Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Katastrofa Uniteda, preokret Rome i duplo slavlje Juventusa

Gledali smo iznimno zanimljive i pogocima bogate uzvratne susrete četvrtfinala Europske lige, a u polufinalu će se susresti Juventus i Sevilla te Bayer Leverkusen i Roma.

Bayer Leverkusen plasirao se u svoje prvo europsko polufinale još od sezone 2001./2002. kad su, sjetit ćete se, igrali i finale Lige prvaka. Juventus je pak ovim plasmanom postao talijanska ekipa koja je upisala najviše polufinala europskih natjecanja, njih 22. Više u Europi imaju samo Real Madrid s 37, Bayern s 28 i Barcelona s 26. S druge strane, Manchester United je i šestu uzastopnu sezonu iz Europe ispao od španjolskih protivnika, pri čemu im je baš Sevilla presudila u čak tri navrata (2017./2018., 2019./2020. i ove sezone).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sevilla – Manchester United

Na prepunom Sanchez Pizjuanu, Sevilla je dočekala Manchester United nakon što je u prvoj utakmici ni kriva ni dužna došla do povoljnog rezultata od 2:2, usprkos tome što su gubili većinu utakmice na Old Traffordu. Bodreni vatrenom publikom koja je većinom bila u bijelim majicama stvorivši time svojevrsan vizualni i zvučni zid, nogometaši Seville od prve su minute krenuli žestoko prema golu Davida De Gee. Svoju su priliku dočekali u 8. minuti kad je poigravanje baš De Gee i osporavanog Maguirea “nanjušilo” troje napadača Seville u visokom pritisku, oduzelo Maguireu loptu, a En-Nesyri mirno plasirao loptu u malu mrežicu za erupciju oduševljenja i 1:0 na semaforu. Marokanskom je napadaču to bio 50. gol u dresu Seville, čime je ušao u Top 25 najboljih strijelaca kluba u povijesti.

Teško je živio Manchester United do kraja poluvremena, Sevilla ih je u potpunosti nadigrala stvorivši niz prilika i poluprilika protiv neprepoznatljivog protivnika. Razlika je mogla biti i veća da nije bilo milimetarskog zaleđa Acune kod pogotka Ocamposa u 42. minuti.

U drugo poluvrijeme je ten Hag ušao s dvostrukom promjenom, ubacivši u igru Shawa i Rashforda umjesto Wan-Bissake i Sancha, no Sevilla je bila ta koja je već u drugoj minuti nastavka udvostručila vodstvo. Filigranski precizan centaršut Rakitića za mladog stopera Loïca Badéa koji loptu s(p)retno ramenom u neobranjivom luku pogađa iza leđa nemoćnog De Gee. Badéu je to bio treći pogodak u karijeri, nakon što je prije toga zabio gol slovenskoj Muri u Konferencijskoj ligi za Rennes 2021. godine te Valenciji prošlog vikenda!

Sevilla i nakon tog pogotka nije stala, a opet su korneri Rakitića sijali paniku šesnaestercem Manchester Uniteda, pa su u nekoliko navrata igrači gostiju panično izbacivali loptu iz peterca i s gol linije. Ipak, od 60. minute Sevilla se povlači i prepušta gostima posjed lopte, a oni su u par navrata bili u opasnim situacijama i ugrožavali Bonoa.

I onda kad smo pomislili da je Manchester United blizu tome da susret učini nešto zanimljivijim, novom kardinalnom greškom De Gee Sevilla stiže do 3:0. Dugu loptu koja pada na 40 metara od gola španjolski je vratar odlučio presjeći uklizavanjem, no loptu nije zahvatio na željeni način, točnije, idealno je uposlio El-Nesyrija koji se zahvaljuje na poklonu i loptu šalje u praznu mrežu. Prema statistika Opte, ovo je drugi put ove sezone da su igrači Manchester Uniteda u istoj utakmici napravili dvije greške koje su rezultirale primljenim pogotkom. Prva utakmica ove sezone bio je debakl protiv Brentforda i poraz od 4:0.

Sevilla je kralj ovog natjecanja, a indikativno je i da su u svih prethodnih 5 puta kada bi došli do polufinala, ujedno i osvojili Europsku ligu. Spomenimo i da je izvrstan susret odigrao Ivan Rakitić, upisavši jednu asistenciju i tri ključna dodavanja uz dobijenih 6/7 duela i tri blokirana udarca igrača Manchester Uniteda.

USG – Bayer Leverkusen

Nakon 1:1 u prvom susretu, Apotekari su stigli kod jednog od najvećih iznenađenja europskog nogometa u recentnijim sezonama, belgijskog USG-a. Nada domaćina nije trajala dugo, jer već u 2. minuti su izabranici Xabija Alonsa poveli preko Mousse Diabiya, što je ujedno bio i njihov najraniji gol u povijesti Europa lige. Na 2:0 je u 37. minuti povisio Mitchel Bakker, a prema viđenom u 1. poluvremenu, rezultat je apsolutno zaslužen.

Obje ekipe su u drugom poluvremenu nastavile pokazivati igru kakvoj su sklone, ne mareći previše za obrane pa su gosti stigli do 3:0 u 60. minuti preko Frimponga, da bi 4 minute kasnije domaćini smanjili preko Caspera Terhoa. Stvari je na početak vratio Adam Hložek pogotkom za 4:1 u 79. minuti, što je bio i konačan rezultat utakmice.

Roma – Feyenoord

Jose Mourinho u prvom je susretu na legendarnom De Kuijpu ponudio klasični “Mourinho-ball”, trudeći se uglavnom ne igrati nogomet tokom svih 90 minuta, a Feyenoord koji preferira direktan i okomit nogomet na kraju je ipak stigao do minimalne, ali zaslužene pobjede. U uzvratu na Olimpicu gledali smo zanimljiv prvi dio. Roma je bila okomita i agresivna, pa su i dobijali većinu ničijih lopti. Obje ekipe imale su svoje periode u kojima su bile bolje, uputivši nekoliko udaraca na gol, a vidjeli smo i 5 žutih kartona te 1 crveni karton pomoćnom treneru Rome Salvatoreu Fotiju, čime je stigao do svojeg trećeg isključenja ove sezone u tri različita natjecanja. Foti je crveni karton dobio zbog udaranja Feyenoordovog Santija Giméneza u lice.

Uz to, Wijnaldum se ponovno ozlijedio i morao napustiti igru u 21. minuti. S druge strane, novu je demostraciju svoje kvalitete imao Orkun Kökcü koji je u prvom poluvremenu imao 44 dodira s loptom, 2 driblinga i točnost dodavanja od čak 97%, uz što je nadodao i 3 dobijena duela i 2 izborena prekršaja. Teško da će ga Feyenoord moći zadržati u svojim redovima sljedeće sezone.

U drugom poluvremenu, Roma stiže do vodstva u 60. minuti. Situacija u kojoj su suci greškom umjesto kornera dosudili aut rezultirala je prizemnim udarcem Spinazzole koji se od vratnice odbio u gol za 1:0.

Roma tu ne staje, a u igru ulaze i Dybala i Abraham, što označava da Mourinho kreće po prolazak u roku od 90 minuta. Giallorossi postižu pogodak preko Cristantea u 76. minuti, no poništen je zbog prekršaja Abrahama na protivničkom braniču prilikom spuštanja lopte suigraču. I tada, u trenutku najvećeg pritiska Rome, Feyenoord stiže do izjednačenja. Centaršut Szymanskog potpuno nečuvan glavom u bliži kut šalje Igor Paixao za potpuni muk na Olimpicu.

No, Mourinhova Roma ipak ima nešto drukčiji DNA, a vjera u vlastite mogućnosti rezultirala je velikim pritiskom u samoj završnici. Nagrada za trud i dobru igru stigla je u 89. minuti nakon akcije s lijeve strane, a Pellegrinijevo spuštanje lopte je Dybala u svojem stilu uklizavanjem zakucao pod prečku za 2:1 i produžetke.

Feyenoord je u produžetke ušao s dobrom tradicijom koja je rekla da su u prethodnih 5 takvih utakmica u europskim natjecanjima, prošli svih 5 puta!

Roma je u produžetke ušla bolje i tokom prvih 6 minuta u nekoliko navrata prijetila, a najbliže je došla u 96. minuti kad je Dybalin korner Ibanez skrenuo u stativu. Zaslužena nagrada stigla je u 101. minuti nakon sjajne akcije Dybale i Abrahama, a “lakši” dio posla imao je El Shaarawy plasiravši loptu u gol za 3:1. Zanimljivo, a vraćamo se na onu prethodnu statistiku o Feyenoordovim prolascima, ovo je bio prvi Feyenoordov primljeni pogodak u povijesti europskih produžetaka.

Statistika nije dugo ostala na tome jer jedan kontranapad je Abraham zakomplicirao, no na odbijenu loptu je natrčao Pellegrini i zakucao je u mrežu za konačnih 4:1. Prije samog kraja, još je i Feyenoordov Santiago Giménez pocrvenio zbog neopreznog ulaska visoko podignutom nogom na Mancinijevu stajnu nogu.

Sporting – Juventus

Nakon 1:0 za Bianconere u prvoj utakmici, uzvrat na José Alvaladeu protiv dobrog Sportinga bio je sve samo ne formalnost za ekipu Maxa Allegrija. U danu u kojem su dobili vijest kako su im negativni bodovi u Serie A ipak vraćeni, čime su ponovno skočili na 3. mjesto ljestvice, Juventus je dobio dobar podstrek za sam finiš sezone. Nošeni pozitivnom energijom, stigli su do vodstva već u 9. minuti utakmice preko Rabiota, što je francuskom veznjaku bio već 11. ovosezonski pogodak, po čemu je najefikasniji od svih veznjaka koji igraju u Serie A.

Pogodak u ranoj fazi utakmice za Juventus je trebao značiti samo jedno – zatvaranje utakmice i čuvanje rezultata, no Sporting je imao druge planove te je u 20. minuti preko Marcusa Edwardsa iz kaznenog udarca stigao do izjednačenja.

U drugom poluvremenu Sporting je imao puno veći posjed lopte i veću inicijativu, no kombinatorikom nikako nisu uspjevali probiti zgusnutu Juventusovu formaciju, a šanse su im se prvenstveno svodile na prekide. Sve do 88. minute kad je Edwards prošao po boku i idealno poslužio Coatesa, no kapetan domaćih ipak nije specijalist za pogotke, pa je sa 7 metara nečuvan loptu poslao visoko preko gola.

Nisu ni tu stali domaćini, a Coates koji je otišao u napad ponovno se našao u prilici 1 na 1 sa Szczesnyem no loptu i drugi put poslao pored gola. Do kraja je Juventus izdržao pritisak i zasluženo se plasirao u polufinale.

Komentari

Povezano