Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Jokić i Murray odveli Nuggetse do vodstva u NBA finalu

Košarkaši Denver Nuggetsa su pobjedom od 104:93 protiv Miami Heata poveli s 1-0 u finalnoj seriji NBA lige u susretu u kojem su vodili kroz 46 minuta.

Na otvaranju utakmice se istaknuo Aaron Gordon s 8 od uvodnih 14 poena Nuggetsa. Intenzivno su ga tražili suigrači u trenutcima kada bi, poslije preuzimanja, na njemu ostao niži i slabiji igrač, a on je to iskorištavao te je bio prvo ime na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuggetsi su fantastično iskorištavali prednost u visini nad niskom petorkom Miamija pa su na predah otišli s vodstvom od 29:20. Domaća momčad je 18 od 29 poena postigla iz reketa, a predvodio ih je Aaron Gordon koji je postigao 12 poena od kojih je svaki bio ili polaganje ili zakucavanje. Unatoč tome što je uputio samo jedan šut iz igre, Nikola Jokić je igrao izvrsno te je imao 4 poena uz 6 asistencija.

S druge strane je Bam Adebayo bio odličan s 8 poena, dok je Jimmy Butler ubacio 7, ali je izostala pomoć ostatka društva. Naročito su u prvoj četvrtini podbacili Max Strus i Caleb Martin koji su kombinirano šutirali 0/8 iz igre.

Fantastično prvo poluvrijeme su košarkaši Denvera kompletirali s vodstvom od uvjerljivih 59:42. Domaćini su šutirali s 59% uspješnosti te su imali 18 asistencija na 25 pogođenih šuteva iz igre, dok su gosti pogodili samo 37% šuteva te svega 4 trice iz 17 pokušaja.

U prvom dijelu su Nuggetsi imali četiri dvoznamenkasta košarkaša – Jamala Murraya s 18 poena, Aarona Gordona s 14, Michaela Portera Jr.-a s 10 poena i 7 skokova te Nikolu Jokića koji je na predah otišao s ”double-double” učinkom od 10 poena i 10 asistencija. Pritom je postao tek drugi košarkaš u posljednjih 25 godina koji je u prvom poluvremenu finalne utakmice imao barem 10 poena i isto toliko asistencija. Prije njega je to učinio samo LeBron James.

S druge strane se kod gostiju istaknuo samo Bam Adebayo koji je kažnjavao Denverovu drop obranu pa je upisao 16 poena.

Miami je drugi dio započeo serijom od 7:0, ali to je zapravo bilo sve od njih u trećoj dionici. U tom trenutku su gubili s 10 poena razlike, a kako se treća četvrtina primicala svom kraju, taj zaostatak je rastao pa je na koncu iznosio -22.

Bruce Brown je poslije ulaska s klupe ubacio 7 poena pa je time postao peti dvoznamenkasti košarkaš u redovima domaćih. Nakon vodstva Denvera od 84:60, uslijedila je serija Heata od 14:0 kojom su spustili zaostatak na -10 i pomalo se vratili u utakmicu. Predvodio ih je izvrsni Kyle Lowry s tri trice u tom intervalu.

Na žalost navijača Miamija, više od toga nisu mogli te je domaća momčad u konačnici upisala pobjedu od 11 poena razlike. Miami je u ovom porazu postavio novi rekord NBA finala sa samo 2 iznuđena slobodna bacanja, dok su ih Nuggetsi imali 20 što je zaista velika diskrepancija, no s obzirom na večerašnje stilove igre – sasvim je logičan takav rasplet.

Nuggetse su do pobjede predvodili Nikola Jokić koji je u svom debiju u NBA finalu upisao “triple-double” učinak od 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova te Jamal Murray koji je ubacio 26 poena čemu je dodao i 10 asistencija. Njih dvojica su postali prvi suigrači nakon Magica Johnsona i Jamesa Worthyja iz 1987. godine koji su utakmicu NBA finala završili s 25+ poena i 10+ asistencija. Dvoznamenkasti su još bili i Aaron Gordon sa 16 poena, Michael Porter Jr. s 14 poena i 13 skokova te Bruce Brown s 10 poena.

Kod poraženih je Bam Adebayo zabio 26 poena uz 13 skokova, dok je Gabe Vincent zabio 19, a Haywood Highsmith 18 poslije ulaska s klupe. Jimmy Butler je susret okončao sa samo 13 poena, dok je Max Strus meč završio bez poena uz 0/9 šut za tri poena čime se izjednačio sa Stephenom Curryjem za drugo najlošije izdanje u NBA finalu što se šuta za 3 poena tiče. Gori je samo, u finalu iz 1994., bio John Starks koji je promašio svih 11 trica.

Druga utakmica je na rasporedu u noći s nedjelje na ponedjeljak od 02:00 po našem vremenu.

Komentari

Povezano