Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Jakobušić: Rezovi su potrebni da bi Hajduk bio prvak, kako je smijenjen Leko, tako može biti i Karoglan

Nakon smjene Ivana Leke, Hajduk je potvrdio da je novi trener kluba Mislav Karoglan. Karoglan je bio jedini kandidat za poziciju trenera jer uprava smatra da je bitno bilo dovesti trenera koji poznaje situaciju u klubu, a ne onoga koji bi tek morao upoznati momčad i prilagoditi se uvjetima rada u Hajduku.

Na početku presice je predsjednik kluba Nikša Jakobušić izjavio: “Zahvaljujemo se Ivanu Leki na dolasku, angažmanu i svemu što je dao. Bez ikakve fige mu se zahvaljujem. Bila je ovo teška odluka, gledam na nju kao na svoj poraz, jer je ona suprotno od onog što smo zagovarali, a to je kontinuitet, no odluka je ispravna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najvažniji je kontinuitet procesa, a njega imamo. Uz novi Nadzorni odbor imamo i kontinutiet nadzora. Najvažniji je kontinuitet osvajanja. Ne žalim zbog dolaska Leke jer je on sve što Hajdukov trener treba biti. Ali od početka je negdje zapelo, i u odnosu njega i kluba te njega i igrača. Nekoliko puta tijekom sezone stali smo iza njega.”

“Ne mislim da nam je lani mogao donijeti titulu jer nismo za nju bili zreli, ali dogovorili smo se da je ovo ta sezona. Nismo osvojili superkup, a trofeji klubu daju značaj i održavaju ga velikim. Stali smo iza njega ipak jer to je proces. Izvrsno smo krenuli u sezonu, a cilj je bio da se borimo u Europi i osvojimo naslov prvaka. Ova godina je označena kao ta.”

“Dovođenje Karoglana nije populizam.Prva mjera uspjeha bit će u šestom mjesecu kada vidimo što smo napravili. Svatko je dobar kad ode, vjerojatno ću i ja to biti kad odem. Mi smo se dovođenjem Karoglana izložili, jer je lakše bilo dovesti nekog drugog. Nismo išli u smjeru zvučnih trenera. Mogli smo jednostavno ostaviti Ivana jer je on brend. Skandiraju mu i plješću mu. Međutim, mislim da to ne bi bilo dobro. Mislav je bio jedini kandidati, iako nije najbolji trener na svijetu. Ali, najbolje je rješenje za Hajduk. Nama treba netko čiji rad poznajemo i tko poznaje nas, jer imamo znanja i mudrosti da budemo prvi. Sljedećih deset godina trebamo biti uspješni i moćni, treba nam Europa, treba nam naslov, dupla kruna.”

“Karoglan ima potporu svlačionice i uprave. Možda će mu pred javnosti biti teško braniti dva vezana remija, a Leki nije bilo teško braniti tri vezana poraza. Njegovim dolaskom preuzeli smo odgovornost. Da je došao netko tko je veći brend bilo bi nam lakše.”

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je kratko izjavio:

“Zahvaljujem se treneru Leki i stožeru. Odlučili smo se za promjenu i Mislav je za mene bio jedini kandidat. Dobro ga poznajem, promovirao sam ga u stručni stožer prve momčadi. Vjerujem da može povesti momčad, stručan je i socijalno inteligentan i želim mu sreću”.

Novinarima se obratio i sam Karoglan:

“Zahvalan sam Bogu, a onda upravi. Čast mi je. Danas sam iskusniji i jači, miran sam i sa zadovoljstvom očekujem da krenemo. Siguran sam da možemo biti jako dobri. Hvala svima što sam trener najvećeg kluba na svijetu”.

Jakobušić je odgovorio na pitanje o ostavci ako Hajduk ne osvoji naslov:

“Bit ću neuspješan ako ne budemo prvi. Moja smjena ne bi bila problem, dapače, sve što je dobro za Hajduk, meni odgovara. Kad budem mislio da sam ja problem, neću biti tu.”

Nikoličius je odgovorio na pitanje o potencijalnom povratku Dambrauskasa i o transferima.

“Vjerujem u ovu momčad, s njom bih išao u svaki rat. Pa ako pobijedimo u petak mi smo prvi. Ovi igrači su pojačanja za Hajduk, a znam da ćemo u petom mjesec dokazati da su bili najbolje opcije.”

Na pitanje o promjenama trenera u Hajduku, Jakobušić je rekao da i Karoglan može dobiti otkaz:

“Volio bih da je on posljednji u mom mandatu, ali ako on nije taj i njega ću promijeniti. Bio sam uvjeren da je Leko taj. Mislio sam da je zadnji moj trener i prvi sljedećem predsjedniku nakon mene. No, što god treba napraviti da Hajduk bude prvak, uključujući i rezove trenera, ja ću ih napraviti.”

Karoglan je nakon toga pričao o ekipi i nadolazećim susretima:

“Očito je da ekipa nije efikasna i ne kreira šanse. Ali imamo najbolju ekipu i to se mora pokazati na terenu. Postoji 25 do 28 prvotimaca i svaki se može dokazati. Mora postojati iskrenost na svim razinama i na tome će se sve i sada temeljiti”.

Jakobušić je nastavio o Leki:

“Lipanj će pokazati jesmo li u pravu, a ja donosim odluke u interesu Hajduka. Nisam mislio da s Lekom možemo biti prvi, a ja vjerujem u ono što radim. Ja sam taj koji donosi odluke. Svi mi dajemo 100 posto, dao je i Leko, ali ako ne ide, onda ne treba forsirati.”

“Rugali su nam se, ali smo stabilizirali klub. Ne trebaju nas voljet, ali trebaju nas poštivati. Ja se ne razumijem u nogomet, ali netko će reći da se razumijem u marketing. Moram imati odgovor na sve, a Hajduk mora biti velik na svim razinama. To znači biti prvak i igrati Europu.”

Na pitanje o izmjenama u prvoj postavi je Karoglan odgovorio:

“Nije kolegijalno sada pričati konkretno o imenima, ali neke promjene će se dogoditi. Hajduk u ovom trenutku ne zabija dovoljno golova i to ćemo analizirati. Već u petak ćemo imati jasniju sliku u čemu je problem u tom dijelu igre. Ja imam plan i već u petak možemo biti bolji u fazi napada. Svi su naša dica i Rokas je naše dite.”

Upitan je sportski direktor je li prodaja Mlakara bila greška i trebaju li klubu još pojačanja:

“Apsolutno ne, to je super posao za Hajduk. Mi smo ga otkupili za mali novac, a on je htio otići iz kluba. Što se tiče pojačanja, mi već skautiramo neke igrače i sigurno ćemo pristupiti nekima na idućem prijelaznom roku”.

Kako olakšati Livaji da zabija golove je upitan Karoglan:

“Bitnije mi je navike oko svih igrača odrediti. Da više napadamo dubinu, da imamo igru na trećeg, da imamo bolju percepciju prostora, ustanoviti fundamente kako zatvarati šesnaesterac, da se ne stoji u njemu, da ga se napada. Psihološki aspekt je najbitniji u ovom kratkom vremenu. Moramo te navike promijeniti. Broj kao broj može biti otegotna okolnost kod kontre, tako da treba optimizirati igru. U ova tri dana ću biti jako koncizan oko pare stvari da budemo bolji. Bitnije od sustava su principi koje moramo usvojiti. Na to sam baziran. Jako je bitno igramo li s jednom šesticom ili dvije, kao i profil igrača, to su stvari koje su bitnije od same strukture. Bitni su principi i dinamika unutar tih principa”.”

O razlici između ove momčadi i one koju je prije vodio je rekao:

“Ona momčad je bila najbolja, ova mi se čini još bolja. Po imenima i po izvedbama igrača mi se ovi čini ipak još bolji. Stožer će biti kompletiran do utakmice s Belupom. Imat ćemo promjena u stožeru.”

Komentari

Povezano