Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Italija po drugi put u povijesti osvojila Davis Cup

Teniske reprezentacije Italije i Australije su danas u Malagi igrale finale Davis Cupa. S ukupnih 2-0 u pobjedama, do svog drugog naslova je stigla Italija.

Prvi su na teren izašli Alexei Popyrin (ATP – 40.) i Matteo Arnaldi (ATP – 44.) u njihovom trećem međusobnom meču ove sezone. U prvom meču igranom u polufinalu Umaga, Popyrin je slavio sa 6:7 7:5 6:3 nakon tri sata i 16 minuta, dok je na Mastersu u Šangaju slavio Arnaldi sa 4:6 6:3 6:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvojica su očigledno pretplaćena za mečeve na tri seta pa smo jedan takav gledali i danas. Na kraju je nakon dva i pol sata tenisa sa 7:5 2:6 6:4 slavio Arnaldi.

Arnaldi je meč otvorio breakom i vodstvom od 3:1, ali je ubrzo Popyrin izjednačio na 3:3. Arnaldi je kod vodstva od 5:4 imao tri vezane set lopte na servis Australca, međutim osvajač ovogodišnjeg izdanja Plava Laguna Croatia Opena je osvojio pet poena u nizu i tako izjednačio na 5:5. Na tom valu je stigao do dvije break lopte u sljedećem gemu, no ovog puta se Arnaldi spašava i dolazi do 6:5 te potvrđuje tiebreak. Ipak, do “trinaeste igre” nije došlo jer je Popyrin propustio dvije gem lopte, a Arnaldi je prvu break priliku pretvorio u konačnih 7:5.

U drugi set je Popyrin ušao furiozno te je brzinski poveo s uvjerljivih 4:0 što je bila prednost koju je očuvao do kraja te je set osvojio sa 6:2 čime je izjednačio na 1-1 u setovima. Pobjednik je tako bio odlučen u trećem setu.

Dugo će Australac pamtiti taj treći set jer je tijekom njega uspio propustiti čak osam break lopti, dok je Talijan prvu priliku propustio kod 4:3, no drugu, onu kod 5:4 je prigrlio i na kraju slavio sa 6:4 u odlučujućem setu. Popyrin je meč okončao s više as servisa (12-5), manje dvostrukih pogrešaka (3-9), više winnera (47-37), manje neprisiljenih pogrešaka (32-33), s boljim postotkom osvojenih poena iz servisa (63% – 58%) i na primanju servisa (42% – 37%), više osvojenih poena (111-102), no teren je napustio pognute glave.

U drugom meču dana je Jannik Sinner (ATP – 4.) opravdao status favorita te je s glatkih 6:3 6:0 svladao Alexa De Minaura (ATP – 12.) čime je poboljšao međusobni omjer na 6-0.

Sinner, jednoglasni MVP završnice Davis Cupa, u oba seta je vrlo rano dolazio do breaka te je kontrolirao meč od početka do kraja. Meč je okončao bez izgubljenog servis gema, sa 67% osvojenih poena na servisu te s 32 winnera.

Četvrti tenisač današnjice je pobijedio u sva tri pojedinačna meča na završnici te u dva meča parova zajedno s Lorenzom Sonegom. Time je poboljšao svoj Davis Cup omjer na 9-1 u pojedinačnoj konkurenciji i na 2-3 u parovima.

Italija je tako tek u četvrtom međusobnom finalu Davis Cupa protiv Australije ostvarila prvu pobjedu nakon što su gubili 1960., 1961. i 1977. godine. Također, ovo je Italiji drugi naslov Davis Cupa u povijesti, a prvi su osvojili 1976. godine kada su s 3-2 u finalu svladali Čile.

Komentari

Povezano