Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Izrael šokantno izbacio Brazil, Italija bolja od Kolumbije

Odigrane su prve utakmice četvrtfinala U20 Svjetskog prvenstva u Argentini, a svoju kartu za polufinale i plasman među 4 najbolje reprezentacije su sinoć izborile reprezentacije Izraela i Italije. Izraelci su šokantno izbacili Brazil nakon produžetaka rezultatom 3:2 dok je Italija u prilično izjednačenoj utakmici pobijedila Kolumbiju rezultatom 3:1.

Nakon ispadanja Brazilaca već sada je jasno da ćemo na ovom turniru dobiti potpuno novog svjetskog prvaka budući da od 6 preostalih reprezentacija na turniru nitko nikada nije osvojio U20 Svjetsko prvenstvo. Koliko je teško ponavljati uspjehe na ovoj razini možda najbolje oslikava činjenica da se osvajač turnira nije uopće kvalificirao na sljedeći turnir još od 2007. godine kada je Argentina obranila naslov svjetskog prvaka. Od tada je odigrano 7 svjetskih prvenstava (uključujući i tekuće) bez branitelja naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael postaje nevjerojatna priča ovog Svjetskog prvenstva. Prije svega, jedini razlog zašto se prvenstvo uopće igra u Argentini jest činjenica da je originalni domaćin Indonezija odbio primiti reprezentaciju Izraela (iz političkih razloga) na turnir pa je FIFA morala reagirati i oduzeti im domaćinstvo. Oni su debitanti na ovom turniru i sinoćnjim izbacivanjem Brazila su ponovili uspjeh Senegala iz 2015. godine koji su kao debitatni na natjecanju ušli u polufinale te na kraju završili turnir na 4. mjestu.

A također su nevjerojatna priča jer su prvo prošli skupinu na način da su u posljednjem kolu s igračem manje okrenuli 0:1 protiv Japana u pobjedu 2:1 golom u 92. minuti utakmice, a potom su u osmini finala izbacili Uzbekistan golom u 97. minuti. Sinoćnja utakmica protiv Brazila (VIDEO) je aposlutno opravdala njihov status kraljeva drame na ovom prvenstvu budući da su u spektakularnoj utakmici pobijedili izrazitog favorita nakon produžetaka u kojima su čak i promašili 2 kaznena udarca.

Nakon tvrdog prvog poluvremena bez izraženih prilika, Brazil dolazi u vodstvo u 56. minuti kada je napadača Santosa Marcos Leonardo odlično reagirao na jedno dodavanje u kazneni prostor i ljevicom između dva stopera Izraela snažno zakucao loptu iz leđa nemoćnog vratara Izraela. Njemu je to bio 5. pogodak na turniru čime je u tom trenutku bio i najbolji strijelac natjecanja.

Međutim, Izrael u svom stilu dolazi do izjednačenja već u 60. minuti kada je El Yam Kancepolsky uputio jedan centaršut s poludistance, a u kaznenom prostoru je nebeski skočio Anan Khalaili i sjajno glavom zabio. Nakon prvih 90 minuta nismo imali pobjednika, a već nakon 23 sekunde u produžecima Brazil ponovno dolazi u vodstvo. Odigrali su brazilski mladići pravu brazilsku akciju te izmjenili nekoliko dodavanja u kaznenom prostoru Izraela koju preciznim prizemnim udarcem završava Matheus Nascimento.

Ali, nevjerojatni Izrael se jednostavno odbija predati te ponovno ekspresno dolazi do izjednačenja samo 2 minute kasnije kada jedan centaršut prolazi pored nekoliko igrača na vrhu peterca, a na drugoj vratnici odlično reagira Hamza Shibli te iz neposredne blizine šalje loptu u gol. Izraelci ne bi bili Izraelci da nisu barem jedan gol zabili u sudačkoj nadoknadi pa tako dolaze do šokantnog vodstva u 3. minuti nadoknade prvog produžetka i to na spektakularan način. Dor Turgeman je primio loptu na desnoj strani kaznenog prostora, lažnjakom prvo izbacio jednog braniča pa potom i drugog braniča Brazila te lijevicom pospremio loptu u dalji kut.

To nije bio ni približno kraj uzbuđenjima jer ono što je uslijedilo viđamo na nogometnim terenima nikada ili skoro nikada. U 111. minuti sudac utakmice nakon intervencije VAR-a dosuđuje kazneni udarac za Izrael zbog igranja rukom. Nakon par minuta protestiranja loptu je na bijelu točku namjestio Ilay Madmon i pucao snažno po sredini gola, a njegov udarac brani Kaique. Lopta se odbila natrag u kazneni prostor gdje na vrhu peterca prvi do lopte stiže igrač Izraela, a Kaiquea ga u pokušaju obrane ruši te sudac na zaprepaštenje Brazilaca svira novi kazneni udarac za Izrael! Odgovornost u 115. minuti sada preuzima Ahmad Ibrahim, ali on puca pored vrata i ostavlja Brazilcima nadu da će se vratiti u utakmicu. Nevjerojatan slijed događaja je mogao uvući veliku nervozu među Izraelce, ali su se oni pribrali, zaključali pristup svom golu te do kraja zadržali svoje vodstvo za potvrdu fenomenalnog uspjeha mladih Izraelaca koji će u polufinalu igrati protiv boljega iz susreta SAD i Urugvaja koji se igra večeras u 23 sata po našem vremenu.

Druga sinoć odigrana utakmica četvrtfinala ponudila je nešto manje uzbuđenja, ali je bila daleko od dosadne utakmice. Italija je svladala Kolumbiju rezultatom 3:1 (VIDEO) i tako se plasirala među 4 najbolje momčadi po treći put u zadnja 4 turnira te će tražiti dalje svoju prvu titulu U20 svjetskog prvaka. Sve je krenulo odlično za Italiju koja u vodstvo dolazi već u 9. minuti. Udarac iz kuta izveo je Tommaso Baldanzi, a najviši u skoku je veznjak Chelsea Cesare Casadei koji zabija svoj već 6. gol na turniru što ga čini najboljim strijelcem natjecanja.

Jedini Talijan koji je do sada bio najbolji strijelac U20 Svjetskog prvenstva jest Riccardo Orsolini, danas igrač Bologne, koji je to uspio 2017. godine kada je Italija osvojila do sada jedinu medalju na ovom natjecanju i završila turnir na 3. mjestu. Casadei u 38. minuti uzvraća asistenciju Baldanziu za povećanje vodstva. Nakon centaršuta s lijeve strane, spustio je glavom loptu u idealnu poziciju da Baldanzia, a veznjak Empolia gura loptu ispod vratara Luisa Marquineza i dovodi Italiju u veliku prednost.

S tim rezultatom smo otišli na odmor, a nade Kolumbijaca su ugašene već nakon 52 sekunde drugog poluvremena. Ponovno je ključnu ulogu imao najbolji igrač utakmice Tommaso Baldanzi koji je ušao s loptom u kazeneni prostor s desne strane te nakon nekoliko driblinga i odbijanja lopte poslao snažnu prizemnu povratnu loptu u peterac Kolumbije gdje izvrsno reagira Francesco Pio Esposito koji na prvoj vratnici desnom nogom puca polupetom sebi iza leđa kroz noge braniču i odvodi Italiju na velikih i nedostižnih 3:0.

Uspjeli su Kolumbijci smanjiti rezultat 3 minute kasnije kada Johan Torres dalekometnim udarcem pogađa od vratnice u gol, ali bilo je to sve što su uspjeli do kraja napraviti te Italija zasluženo slavi i u polufinalu će igrati protiv pobjednika susreta između Južne Koreje i Nigerije koji se igra večeras od 19:30 sati po našem vremenu.

Komentari

Povezano