Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Kanada i Argentina slavili pogocima u završnicama susreta

Dvama sinoćnjim utakmicama skupine A započelo je i drugo kolo ovogodišnjeg izdanja Copa Américe. Snage su tako sučelili Peru i Kanada, te Čile i Argentina, a oba su slučaja minimalno slavili “gosti”, i to u oba slučaja zgodicima u zadnjoj četvrtini utakmice.

Momčad Jesseja Marscha je znala da bi ih poraz eliminirao iz natjecanja, no u prvih 45 minuta nisu igrali kao momčad koja zna da je njihov opstanak na liniji. Kanađani su dominirali posjedom lopte u ranoj fazi, iako nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti Pedru Galleseu na golu Perua. Maxime Crépeau je bio na iskušenju u 27. minuti kada je kanadski vratar dobro obranio iz uskog kuta nakon što je Piero Quispe imao previše prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Cyle Larin promašio priliku nakon ubačaja Stephena Eustáquija u 30. minuti, Peru je postigao gol nekoliko minuta kasnije, ali je Gianluca Lapadula bio u zaleđu prije nego što je skrenuo loptu iz slobodnog udarca Edisona Floresa. Momčad Jorgea Fossatija trebala je ostati s desetoricom igrača u 40. minuti kada je Marcos López udario glavom Alistaira Johnstona, ali i nakon VAR provjere je pomalo nevjerojatno uspio izbjeći kaznu.

Temperature u Kansas Cityju usred popodneva bile su izuzetno visoke, pa se na kraju prvog poluvremena dogodio i zastrašujući trenutak kada je pomoćni sudac Humberto Panjoj kolabirao, ali na sreću, uspio je sam napustiti teren.

Kanada je sada povezala tri i pol utakmice bez postignutog gola pod Marschom i bili su potpuno bezopasni u prvom poluvremenu. Izbornik je stoga napravio trostruku zamjenu na poluvremenu, a jedan od uvedenih igrača bio je živahni Jacob Shaffelburg. Samo desetminuta nakon početka drugog poluvremena, srušen je užasnim startom Miguela Arauja, a Peru ovaj put nije prošao nekažnjeno jer je njegov žuti karton ispravno promijenjen u crveni nakon VAR provjere.

Les Rouges su počeli više napadati s igračem više, ali ni Richie Laryea ni Larin nisu uspjeli iskoristiti ubačaje s lijeve strane. Međutim, prvi gol pod novim izbornikom postignut je u 73. minuti kada je Jonathan David završio brzi kontranapad u kojem su sudjelovali zamjene Kamal Miller, Tajon Buchanan i Shaffelburg.

Tani Oluwaseyi je skoro obilježio svoj debi za Kanadu pogotkom, ali napadač Minnesote je propustio nekoliko kasnih prilika dok je Crépeau sačuvao pobjedu obranivši pokušaj Christiana Cuevasa u sudačkoj nadoknadi. Momčad u crvenom je upisala svoju prvu pobjedu u povijesti Copa Américe te na kraju zadržala tri boda koja ih stavljaju u izvrsnu poziciju za plasman u četvrtfinale uoči posljednje utakmice grupne faze protiv Čilea u Orlandu u subotu. Peru još nije ispao, ali ima težak zadatak u trećoj utakmici protiv Argentine u Miamiju.

U nešto blažim klimatskim uvjetima u New Jerseyju na MetLife Stadiumu su se sučelili Čile i Argentina. Zanimljivo je da je Čile imao više igrača u početnoj postavi koji trenutno igraju u Argentini (trojicu) nego što je to imala Albiceleste (nijednog), a njihov trener, Argentinac Ricardo Gareca, mogao je biti zadovoljan načinom na koji je njegova momčad uglavnom ostala kompaktna od samog početka.

Naime, tek smo u 22. minuti vidjeli prvi udarac u okvir, ali pokušaj Juliana Álvareza, koji je postigao prvi gol za Argentinu u njihovoj pobjedi nad Kanadom prošlog četvrtka na otvaranju turnira, završio je u rukama 41-godišnjeg Claudia Brava, koji je upisao svoj jubilarni 150. nastup za Čile.

Stvari su se počele zahuktavati kako se utakmica bližila 30. minuti kada je Gabriel Suazo srušio Lionela Messija, a nekoliko minuta kasnije Rodrigo De Paul je slučajno nagazio Suazovu desnu potkoljenicu. Nedugo zatim, loše ispucavanje Ericka Pulgara dovodi Nicolása Gonzáleza u izglednu priliku, ali srećom po Čileance, završilo je to samo mlakim udarcem glavom. Pred kraj poluvremena Messi je s udaljenosti od oko 30 metara pogodio stativu čileanskih vrata.

Odmah nakon odmora, Bravo je bio pod još većim pritiskom, jer je morao obraniti udarac Nahuela Moline. Potom Alexis Mac Allister nije uspio dobro zahvatiti Messijev prekrasno ubačen slobodan udarac, prije nego što je kapetan Bravo izvrsno odbio udarac Gonzáleza poslavši ga u gredu.

Dvadesetak minuta prije kraja prijete i Čileanci – Emiliano Martínez je bio pozvan na akciju dvaput u brzom slijedu nakon što je do tada bio potpuno neaktiviran, dvaput brzo reagirajući da spriječi Rodriga Echeverriju.

Ángel Di María i Lautaro Martínez bili su među onima koji su potom ušli za Argentinu, a upravo je potonji riješio susret u 88. minuti, hladnokrvno završivši iz blizine nakon što je zamjena Giovani Lo Celso bio zaustavljen od strane Brava. VAR provjera za zaleđe potvrdila je prvobitnu odluku da je sve bilo čisto, što znači da su aktualni svjetski prvaci potvrdili prolaz u četvrtfinale.

Bila je to 21. pobjeda Argentine u posljednje 22 utakmice (ako prolaske na jedanaesterce iz nokaut faze SP-a računamo kao pobjede), dok Čile mora pobijediti Kanadu ovog vikenda kako bi izbjegao ispadanje iz grupne faze Copa Américe po prvi put od 2004. godine.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano