Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Italija u drami bez golova osigurala Euro

Od 20:45h u skupinama C i E odlučivali su se izravni putnici na Europsko prvenstvo uz već potvrđene Englesku i Albaniju i to izravnim međusobnim dvobojima Ukrajine i Italije te Češke i Moldavije.

Ukrajina i Italija svoj su susret igrale u BayAreni u Leverkusenu koja se ove godine nagledala vrhunskog nogometa, a slično je bilo i večeras tijekom svih 90 minuta. Pred dobro ispunjenim auditorijem Talijani su bili ti koji su igrali napadački, dominirali posjedom i brojem prilika iako im je za potvrdu drugog mjesta bio dovoljan i bod. Napromašivali su se Chiesa, Di Lorenzo i Frattesi, dok su Ukrajinci svoje napade uglavnom bazirali na individualnim akcijama Mykhalya Mudryka koji je uglavnom griješio i gubio loptu te duele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom poluvremenu, nakon što nije uspio kapitalizirati prilike u prvom djelu, Luciano Spaletti je odlučio svoju ekipu ipak donekle povući i prepustiti Ukrajincima posjed i inicijativu. Ukrajinski izbornik Serhiy Rebrov ubacio je u ekipu dodatne napadače i krenuo po sve ili ništa, sudac je označio dodatnih 5 minuta nadoknade, a Talijani su bili vidno nervozni imajući na umu sve što im se događalo u prethodnim ciklusima, a posebice utakmici protiv Sjeverne Makedonije prije nešto više od godine dana. Ipak, uspjeli su izdržati i plasirati se na prvenstvo čiji su branitelj naslova po jedanaesti put!

U drugom susretu skupine Sjeverna Makedonija je na Stadionu Toše Proeski ugostila Englesku u jakom sastavu, što je bio znak da Gareth Southgate ništa nije želio prepustiti slučaju. Poveli su Makedonci u 41. minuti protiv tijeka igre i minornih 19% posjeda lopte. Rico Lewis, drugi najmlađi igrač koji je zaigrao za Englesku nakon Micaha Richardsa, skrivio je kazneni udarac zbog kojeg su se Englezi izrazito bunili, a Bardhi iz ponovljenog pokušaja nakon obrane Pickforda zabio za 1:0.

Nastavili su Englezi napadati u drugom dijelu i zabili pogodak već u 47. minuti preko Grealisha, no isti je poništen zbog zaleđa. U igru je umjesto Olliea Watkinsa u 58. minuti ušao Harry Kane i već minutu nakon natjerao bivšeg Hajdukovog igrača Janija Atanasova na pogrešku i pospremanje lopte u vlastitu mrežu za izjednačenje, za konačni rezultat.

Standings provided by Sofascore

Pogledi su u skupini E bili upereni u Olomouc, na Andruv stadion, gdje je Češka dočekala Moldaviju kojoj je pobjeda mogla značiti prvi i povijesni plasman na jedno veliko natjecanje. Ipak, razlika u kvaliteti bila je prevelika i Česi su već u 14. minuti stigli do pogotka preko Davida Doudere, a kad je neoprezni Vladyslav Babohlo u 55. minuti dobio drugi žuti karton, dionice Moldavaca bile su još i slabije.

Priču je golom u 72. minuti dovršio Dinamov “krvnik” Tomaš Chory, igrač Viktorije Plzen, a potvrdio Tomaš Souček u 89. minuti. Česi su se tako plasirali na osmo uzastopno Europsko prvenstvo, točnije, od raspada Čehoslovačke uspjeli su se plasirati na apsolutno sva kontinentalna natjecanja.

Albanija i Farski otoci su odigrali revijalni susret nakon što su se Orlovi prije 3 dana izborili za svoje drugo kontinentalno natjecanje u povijesti, a svoje su minute upisali i nekadašnji HNL-ovci Ardial Ismajli, Myrto Uzuni, Mirlind Daku i Sokol Cikalleshi.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano