Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Katar nakon jedanaesteraca porazio Uzbekistan i ušao u polufinale

U zadnjoj četvrtfinalnoj utakmici Azijskog kupa snage su u Al Khoru odmjerili domaćin Katar i Uzbekistan.

Katar je do četvrtfinala došao nakon šetnje kroz grupu A gdje su im protivnici bili Tadžkistan, Kina i Lebanon, da bi u osmini finala s 2:1 slavili nad Palestinom. Ne bi stoga bilo neispravno reći da su Uzbekistanci bili najjači protivnik s kojima se domaćin susreo u dosadašnjem tijeku turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbeci su završili drugi u skupini u konkurenciji Australije, Sirije i Indije, da bi u prvoj eliminacijskoj rundi preskočili Tajland. Obje su momčadi tako neporažene došle do četvrtine finala natjecanja.

U prvo su poluvrijeme nešto hrabro ušli Kestenjasti, no nakon prvog gola bila je to izrazita dominacija Bijelih vukova koji su tražili gol izjednačenja. Vratimo se najprije u 27. minutu utakmice kada je gol pao na ne prečesto viđen način. Katarski talisman Hassan Al-Haydos izborio se za loptu u kaznenom prostoru Uzbekistana na samoj gol liniji. Pokušaj ubacivanja paralelno s crtom auta uzbečki vratar Utkir Yusupov katastrofalnom je reakcijom ubacio u vlastitu mrežu i tako Katarane doveo u vodstvo.

Već u 59. minuti Uzbekistan izjednačuje. Brza je to bila akcija Uzbeka po osvajanju lopte, uz pomoć jedne male nespretnosti Tareka Salmana iz domaćih redova, a precizna ljevica Odildzhona Khamrobekova postavila je rezultat na 1:1.

Nastavio se i nakon gola pritisak momaka izbornika Srečka Kataneca, no nisu stigli do novog gola, da bi se posljednjih 15-ak minuta regularnog vremena pretvorilo u čekanje sučeva zvižduka i produžetaka.

U oba sudačka produžetka smo pak vidjeli nešto veću inicijativu domaćina, no daljnjih golova nije bilo, te smo s konačnih 1:1 otišli k udarcima s bijele točke. Tu je situacija zaista bila neizvjesna, obje su momčadi zabile svoje prve udarce, da bi u sljedećoj seriji oba vrata upisali obrane. U trećoj su seriji Uzbeci zabili svoj jedanaesterac, dok je Almahdi Ali katastrofalno pucao i loptu poslao daleko preko gola.

Imali su Uzbeci sve u svojim nogama, no uslijedila su dva trenutka nevjerojatne samodopadnosti. Prvo je Zafarmurod Abdurakhmatov odlučio pucati s mjesta, bez uzimanja zaleta, što je krakati Meshaal Barsham na katarskim vratima lakoćom obranio. Katarani su potom zabili svoj jedanaesterac, a potom je Jaloliddin Masharipov očajnim udarcem po samoj sredini gola dodao Barshamu loptu u ruke. Pedro Miguel zadnjim je udarcem utakmice rasparao mrežu za veliko slavlje suigrača i domaćih navijača.

Katar je tako drugi uzastopni turnir ušao u polufinale natjecanja i plasirao se među četiri najbolje momčadi Azije, a 7. veljače ih čeka dvoboj protiv prekomorskog susjeda i povijesno prijateljske nacije Irana. Uzbeci svakako mogu žaliti za ovom utakmicom i ispadanjem, te neće biti u prilici ponoviti svoj najbolji uspjeh ovog natjecanja, četvrto mjesto osvojeno 2011. godine.

Komentari

Povezano