Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Jokić odveo Nuggetse do prvog povijesnog NBA finala

Denver Nuggetsi su protekle večeri u napetoj završnici četvrte utakmice finala Zapada slavili sa 113:111 na gostovanju kod LA Lakersa te su tako s ukupnih 4-0 u seriji izborili plasman u svoje prvo NBA finale u povijesti franšize.

Početak utakmice to nije dao naslutiti. Spektakularnu prvu četvrtinu je odigrao LeBron James te je s čak 21 poenom predvodio domaću momčad do vodstva od 34:28. ”Kralj” je ubacio 4 trice iz 4 pokušaja, a njegov ukupan ukupan šut iz igre je iznosio 7/9. S druge strane, ostatak Lakersa je postigao 13 poena na 6/18 iz igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, James je u prve tri utakmice serije kombinirano ubacio tri trice, a večeras je već poslije 10 minuta igre bio na tri ubačaja s distance.

Domaća momčad do prvog dvoznamenkastog vodstva večeri stiže polaganjem LeBrona Jamesa za 43:33, a isti igrač košem poslije ofenzivnog skoka donosi najveću prednost Lakersa u kompletnoj seriji od +12 (55:43). Momčad iz ”Grada anđela” je u nekoliko navrata dolazila i do +13, a na veliki odmor su otišli s novim najvećim vodstvom čitavog konferencijskog finala – 73:58.

Do te prednosti ih je predvodio James s 31 poenom što je njegov novi rekord karijere po pitanju broja poena u poluvremenu jedne utakmice NBA doigravanja. Najveću potporu je imao u Ruiju Hachimuri koji je ubacio 10 poena te u Anthonyju Davisu i Dennisu Schroederu (tri ubačene trice) koji su postigli po 9. Kod Nuggetsa su na poluvremenu već četvorica ubacila dvoznamenkast broj poena – Jamal Murray 15, Aaron Gordon 13, Kentavious Caldwell-Pope 10 i Nikola Jokić 10.

Gosti mnogo bolje otvaraju treću četvrtinu te serijom od 20:6 nakon samo 5 i pol minuta igre smanjuju zaostatak na svega 1 poen razlike i imamo novi početak utakmice. U tim trenutcima je briljirao Nikola Jokić koji je zabio točno polovicu poena Nuggetsa.

Denver je po prvi put poveo nakon give and go akcije Jokića i Caldwell-Popea koju je potonji završio polaganjem uz prekršaj za vodstvo od 82:81 što je nakon ubačenog slobodnog bacanja povećano na 83:81.

Nuggetsi su jednostavno pomeli pod s Lakersima u trećoj dionici te su ju dobili s čak 20 poena razlike (36:16) i pred završnih 12 minuta su vodili s 94:89. Nikola Jokić je već nakon tri četvrtine upisao novi ”triple-double” učinak s 23 poena, 14 skokova i 11 asistencija te je postao NBA rekorder s 8 takvih učinaka u jednom doigravanju. Oborio je još jedan rekord Wilta Chamberlaina koji je davne 1967. godine uknjižio njih 7.

Lakersi su mini serijom od 5:0 otvorili četvrtu dionicu čime su poravnali rezultat. Sredinom izjednačene četvrtine je LeBron James iznudio dva uzastopna prekršaja Nikole Jokića u napadu te je tako Srbin pet minuta prije kraja utakmice imao pet osobnih pogrešaka, a rezultat na semaforu je pokazivao 102:102.

Lakersi nisu mogli pogoditi tricu ni za lijeka u drugom poluvremenu (0/8) što su Nuggetsi znali iskoristiti pa su nakon tri pogođena slobodna bacanja Jamala Murraya i zakucavanja Aarona Gordona došli do +5 samo tri i pol minute prije kraja utakmice.

LeBron James je svojim 40. poenom smanjio na -3, ali onda na drugoj strani Nikola Jokić nevjerojatno teškim šutem s jedne noge za tri poena vraća na +6. Prvu tricu u cijelom drugom dijelu je za Lakerse samo nešto više od dvije minute prije kraja postigao Austin Reaves iz desnog kuta i ponovno je samo jedan posjed razlike.

Aaron Gordon je na drugoj strani postigao jedno od dva slobodna bacanja za +4 Nuggetsa, dok je Anthony Davis bio oba puta precizan s crte za -2 iz perspektive Lakersa. Odigrali su domaćini kvalitetnu obranu u sljedećem napadu pa Nuggetsima nisu dopustili normalan šut, dok na drugoj strani parketa Anthony Davis zabija oba slobodna bacanja te tako izjednačava na 111:111.

Jamal Murray se spleo i pao u idućem napadu Denvera, ali lopta nekako ostaje u njihovom posjedu pa Jokić polaže za novih +2 pedesetak sekundi prije kraja. Uslijedio je statičan napad Lakersa poslije kojeg je James promašio težak šut u padu. Jamal Murray je također promašio u posljednjem napadu Nuggetsa, ali je domaćima na satu ostalo svega 4 sekunde za posljednji napad na utakmici.

Lopta je očekivano išla u ruke LeBrona Jamesa na što je Denver bio spreman te su ga Aaron Gordon i Jamal Murray dočekali u reketu i maksimalno mu otežali pokušaj šuta te su tako Nuggetsi zaključili utakmicu i kompletnu seriju pobjedom od 113:111.

Denver je do pobjede i plasmana u prvo povijesno finale NBA lige predvodio Nikola Jokić koji je ubacio 30 poena, uhvatio 14 skokova i podijelio 13 asistencija, a šlag na tortu je bio koš za pobjedu. Jamal Murray je bio njegov sekundant s 25 poena i 5 asistencija, dok je Aaron Gordon susret okončao s 22 poena, 6 skokova i 5 asistencija.

Lakersima nije pomogao ni sjajni LeBron James koji je odigrao 48 minuta te ih je predvodio s 40 poena, 10 skokova i 9 asistencija. Anthony Davis se pojavio tek u četvrtoj četvrtini u kojoj je postigao 10 poena te je susret završio s 21 poenom i 14 skokova.

U konačnici, Nikola Jokić je postao prvi košarkaš u povijesti s “triple-double” prosjekom u konferencijskom finalu NBA lige te je proglašen najkorisnijim igračem finala Zapadne konferencije. Denver u svom premijernom nastupu u NBA finalu čeka boljeg iz dvoboja između Miami Heata i Boston Celticsa (trenutno 3-0).

Komentari

Povezano