Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Južnoj Koreji prva bronca u ekipnom stolnom tenisu nakon Pekinga, Kinezi uzeli sva zlata

U subotu su završena sva natjecanja iz stolnog tenisa, a čast zatvaranja dobile su stolnotenisačice koje su odigrale susrete finala i za treće mjesto. Broncu je protiv Njemačke s 3-0 osvojila Južna Koreja dok je zlato pripalo Kini koja je svladala Japan s 3-0.

Program je otvoren dvobojem za treće mjesto, a kao i svaki susret reprezentacija, i ovaj je započeo parovima. Shin Yu-Bin i Jeon Ji-Hee standardno su branili boje Južne Koreje dok su za Njemačku nastupale naturalizirane Kineskinje Shan Xiaona i Yuan Wan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korejke su krenule vodstvom od 2-0 u setovima da bi Nijemice smanjile na 2-1, a potom su i u četvrtom setu nakon spašene meč lopte došli i do poravnanja. Međutim, kvaliteta Korejki je na kraju presudila te su peti set osvojili s 11:8 te su tako došle do prvog boda.

Do drugog boda za Južnu Koreju došla je Lee Eun-hye koja je bila bolja od 18-godišnjakinje Annett Kaufmann. Eun-hye slavila je s 3-0 te je priuštila prvu i jedinu meč loptu za svoju državu.

Meč loptu je bez problema realizirala druga najbolja tenisačica reprezentacije Jeon Ji-hee. Protiv Shan Xiaone 15. stolnotenisačica svijeta nije imala problema. Sva tri seta osvojila je uz šest izgubljenih poena te je tako donijela broncu Južnoj Koreji. To je druga bronca za Južnu Koreju u ekipnom stolnom tenisu, prva nakon Pekinga 2008.

Nakon borbe za broncu uslijedilo je finale između Kine i Japana. Otvorile su ga Chen Meng i Wang Manyu za Kinu te Hina Hayata i Miwa Harimoto za Japan. Značilo je to i promjenu u japanskoj reprezentaciji koja je dosad nastupala u kombinaciji Hayata / Miu Hirano.

Uvođenje 16-godišnje Harimoto u kombinaciju urodilo je plodom u prvom setu koji su Japanke osvojile s 11:9. Ipak, iznenađenje koje su priredili promjenom para nije dugo trajalo. Kineskinje su se priviknule te su drugi set osvojile s 11:6 te su tako poravnali na 1-1.

Treći set ponovno osvajaju Japanke uz nekoliko sjajno odigranih poena, a posebno se ističu oni na 6:6 i na 10:6 za Japan kada su nakon dugih izmjena Harimoto i Hayata došli do poena. Identičnim rezultatom kao i u prethodna dva seta (11:6) Kineskinje su poravnale na 2-2 te su tako odvele meč u set odluke.

U petom setu veliku prednost propustile su Japanke. Došle su do vodstva 9:5, no tada staju te Meng i Manyu osvajaju pet poena u nizu za svoju prvu meč loptu koju Japanke ipak spašavaju. Međutim, to nije pokolebalo Kineskinje koje osvajaju iduća dva poena te s 12:10 dolaze do prvog boda za Kinu.

Drugi meč donio je okršaj prve i 12. stolnotenisačice svijeta. Igrale su Sun Yingsha i Miu Hirano. Krenulo je velikim vodstvom za Hirano koja je došla do prednosti od 7:1, no Yingsha se polagano primicala te je stigla do izjednačenja na 9:9. Prvu set lopta ipak je imala Hirano, no nije ju iskoristila. Yingsha je potom stigla do 11:10, a i do 12:11 te je iskoristila svoju drugu set loptu za 1-0.

Nakon što je propustila prvi set, povratka za Hirano nije bilo. Drugi i treći set je izgubila identičnim rezultatom, s 11:6 te je to značilo da je Kina došla do prve “meč lopte”.

Treći meč donio je ogled Wang Manyu i Miwe Harimoto. Meč u kojem su obje stolnotenisačice ušle s velikim pritiskom. Manyu je pokušala svojoj državi donijeti novo zlato u stolnom tenisu dok je Harimoto pokušala održati Japan “na životu”.

Prvi set donio je veliko uzbuđenje. Harimoto se odvojila na 10:7 i činilo se kako će mlada Japanka lako stići do prvog seta. Međutim, Manyu izjednačuje na 10:10 i prijeti 16-godišnjoj stolnotenisačici. Harimoto ipak ne posustaje te dolazi do novih set lopti (11:10, 12:11 i 13:12). Koristi svoju šestu te s 14:12 dolazi do vodstva od 1-0 u setovima.

Za osvajanje druge dionice igre također je trebalo osvojiti više od 11 poena. Tako je drugi set osvojila Manyu s 12:10 te je tako poravnala na 1-1. Kineskinja je osvojila i treći set te je došla na samo set od osvajanja zlatne medalje za svoju reprezentaciju.

U tome je i uspjela. S 11:6 donijela je novo zlato za svoju državu u Parizu.

Kina je tako došla do svakog zlata u stolnom tenisu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Kineski predstavnici osvojili su muški i ženski singl, mješovite parove te oba timska natjecanja. Druga najmnogoljudnija država i dalje je neporažena u timskim natjecanjima u obje kategorije. Od Pekinga su nanizali deset naslova, po pet u obje kategorije te su nastavili dominaciju u “svom” sportu.

Komentari

Povezano