelci. U 24. minuti je lijevi bek Roy Revivo (inače sin Haima Reviva koji je u karijeri odigrao preko 100 utakmica za Celtu Vigo) sjajno no look potezom podvalio loptu u kazneni prostor Tai Abedu koji je zahvaljujući lošem postavljanju Alana Matturra izbjegao zaleđe i snažno pucao s lijeve strane, ali je njegov udarac zaustavio možda najbolji vratar prvenstva Randall Rodriguez. Urugvaj je svoju prvu priliku dočekao niti 2 minute kasnije kada izvode svoju prepoznatljivu kontru, a desni bek Rodrigo Chagas gura sjajnom loptom iza obrane Andersona Duartea u situaciju 1 na 1 s vratarom Tomerom Zarfatiem koji brani njegov pokušaj. Duarte je u 37. i 51. minuti propustio realizirati još dvije jako dobre prilike pogodivši i jednu vratnicu, ali je napokon uspio zabiti u 61. minuti utakmice i time, pokazati će se kasnije, odvesti Urugvaj u finale. Alan Matturro je povukao jednu loptu od centra, snažno ljevicom opalio s lijeve strane u suprotni kut, lopta se odbija od vratnice natrag u kazneni prostor gdje Anderson Duarte natrčava i uspijeva doći do lopte prije dva braniča te ju nekako ubacuje u gol za veliko slavlje i vodstvo Urugvaja. Izrael je do kraja utakmice u 85. minuti imao fantastičnu priliku kada je Omer Senior izašao potpuno sam na vratara, ali umjesto da pospremi loptu u mrežu, išao je driblati vratara Rodrigueza koji mu loptu otima iz nogu i gasi nade Izraelaca. Urugvaj je tako po peti put na turniru (od 6 utakmica) ostao čiste mreže, a primili su samo 3 gola na turniru (sve protiv Engleske u skupini).

U drugom odigranom poufinalu, Italija je zasluženo svladala Južnu Koreju (VIDEO). Pogled na statistiku nam odmah sugerira da se igrala pomalo čudna utakmica u kojoj je Italija imala apsolutnu dominaciju u posjedu, udarcima na gol i manje više svim napadačkim kategorijama, ali je Južna Koreja imala 3 velike prilike na utakmici te veći očekivani broj golova od Italije (1,52:1,26). Od tog broja očekivanih golova Južne Koreje pola otpada na kazneni udarac kojeg su realizirali. Ključ održavanja Južne Koreje u utakmici bio je njihov vratar Jun-hong Kim koji je upisao 7 obrana.

Italija dolazi u vodstvo u 14. minuti kada na povratnu loptu Riccarda Turicchia sjajno na vrhu kaznenog prostora reagira Cesare Casadei te udarcem iz prve sprema loptu u gornji kut. 20-godišnji veznjak Chelsea igra fantastičan turnir te je najbolji strijelac sa 7 golova i najbolje ocijenjeni igrač turnira prema Sofascore. Nikada niti jedan vezni igrač u povijesti ovog turnira nije zabio više od 6 golova, a posljednji koji je bio najbolji stijelac turnira kao vezni igrač jest Ukrajinac Viktor Kovalenko 2017. godine na Novom Zelandu. Na zadnjih 6 turnira jedini koji je zabio više od Casadeia na jednom turniru je bio Erling Haaland koji je postigao 9 golova na turniru 2019. godine i to sve u jednoj utakmici u pobjedi 12:0 protiv Hondurasa.

Južna Koreja do izjednačenja dolazi u 23. minuti. Koreanci su uputili jednu naoko bezopasnu loptu u kazneni prostor, a tamo Mattia Zanotti vrlo nespretno starta na Bae Jun-Hoa. Prvo nije dosuđeno ništa, ali nakon intervencije VAR sobe dosuđen je kazneni udarac. Loptu je na bijelu točku postavio kapetan Južne Koreje i najbolji asistent prvenstva Seung Won Lee koji sigurno zabija i vraća utakmicu na početak. Obje reprezentacije su nakon toga do kraja imali po jednu odličnu priliku. Prvo u 58. minuti, nakon udarca iz kuta Italije, Matteo Prati neometan puca glavom na udaljenosti od možda 2 metra od gola, ali Kim fantastično brani njegov pokušaj. U 63. minuti nakon brzog kontranapada Južne Koreje, kapetan Lee u idealnoj poziciji dobija povratnu loptu i poptuno sam puca snažno nisko, a njegov udarac brani Sebastiano Desplanches. Pobjednički gol za Italiju dolazi u 86. minuti kada je iz slobodnog udarca s nekih 20 metara ljevicom fantastično pogodio Simone Pafundi i tako odveo Italiju u veliko nedjeljno finale. Zanimljivo, ovo je bio tek drugi gol iz slobodnog udarca na turniru, a oba su postignuta na istom stadionu koji nosi ime Diega Maradone i to u isti gol. Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja te je tako Južna Koreja propustila izjednačiti svoj rezultat s prošlog turnira kada su igrali finale, a Italija će protiv Urugvaja u nedjelju tražiti svoj prvi naslov U20 svjetskog prvaka.

Komentari

Povezano