Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Južna Koreja i Urugvaj u polufinalu

Završena su sva četvrtfinala na U20 Svjetskom prvenstvu u Argentini. Nakon što su polufinale izborili Izrael i Italija, sinoć su svoje mjesto među 4 najbolje reprezentacije osigurali Južna Koreja i Urugvaj. Južnokoreanci su nakon produžetaka izbacili Nigeriju rezultatom 1:0 dok je Urugvaj pobijedio SAD rezultatom 2:0. Za Amerikance je nastupio i igrač Hajduka Rokas Pukštas koji je u igru ušao u 54. minuti te završava ovaj turnir s 2 natupa i 1 golom.

U polufinalu ćemo tako gledati 2 reprezentacije iz UEFA federacije, te po 1 iz Južne Amerike i Azije. Europljani su imali barem 1 reprezentaciju u polufinalu ovog turnira svaki put osim 2001. i 2005. godine, a sada treći put zaredom imaju 2 predstavnika u polufinalu. Urugvaj je pak spasio čast Južne Amerike jer smo mogli ostati bez njihovih predstavnika u polufinalu po prvi put od 1981. godine što je ujedno i jedini turnir na kojem nisu imali polufinalista. Južna Koreja je ušla među najbolje 4 reprezentacije drugi put zaredom te su uvjerljivo najuspješnija azijska reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj utakmici večeri Južna Koreja je izbacila Nigeriju (VIDEO) svojim jedinim udarcem u okvir gola na utakmici. Doduše, Nigerija je u okvir uputila isto samo 3 udarca, ali su bili puno dominantnija momčad pa su tako uputili 22 udarca na gol (Južna Koreja 4), imali posjed od 60% i razmjenili 711 dodavanja na utakmici. Međutim, većinom utakmice je to bilo vrlo jalovo te se ne može reći da su nezasluženo ispali s turnira.

U prvih 90 minuta utakmice se zaista nema što puno za izdvojiti osim nekoliko dalekometnih pokušaja s obje strane. Igralo se vrlo oprezno s obje strane pa smo u produžetke krenuli bez golova. I onda, u 95. minuti Južna Koreja je dočekala svoju priliku te povela 1:0. Udarac iz kuta je izveo Seung Won Lee, a najviši u skoku je stoper Choi Seok-Hyun koji glavom zabija gol vrijedan polufinala Svjetskog prvenstva. Obojica igrača igraju sjajan turnir. Lee je trenutno najbolji asistent prvenstva (4), a Seok-Hyun je jedan od najzaposlenijih stopera na turniru sa 6,3 otklonjene opasnosti po utakmici (najviše od svih igrača koji su ostali na turniru) te je sinoć osim gola bio ključ pobjede sa 8 otklonjenih opasnosti, 2 oduzete lopte i 100% osvojenih duela (8/8).

Do kraja utakmice je Nigerija svim silama pokušala doći do izjednačenja, ali su uspjeli stvoriti samo jednu jako dobru situaciju. U 110. minuti, nakon puno odbijanja u malom prostoru lopta je u kaznenom prostoru došla do Umeh Emmanuela koji je pronašao prostor za udarac s 11-12 metara između nekoliko braniča Južne Koreje, ali je njegov udarac otišao visoko iznad vrata. Južna Koreja će u polufinalu igrati protiv Italije u četvrtak, 08.06., u 23 sata po našem vremenu.

U drugoj utakmici večeri vidjeli smo suret 2 najbolje obrane prvenstva u kojoj je Urugvaj zaluženo svladao SAD (VIDEO) oslanjajući se na svoju paklenu tranziciju. Imali su Amerikanci 66% posjeda u ovoj utakmici i gotovo dvostruko više dodavanja od Urugvaja te su kreirali dovoljan broj situacija da zabiju barem 1 gol, ali su ih ili sami uprskali ili je odlično reagirao vratar Urugvaja Randall Rodriguez kojem je ovo bila četvrta utakmica bez primljenog gola na turniru čime se izjednačio upravo s vratarom SAD-a Gabrielom Sloninom. Odlične utakmice su odigrali Anderson Duarte i Juan Santos koji su izludili obranu protivnika jako dobrim završavanjem kontranapada dok je ključ u sredini bio Fabricio Diaz koji je najbolji igrač turnira u broju ključnih dodavanja po utakmici (4,2).

Prvu priliku na utakmici je imao SAD i to već na isteku 1. minute utakmice kada je obrana Urugvaja loše reagirala na jedan centaršut s lijeve strane i dozvolila da im se lopta prošeta kroz peterac, a na drugoj strani Michael Halliday nije stigao pospremiti loptu u praznu mrežu. Urugvaj je poveo u 20. minuti iz jedne jako jednostavne, ali učinkovite akcije. Dugu prizemnu loptu poslanu iz obrane je s igračem na leđima Anderson Duarte uspio iz prve proslijediti na krilo Juanu Santosu koji probija lijevu stranu te vraća povratnu loptu Duarteu koji zabija. Vrlo jeftin gol u situaciji gdje su 2 Urugvajca izigrali 4 igrača SAD-a.

Napravili su Amerikanci nekoliko promjena na početku drugog poluvremena i krenuli biti sve opasniji, ali onda ih je u 56. minuti presjekao autogol njihovog stopera Joshue Wyndera. Urugvajci su odigrali akciju po lijevoj strani i uputili jedan centaršut nikome u kazneni prostor, ali Wynder u pokušaju uklizavanja ili izbijanja lopte regira katastrofalno i šalje loptu u svoj gol za povećanje urugvajskog vodstva. Nije to poptuno obeshrabrilo nogometaše SAD-a koji su do kraja utakmice uspjeli stvoriti nekoliko dobrih situacija, ali nisu uspjeli zabiti. Najviše je prednjačio njihov najbolji igrač na turniru Cade Cowell koji je prvo u 65. minuti nakon dobre akcije pucao oštro u prvi kut, ali mu je vratar to obranio. Druga situacija mu se izrodila u 78. minuti kada je nakon izvedenog prekida lopta došla na njega na nekih 10 metara od gola, on je dobro pucao u suprotni kut, ali na putu prema golu lopta pogađa Rokasa Pukštasa koji je na taj način obranio udarac svog suigrača. Pukštas je odigrao solidnu rolu u 35 minuta koje je dobio na utakmici, imao i par lijepih proigravanja, ali ovo će ipak ostati najpamtljiviji trenutak na utakmici.

Imali su Urugvajci u ovom razdoblju (nakon 2:0) još dosta situacija gdje su iz tranzicije dolazili u situacije 3 na 3 ili 3 na 2, međutim nisu do kraja utakmice uspjeli realizirati niti jednu situaciju i dodatno kazniti Amerikance koji su igrali s puno igrača u protivničkoj trećini tražeći gol na bilo koji način. Na kraju zaslužena pobjeda Urugvaja koji će u polufinalu igrati protiv Izraela. Utakmica se igra u četvrtak, 08.06., od 19:30 sati po našem vremenu.

Komentari

Povezano