Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Klub u vlasništvu diktatora od osnivanja upisao 46 pobjeda u 46 susreta

Dok su oči europske nogometne javnosti uprte u same završnice ligaških sezona u kojima je, uz poneku iznimku, gotovo sve odlučeno, donosimo vam nogometne vijesti iz srednje Azije tj. Turkmenistana.

Ova država na istočnoj obali Kaspijskog jezera u kojoj živi nešto više od 6 miljuna ljudi poznata je po 5. najvećim rezervama prirodnog plina, ali i gotovo nepostojećim ljudskim pravima, vjerskim slobodama i nepostojanju slobode tiska. Državom je nakon raspada Sovjetskog Saveza vladanje započeo Saparmurat Niyazov koji se nazivao “Vođom svih Turkmena), a nakon njegove smrti 2006. godine, na čelo je došao Gurbanguly Berdimuhamedow, da bi 2022. tron prepustio svojem sinu Serdaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je otac Berdiumhamedow iz svojeg dnevnog reda obveza maknuo autokratsko vladanje državom, mogao se posvetiti svojem najdražem sportu nogometu, pa je tako 2023. godine osnovao FK Arkadag, klub koji se odmah počeo natjecati u Yokary ligi, najvišem rangu turkmenistanskog nogometa.

Od tog trenutka, uspostavili su nevjerojatnu dominaciju ligom kojom su do tog trenutka vladali Altyn Asyr koji je osvojio 8 naslova prvaka, FC Kopetdag koji je bio prvak 6 puta i nekoliko drugih klubova. Točnije, klub je nekoliko tjedana prije početka prvenstva tj. u travnju 2023. godine, potpisao sve najbolje turkmenistanske igrače u prozoru za transfere otvorenom posebno za tu prigodu.

Od tog trenutka, krenulo je razbijanje protivničkih ekipa u ligi koja broji ukupno 9 klubova, a Arkadag je u 24 utakmice upisao jednako toliko pobjeda, uz gol razliku 83:17.

Ove sezone klub se još bolje pripremio za nadolazeće prvenstvo i obranu naslova prvaka, pa u ovom trenutku čak 19 turkmenistanskih reprezentativaca nastupa u redovima Arkadaga, a u 15 kola upisali su, pogađate, jednako toliko pobjeda. Gol razlika je već sada 75:7 i klub ima 11 bodova prednosti ispred prvog pratitelja Altyna, a kako je klub prošle sezone osvojio i Turkmenistanski kup, stigao je do 46. pobjede u 46 utakmica od svojeg osnivanja, čime je postavio rekord uzastopnih pobjeda u svjetskom nogometu.

Bila bi to možda činjenica vrijedna divljenja, kad i najnaivnijim promatračima ne bi bilo jasno kako je riječ o političkom projektu koji, osim umjetno složene najbolje ekipe u državi, prema ono malo neovisnih izvještaja, ima veliku pomoć i u sudačkoj organizaciji. Očito je kako će Arkadag nastaviti nizati pobjede do daljnjeg, tj. barem dok na teren ne istrče u kvalifikacijama za Azijsku ligu prvaka u kojoj neće imati uvjete koje imaju na domaćim travnjacima.

Komentari

Povezano