Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Izvučeni parovi osmine finala Europa lige

Nakon jučerašnjih zanimljivosti u UEFA-inoj Europa ligi, današnji dan donio nam je ždrijeb osmine finala ovog natjecanja. U njemu nas čeka isti broj utakmica kao i u šesnaestini finala, s obzirom da se ždrijebu sada pridružuju pobjednici grupne faze istog natjecanja.

Iste te momčadi u odabir parova automatski ulaze kao nositelji, a radi se o West Hamu, Brightonu, Rangersima, Atalanti, Liverpoolu, Villarrealu, Slaviji Prag i Bayer Leverkusenu. Njima će se suprostaviti momčadi koje su preskočile svoje protivnike u šesnaestini finala natjecanja, a to su redom: Roma, Milan, Freiburg, Sporting CP, Benfica, Qarabağ, Sparta Prag i Marseille. Jedino ograničenje trenutno se odnosi na momčadi iz iste države, odnosno nacionalnog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Sparta Prag – Liverpool
  • Marseille – Villarreal
  • Roma – Brighton
  • Benfica – Rangers
  • Freiburg – West Ham
  • Sporting CP – Atalanta
  • Milan – Slavia Praha
  • Qarabağ – Bayer Leverkusen

Ako gledamo povijest ovih ogleda, krenuvši od Liverpoola i Pražana, Englezi su u već četiri navrata igrali protiv čeških klubova, od čega dva puta baš protiv Sparte. Bilo je to također u knock-out fazi Europa lige u sezoni 2010./11. U Pragu je tada bilo 0:0, dok je Liverpool u uzvratio slavio 1:0 pogotkom Dirka Kuyta. Sparta je pak osim protiv Liverpoola u službenim nastupima igrala protiv Watforda, Southamptona, West Hama, Arsenala, Leedsa, Chelseaja i Manchester Uniteda. U ukupno 22 utakmice upisali su tek četiri pobjede.

Villarreal i Marseille će se po prvi puta u povijesti susresti. Villarreal protiv francuskih momčadi ima pozitivan skor od četiri pobjede, dva remija i dva poraza, a s druge strane su im stajali Rennes, Lille, Troyes i Lyon. Marseille nešto lošije stoji protiv Španjolaca s četiri pobjede u 16 utakmica, a igrali su protiv Athletic Cluba, Deportiva, Celte, Atlético Madrida, Real Madrida i Valencije.

Roma je kroz svoju bogatu povijest igrala protiv 13 različitih klubova iz Engleske, a Brighton će postati 14. na toj listi. Dosad su u 45 utakmica izborili 14 pobjeda. Brighton će pak po prvi u povijesti igrati protiv nekog talijanskog kluba.

Benfica je igrala protiv tri različita škotska kluba, od kojih su jedan i Rangersi s kojima su u grupi D Europa lige u sezoni 2020./21. dva puta remizirali. Bile su to uzbudljive utakmice koje su završile 2:2, odnosno 3:3. Rangersi imaju nešto bogatiju povijest protiv Portugalaca, pa su tako osim najtrofejnijeg kluba te države igrali i protiv Porta, Sportinga, Brage, Boaviste i Marítima.

Freiburg je od engleskih klubova igrao samo protiv West Hama – i to ove sezone! U istom natjecanju u grupi A West Ham je upisao dvije pobjede (1:2 i 2:0). S nešto više povijesti se mogu pohvaliti Čekićari koji su se sučeljavali i s frankfurtskim Eintrachtom, 1860 Münchenom, Magdeburgom i Borussijom Dortmund.

Sporting je kroz svoju povijesti igrao protiv čak 10 različitih talijanskih klubova, a najčešći protivnik bila mu je baš Atalanta! Međusobno su igrali i ove sezone u grupi D gdje su jednom remizirali, a jednom slavili Portugalci. No, njihova povijest seže do 1963. kada su tri puta igrali u prvoj rundi Kupa pobjednika kupova. Kako je svaka momčad slavila s po dva pogotka razlike, po tadašnjim se pravilima igrala treća utakmica u kojoj su Portugalci slavili. U istom su se natjecanju ali u četvrtfinalu susreli i 1988., a tada je uspješnija pak bila Atalanta. Atalanti je pak Sporting jedini portugalski protivnik u povijesti.

Talijanski je Milan snage odmjeravao s praškom Spartom, Slovan Liberecom, Viktorijom Plzeň i Vítkovicama, no nikad sa Slavijom. U ovim su susretima izuzetno uspješni s tek dva poraza i devet pobjeda. Slaviji će pak Rossoneri biti jubilarni 10. različiti protivnik iz Italije. U ovim ogledima relativno dobro kotiraju sa skorom 10-5-15.

Konačno, Qarabağ je već igrao protiv četiri njemačke momčadi među kojima je i Bayer Leverkusen, no u osam su utakmica tek jednom remizirali te sedam puta gubili. I oni su se ove sezone već susreli sa svojim protivnikom u osmini finala, u grupi H gubili su 5:1 i 0:1. Apotekarima je pak, očekivano, Qarabağ bio prvi azerbajdžanski klub s kojima su igrali.

Komentari

Povezano