Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Kanada po 28. put svjetski prvak

U velikom finalu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu slavila je reprezentacija Kanade nauštrb Njemačke rezultatom 5:2. Turnir održan u Latviji i Finskoj svoju je kulminaciju dočekao u popunjenoj Nokia Areni u Finskoj gdje je desetak tisuća ljudi moglo ispratiti kako Kanada još jednim dominantnim nastupom u posljednoj trećini odnosi pobjedu i suvereno potvrđuje povijesnu dominaciju sportom – četiri osvojena zlata na prethodnih osam turnira.

Na putu do finala obje su momčadi bile suočene s dosta prepreka. Kanada je, primjerice, završnu utakmicu osigurala tek po preokretku od čak tri gola u trećoj trećini u polufinalu protiv Latvije, koja je s brončanom medaljom okončala turnir kao najveći hit prvenstva. S druge strane, Nijemci su u A skupini završili kao četvrti, što je posljednje mjesto koje je vodilo u doigravanje. U četvrtfinalu izbacili su Švicarsku, a u subotu su u produžetku iznenađujuće izbacili Amerikance i time nastavili niz SAD-a od 11 ispadanja zaredom u polufinalnoj rundi natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak finalne utakmice čak je bio i obećavajuć za europskog predstavnika, do pogotka je Njemačka došla nakon vrsnog dodavanja iz vlastite trećine koje je uposlilo JJ Peterku, a on je s lakoćom zabio za svoj 11. poen na prvenstvu, čime se pritom okitio naslovom trećeg najboljeg strijelca turnira. No samo tri minute kasnije iz timske akcije i polukontre Kanada izjednačava za konačnih 1:1 na prvom odmoru.

U drugoj trećini ponovno se po jednom tresla mreža sa svake strane klizališta. Najprije su Nijemci poveli preko Daniel Fishbucha šest minuta do isteka perioda da bi Kanađani još jednom vraćali utakmicu u egal “sretnim” golom u 18. minuti druge trećine – pločica je, naime, poslije pasa Peytona Krebsa, pronašla put do Lawsona Crousea koji nije uspio steći potpunu kontrolu nad njome, no dovoljnu da ju preusmjeri u gol Mathiasa Niederbergera.

Dok ih je do uspjeha protiv Sjedinjenih Američkih Država vodila energična posljednja trećina, Nijemci su, nakon i više nego dobro odrađenog posla u prva dva perioda protiv favoriziranog i iskusnijeg suparnika, potpuno pali i primili ukupno tri komada. Da nije riječ samo o emocionalnom pražnjenju poslije polufinalnog rolerkostera govori i činjenica da su Nijemci na ovom turniru uvjerljivo najviše golova primili upravo u zadnjih 20 minuta susreta. Kanada je silovito započela trećinu i već nakon pet minuta dominacije po prvi put na susretu došla do vodstva. Dotad kompaktna njemačka obrana napravila je kardinalnu pogrešku iza svog gola što je iskoristio Cody Glass koji je po oduzetoj lopti okružio gol, a njegov se šut odbio do Sammyja Blaisa na drugoj stativi koji je mirno zalomio pak u rašlje. Osam minuta do kraja utakmice Njemačka je imala odličnu priliku poravnati, ali umjesto toga njemački igrač promašuje pak i kapetan Kanade Tyler Toffoli imao je lak zadatak u kontri koji je i realizirao, ostavivši Njemačku na nedostižnoj razlici. Peti i posljednji gol Kanada je zabila na praznu mrežu u trenutku kada su Nijemci već očajničkim pokušajima tražili novo čudo.

Ovom je pobjedom Kanada stigla do ukupno 28. titule svjetskih hokejaških prvaka, povrativši istu nakon prošlogodišnjeg poraza protiv reprezentacije Finske. Nijemcima je ovogodišnji plasman, između ostalog, i prvo postolje nakon ujedinjenja. Sveukupno, Njemačka ima pet medalja sa svjetskih prvenstava, a Kanada čak desetorostruko više – 53!

Sljedeće je svjetsko prvenstvo na rasporedu iduće godine. Domaćin će biti Češka koju je na ovogodišnjem izdanju natjecanja u četvrtfinalu eliminirao SAD (3:0). Bolji plasman tražit će i reprezentacije Slovačke, Švedske i Švicarske, dok će se Slovenija, koja je s posljednjom pozicijom u svojoj skupini ispala u drugi razred svjetske hokejaške piramide, barem nakratko oprostiti od najveće pozornice. Prvenstvo koje će biti 87. po redu u povijesti, na rasporedu je od 10. do 26. svibnja 2024. godine.

Komentari

Povezano