Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Kao u bubbleu – Miami i Lakersi u konferencijskim finalima

Nakon što su sinoć košarkaši Denver Nuggetsa postali prvi sudionici konferencijskih finala NBA lige, do istog uspjeha su na domaćim parketima večeras stigli košarkaši koji su do ovdje došli iz ”play-ina” – Miami Heat i LA Lakersi.

[8] Miami Heat – New York Knicks [5] 96:92 (4-2)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su propustili prvu ”meč-loptu” za plasman u finale istočne konferencije u Madison Square Gardenu, košarkaši Miamija su drugu imali u svom Kaseya Centru, a nju nisu namjeravali prokockati.

Spektakularno su susret otvorili gosti koji upućuju prvi ”udarac”. Tek je otpočela deveta minuta, a oni vode s 14 poena razlike – 31:17. Na početku su 10 od prvih 17 poena ubacili s crte slobodnih bacanja, a onda su počele ”upadati” i trice, fadeawayi, odnosno sve što bi uputili ka košu. Jalen Brunson se već u tom razdoblju istaknuo s 15 poena, a njegovo vodstvo je pratio RJ Barrett s 8 poena, dok im se ubrzo pridružio i Julius Randle s 5 uzastopnih.

Spolestrin timeout je urodilo plodom pošto za manje od jedne minute serijom od 7:0 prepolavljaju zaostatak, a baš se s tih 24:31 otišlo na prvi predah.

Miami do prvog vodstva nakon 4:2 stiže serijom od 10:0 tijekom prve polovice druge četvrtine pa je semafor pokazivao 37:36. U tom razdoblju se naročito istaknuo Bam Adebayo koji je zabio 7 poena. Nisu puno doprinosa dobivali Knicksi od košarkaša s klupe u ovoj seriji, ali se zato sredinom druge četvrtine s dvije kutne trice u dva uzastopna napada istaknuo Obi Toppin pa gosti ponovno vode.

Izjednačeno prvo poluvrijeme je s rezultatom 51:50 otišlo na stranu domaćih košarkaša. Do vodstva ih je predvodio Bam Adebayo sa 17 poena te je on bio jedini član Miamija s dvoznamenkastim brojem poena. S druge strane je fantastični Jalen Brunson ubacio 22 poena uključujući i četiri trice čime je postao tek drugi košarkaš Knicksa u povijesti koji je u 11 uzastopnih utakmica u doigravanju zabio 20 ili više poena (prvi je, naravno, Carmelo Anthony), međutim njegov problem su bile tri osobne pogreške koliko je imao i drugi dvoznamenkasti Knick – RJ Barrett (10 poena).

U trećoj četvrtini su obje momčadi šutirale identičnih 7/16 iz igre, ali Miami dobiva četvrtinu s 23:21 zahvaljujući jednoj pogođenoj trici i jednom pogođenom slobodnom bacanju više. Jimmy Butler je tijekom tih 12 minuta ubacio 8 poena, a isti broj poena je postigao i Julius Randle s druge strane terena pa u završnu četvrtinu ulazimo sa 74:71 za domaću momčad.

Tijekom prvih osam minuta četvrte četvrtine, Knicksi su 8 od 10 svojih poena zabili s crte slobodnih bacanja, dok su iz igre šutirali 1/8. Ni uz tako neraspoložene Knickse, Miami nije mogao ranije riješiti pitanje pobjednika pa se u posljednje četiri minute ušlo s vodstvom domaćih od 87:81.

Jalen Brunson je ubacio tricu za smanjenje na -3, ali Jimmy Butler košem od tablu u sljedećem napadu podiže na +5. Jedan od ključnih poteza utakmice je trebala biti ukradena lopta Kylea Lowryja nakon pokušaja prodora RJ Barretta koja je na drugoj strani terena donijela kontranapad poslije kojeg je Max Strus iznudio slobodna bacanja. On je zabio jedno bacanje za +6, dok Josh Hart promašuje kutnu tricu za Knickse.

Mitchell Robinson je postigao oba slobodna bacanja za smanjenje na -4, no u sljedećem napadu Miamija su gosti udvojili Jimmy Butlera, Gabe Vincent je odlično prepoznao situaciju i prišao mu u pomoć, dobio loptu, a poslije prodora ka košu asistirao za Bama Adebaya koji zakucava za +6 minutu prije kraja. Poslije timeouta je Brunson napao prodorom, ali ostaje kratak i Miami dolazi do obrambenog skoka. Nakon izvođenja lopte iz auta, Gabe Vincent nehotice čini flagrant foul udarivši Brunsona pa Knicksi dolaze do nove prilike.

Brunson je zabio oba slobodna bacanja, a nakon toga razigravač gostiju asistira Hartu koji se nalazi u dunker spotu i zabija za samo -2. Butler je promašio šut s poludistance pa su Knicksi imali posjed za izjednačenje ili vodstvo, međutim Brunson gubi loptu, ona dolazi do Butlera nad kojim čini prekršaj. Jimmy je zabio oba za +4 svega 14 sekundi prije kraja utakmice. Thibodeau je pozvao timeout poslije kojeg su izradili sjajan specijal za otvorenu kutnu tricu Quentina Grimesa, ali ovaj baca zračnu, dok Max Strus s nova dva pogotka s crte slobodnih bacanja riješava sve dileme oko pobjednika.

Na kraju su košarkaši Miamija slavili s 96:92 čime su postali tek drugi osmi nositelji koji su stigli do konferencijskog finala, a prije njih su to uspjeli samo Knicksi 1999. godine. Do večerašnje pobjede su ih doveli Jimmy Butler s 24 poena i 8 skokova te Bam Adebayo s 23 poena i 9 skokova. Kod poraženih je novu fantastičnu utakmicu odigrao Jalen Brunson, a završio ju je s 41 poenom uz 64% šuta iz igre. Njegova dva najvrijednija ”suborca”, Julius Randle i RJ Barrett, su kombinirano šutirali 4/24 iz igre…

[7] LA Lakers – Golden State Warriors [6] 122:101 (4-2)

Jednako kao i Miami Heat, Lakersi su također propustili prvu “meč-loptu” na gostujućem parketu pa su drugu imali u domaćoj Crypto.com Areni gdje su u dosadašnjem doigravanju na omjeru od 6-0 (uključujući play-in). Nakon večerašnjeg ogleda se popeo na 7-0.

Obećavajuć je bio početak domaćih predvođenim LeBronom Jamesom koji je izravno sudjelovao kod 8 od 9 uvodnih poena Lakersa – 6 poena i jedna asistencija za vodstvo od 9:2. Lakersi su ubacili svih prvih šest šuteva pa tako nakon svega 4 i pol minute tricom Dennisa Schroedera dolaze do prve dvoznamenkaste prednosti od 18:7.

Letjeli su terenom domaći košarkaši pa su nakon trice Austina Reavesa iz kuta vodili sa 27:10. Lakersi su šutirali 9/12 iz igre u tom trenutku uključujući i 3/3 za 3 poena, dok su Warriorsi bili na 4/19 uključujući i 1/10 za 3 poena i to poslije pretežno otvorenih šuteva. Jedina pozitivna stvar za goste su bili napadački skokovi kojih su skupili 6 za 7 minuta igre.

Stephen Curry (12) i Donte DiVincenzo (5) su postigli svih 17 posljednjih poena Warriorsa u završnici prve četvrtine te su serijom od 16:4 spustili zaostatak na samo -5 poslije uvodnih 12 minuta. Anthony Davis je predvodio Lakerse s 9 poena i 10 skokova, dok je LeBron James također postigao 9 poena.

Ekipa iz “Grada anđela” je golemi dio druge četvrtine provela u vodstvu između 7 i 10 poena, a upravo su, poslije trice Austina Reavesa sa svoje polovice sa zvukom sirene, poluvrijeme zaključili s vodstvom od 10 poena razlike – 56:46. Upravo su Reaves s 13 te James s 15 poena bili najbolji strijelci Lakersa, dok je Stephen Curry za Warriorse ostao na 12 poena koliko je postigao u prvoj četvrtini. Donte DiVincenzo je ušavši s klupe ubacio 10 poena za Golden State te je ponudio i dobru igru u obrani, ali je zaradio tri prekršaja pa ga je Kerr morao odmoriti.

Lakersi su još jednom fantastično ušli u drugi dio pa serijom od 16:7 dolaze do najvećih +19. LeBron James je predvodio domaće tijekom te serije postigavši 6 poena uz asistenciju za Russellovu tricu i blokadu nad Greenom. Ponovno je Curry bio jedini izvor poena gostiju pa je s 5 uzastopnih poena smanjio deficit na -14.

I dok je kompletan momentum bio na strani Lakersa, Dennis Schroeder biva kažnjen drugom tehničkom i isključenjem nakon sljedeće situacije s Draymondom Greenom… Potonji je prošao nekažnjeno.

Spustili su Warriorsi na -13, ali onda Lonnie Walker IV postiže pet uzastopnih poena za +18. Imali su priliku Lakersi po prvi put doći do +20, ali Davis promašuje oba bacanja. LeBron je odigrao sjajnu treću četvrtinu koju je kompletirao s 10 poena i 3 asistencije, dok je također odličan bio Walker IV s 8 poena poslije ulaska u igru umjesto izbačenog Schroedera. S druge strane je Curry s 14 poena bio slamka spasa i čovjek koji je gotovo samcat vukao Golden State.

U posljednju četvrtinu se ušlo s vodstvom Lakersa od 91:77, a nakon što su se spojile odlična obrana i lagani poeni u tranziciji, domaći su košarkaši serijom od 15:5 došli do maksimalnih +24 na nešto više od 7 minuta prije kraja i tu je posao dovršen.

Lakersi su u konačnici slavili sa 122:101, a do pobjede ih je predvodio jednostavno fenomenalni LeBron James s 30 poena, 9 skokova i 9 asistencija na 71% šuta iz igre, a pomoć je imao u vidu Austina Reavesa koji je ubacio 23 poena uz 6 asistencija i 5 skokova, D’Angelo Russellu koji je zabio 19 te u Anthonyju Davisu koji je imao ”double-double” učinak od 17 poena i 20 skokova uz po dvije ukradene lopte i dvije blokade.

Za LeBrona Jamesa je ovo bila 41. serija u doigravanju koju je okončao pobjedom te je postao NBA rekorder i po tom parametru, dok je Steve Kerr po prvi put otkako je na klupi Golden Statea doživio poraz u doigravanju od momčadi sa Zapada.

Kod poraženih je Stephen Curry zabio 32 poena, dok je Donte DiVincenzo ubacio 16. Katastrofalnu večer je imao Klay Thompson koji je susret okončao s 8 poena i šutom iz igre – 3/19.

Za kraj dodajmo da, ako Celticsi svladaju Sixerse u odlučujućoj sedmoj utakmici, imat ćemo identična konferencijska finala kao u “bubbleu” kada su Lakersi osvojili titulu.

Komentari

Povezano