Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Jokić trpao, Miami tijesno slavio za 1-1 u NBA finalu

Košarkaši Miami Heata su izjednačili na 1-1 u NBA finalu nakon što su u napetoj utakmici sa 111:108 svladali Denver Nuggetse u njihovoj Ball Areni.

Za razliku od prve utakmice, Miami je odlično otvorio susret, dok je Denver muku mučio s kreacijom kvalitetnih šuteva. Iskoristili su gosti takvu situaciju na parketu te su poveli s 10:2 nakon što je Max Strus ubacio svoju već drugu tricu. Podsjećamo, on je u prvom susretu promašio svih 9 šuteva s distance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sedam minuta igre, Miami je Butlerovim košem po prvi put došao do dvoznamenkaste prednosti od 21:10. Nuggetsi su u tom dijelu utakmice imali 4 izgubljene lopte te su ubacili samo 4 od 12 šuteva iz igre. Na krilima agresivnog Nikole Jokića, domaći košarkaši su do kraja četvrtine smanjili zaostatak na svega 3 poena razlike te su na predah otišli s rezultatom 23:26.

Srpski centar je bio prvo ime Denvera s 11 poena i dvije asistencije te je ujedno bio i jedini košarkaš svoje momčadi s više od jednog pogođenog šuta iz igre, dok je kod Miamia briljirao Strus s četiri ubačene trice i 12 poena.

Nakon samo jedne minute u drugom kvartalu, Denver je s četiri uzastopna poena došao do prvog vodstva na utakmici. Kyle Lowry je tricom iz jako teške situacije prekinuo niz domaćih od 10:0, ali su nakon toga Bruce Brown, Jeff Green, Jamal Murray i Aaron Gordon s četiri uzastopne trice doveli Nuggetse u vodstvo od 39:29.

Sjajnu igru u drugoj četvrtini su Nuggetsi pretvorili u vodstvo od 15 poena razlike, no uspjeli su gosti serijom od 12:2 to srezati na samo -5 dvije minute prije poluvremena. Na veliki odmor se otišlo s vodstvom Denvera od 57:51, a na predahu su ih predvodili Nikola Jokić s 13 poena te igrači s klupe koji su ukupno ubacili čak 20 poena. S druge strane je Strus imao 14 poena i 4 asistencije, a Gabe Vincent 12 poena.

Senzacionalnu treću četvrtinu je odigrao Nikola Jokić koji je ubacio 18 od 26 poena Denvera u tom razdoblju te je na svojim leđima ostavio ekipu u vodstvu od 8 poena razlike nakon 36 minuta košarke. Semafor je pokazivao 83:75, a posljednjih 6 poena te dionice je ubacio upravo centar Nuggetsa iskoristivši tako situaciju u kojoj je Cody Zeller bio na parketu umjesto Bama Adebaya.

Izuzev te serije za kraj četvrtine, gotovo cijeli treći dio je protekao u igri “koš za koš”. Jokić je već u tom trenutku postao tek treći košarkaš u povijesti NBA lige koji je u jednom doigravanju skupio barem 500 poena, 200 skokova i 150 asistencija. Prije njega su to uspjeli samo LeBron James (4 puta) i Larry Bird (jednom).

Početkom posljednje dionice, briljirao je Miamijev Duncan Robinson koji je ubacio 8 poena za samo 70 sekundi te je pomogao Heatu u spuštanju zaostatka na samo -2. Miami se u vodstvo vratio tricom Gabea Vincenta nakon što su Nuggetsi pogriješili u komunikaciji kod preuzimanja te su Vincenta ostavili usamljenog, a već u sljedećem napadu Robinson novim polaganjem donosi gostima prednost od 3 poena razlike.

Nakon 6 uzastopnih poena Jimmyja Butlera, Miami je u posljednjih 6 minuta ušao s vodstvom od 98:91. Novom mini serijom od 6:2, gosti su došli do visokih 11 poena razlike samo 4 minute prije kraja ogleda. Izabranici Erika Spoelstre su do tog trenutka zabili čak 9 od 10 šuteva iz igre, a nakon što je Caleb Martin postigao tricu iz kuta (njegov jedini koš na utakmici) za +12, činilo se da je Miami prelomio utakmicu.

Ipak, košarkaši Denvera se nisu složili s tim te su tricama Aarona Gordona i Jamala Murraya ponovno smanjili na -6, a novom tricom Murraya su spustili na -3 minutu prije posljednjeg zvuka sirene. Na drugoj strani je Bam Adebayo izborio dva slobodna bacanja te je zabio oba za 111:106, no odgovorio mu je Jokić košem za novih -3.

Jimmy Butler je preuzeo odgovornost na sebe te je odlučio pokušati šutom za tri poena razriješiti pitanje protivnika, ali promašuje 15 sekundi prije kraja. Nakon obrambenog skoka, lopta je išla u ruke Jamala Murraya kojeg je čuvao upravo Butler. Kanađanin je uspio poslije “step backa” uputiti šut za izjednačenje, ali nije uspio pogoditi i Miami u konačnici slavi sa 111:108 za 1-1 u seriji.

Tri košarkaša Miamija su ubacila preko 20 poena. Gabe Vincent je bio najbolji strijelac s 23 poena, dok su po 21 poen ubacili Jimmy Butler i Bam Adebayo. Jimmy je imao i 9 asistencija, dok je Bam imao 9 skokova i dvije blokade uz zaista neizrecivo dobru i ključnu ulogu u Miamijevom konceptu obrane. Ne možemo preskočiti veliku ulogu Ducana Robinsona koji je ubacio 10 poena u četvrtoj četvrtini.

Kod poraženih je ponovno fantastičan bio Nikola Jokić s 41 poenom i 11 skokova, dok je njegov sekundant Jamal Murray ubacio 18 poena uz 10 asistencija, ali je poprilično zatajio sve do završnice u kojoj je zabio dvije trice. Dodat ćemo i podatak da je Denver na omjeru 0-3 u ovosezonskim utakmicama u doigravanju u kojima Nikola zabije 40 ili više poena.

Večerašnjom pobjedom su košarkaši Miamija postali osmi nositelji s najviše pobjeda u jednom doigravanju u povijesti NBA lige, a priliku za povećanje tog rekorda će imati u utakmici broj 3 koja se igra na Floridi u noći sa srijede na četvrtak od 02:30 po našem vremenu.

Komentari

Povezano