Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Klupska nogometna sezona je završila, a ovo su Hrvati koji su slavili diljem Europe

Zaključno s nedjeljom 2. lipnja i službeno su završena sva europska klupska nogometna natjecanja čiji kalendar događaja ne počinje i završava u istoj godini. U mnogima od njih uloge su igrali i hrvatski nogometaši, pa je vrijeme da pogledamo tko je gdje uz svoje ime pripisao osvajanje trofeja.

Naravno, standardni disclaimer odnosi se na prvu rečenicu teksta, jer na sredini prvenstva trenutno su bjeloruska, estonska, farska, finska, gruzijska, islandska, irska, kazahstanska, latvijska, litvanska, norveška i švedeska liga, kao i poneka kup natjecanja: farski, finski, gruzijski, islandski, irski, kazahstanski, latvijski, litvanski i norveški kup; te finski i islandski liga kupovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U računicu nam stoga ulaze četiri UEFA-ina natjecanja (Superkup, Liga prvaka, Europa liga, Konferencijska liga), jedno FIFA-ino (Svjetsko klupsko prvenstvo), 35 ligaških natjecanja, 39 kup natjecanja, šest liga kupova i konačno 30 superkupova. Kao kriterij osvajanja trofeja uzeli smo barem 33% posto mogućih nastupa za ligaški naslov, odnosno minimalno jedan nastup u svim drugim natjecanjima.

Lige petice

Naši su igrači bili izrazito uspješni u ligama petice, pa su tako Luka Modrić, Mateo Kovačić i Joško Gvardiol osvoji po tri trofeja svaki. Modrić je sa svojim Real Madridom stigao do titule prvaka Španjolske, prvaka Europe, a osvojen je i Španjolski superkup. Kovačić i Gvardiol su s Manchester Cityjem postali prvacima Engleske, pritom osvojivši UEFA-in Superkup još prošle jeseni, a osvojili su i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Tek nešto manje uspješniji bio je Josip Stanišić koji je s Bayer Leverkusenom uzeo duplu krunu, osvojivši bundesligašku titulu i Njemački kup. Pregled Liga petice zatvaramo s Mario Pašalićem koji je stigao do svog drugog trofeja s nekim talijanskim klubom, pa je tako nakon Talijanskog superkupa osvojenog 2016. s Milanom, ove godine u dresu Atalante osvojio Europa ligu.

Ex-Yu područje

U Sloveniji je Celje stiglo do svoje druge titule prvaka, a u pohodu na titulu sudjelovao je Luka Bobičanec koji je skupio čak 27 nastupa, te pritom zabio četiri i astitirao za tri zgoditka. Od sljedeće sezone novi slovenski drugoligaš Rogaška uspio je osvojiti Slovenski kup, što je prvi trofej u klupskoj povijesti. Za njih je u tom natjecanju nastupao veći broj igrača, pa tako su medalje dobili: Vice Baždarić, Antonio Majcenić, David Sim, Matija Ruškovački, Filip Braut, Di Mateo Lovrić, Petar Čuić, Patrik Mijić, Toni Vinogradac i Marko Prekpalaj.

U drugoj susjednoj nam zemlji, Bosni i Hercegovini, do titule prvaka stigao je Borac iz Banje Luke, a i tu su dva Hrvata igrala ključne uloge. Jedan je svoje mjesto našao u obrani, a radi se o Maksu Juraju Ćeliću, dok je drugi ordinirao u veznom redu – bio je to Jakov Blagaić. Kup BiH osvojio je Zrinjski iz Mostara, te smo tu očekivano vidjeli veći broj hrvatskih igrača. Trofejem iz ove sezone mogu se stoga pohvaliti: Marko Marić, Stipe Radić, Luka Marin, Filip Brekalo, Matej Senić, Mario Tičinović, Marin Magdić, Filip Bradarić, Antonio Ivančić, Dario Čanađija, Andrija Balić, Luka Lukanić, Mario Ćuže, Tomislav Kiš, Matija Malekinušić, Anton Maglica i Petar Mišić.

U Crnoj Gori do titule prvaka po prvi puta je stigao Dečić iz Tuzija, dok je tamošnji velikan Budućnost iz Podgorice uspio osvojiti “tek” Kup. I tamo smo vidjeli jednog našeg igrača, a radi se o Tonćiju Mujanu.

Ostatak Europe

Iako je od veljače igrač američkog FC Dallasa, Petar Musa ipak je osvojio trofej ove sezone, a radi se o Portugalskom superkupu kojeg je u dresu Benfice dignuo još na početku sezone. Sličnu priču imamo i u rumunjskoj gdje je Adnan Aganović sa Sepsijem osvojio tamošnji Superkup, što mu je ostao jedini trofej ove sezone, no čak peti osvojen u toj zemlji. Uspješniju je sezonu imao Damjan Đoković koji je s FCSB-om uvjerljivo osvojio prvenstvo. Đokoviću je ovo šesta titula i peti naslov prvaka u Rumunjskoj, te prvi osvojen nakon njegovog odlaska iz Cluja.

Celtic je nastavio svoju dominaciju u Škotskoj, no nisu uspjeli osvojiti baš sve trofeje, jer je Liga kup pripao Rangersima i Borni Barišiću, koji je tako uspio osvojiti sve domaće škotske trofeje prije izglednog rastanka s glasgowskim klubom ovog ljeta.

Dominacija je nastavljena i na drugom kraju Europe, točnije na Malti, gdje su Ħamrun Spartans obranili naslov prvaka. Ponovno je veliki obol dao naš Roko Prša koji je tituli državnog prvaka dodao i osvajanje Malteškog superkupa.

Na priču o dominantnim klubovima savršeno se nadovezuje bugarski Ludogorec koji je uzeo svoju 13. titulu zaredom, a pritom je prvi vratar kluba u prvom dijelu sezone bio naš Simon Sluga. Svoju superiornost Ludogorec pak nikako ne uspijeva prenesti na Bugarski kup, pa su tako ove godine izgubili u finalu od Boteva iz Plovdiva. U velikoj pobjedi pogodak je ugradio i naš Martin Sekulić kojem je ovo prvi trofej karijere.

Luka Ivanušec je u prvoj inozemnoj sezoni karijere stigao do trofeja, a učinio je to osvajanjem Nizozemskog kupa s Feyenoordom. Njegov bivši suigrač iz Dinama Marko Tolić sa Slovanom iz Bratislave je bez previše muke stigao do naslova prvaka Slovačke. Ofenzivni veznjak zabio je 13 golova te sezonu završio kao četvrti najbolji strijelac kluba.

U Grčkoj smo imali veliku dramu i četiri kluba u igri za titulu prvaka, da bi na koncu solunski PAOK stigao do tek četvrtog ligaškog naslova u povijesti. Ključan je u ovom pohodu bio Dominik Kotarski koji je branio 34 od 36 ligaških utakmica. Grčki je kup pak išao u ruke igrača Panathinaikosa, a jedan od njih bio je Tin Jedvaj kojem je ovo bio prvi trofej još od doba iz Dinama i osvajanja Hrvatskog superkupa 2013. godine.

Na bratskom im Cipru su Ivica Ivušić i Petar Bočkaj s Pafosom osvojili prvi trofej u klupskoj povijesti. U finalu Ciparskog kupa Omonia je glatko pala s 3:0 za veliko slavlje grada s drugom najvećom zračnom lukom države.

Iako je imao sezonu za zaborav, Ante Rebić ipak se može pohvaliti osvojenim trofejem ove sezone. Radi se o Turskom kupu koje je Beşiktaş osvojio pobjedom nad Trabzonsporom. Iako ga zbog ozljede nije bilo u finišu sezone, baš je u Kupu Rebić stigao do jedinog pogotka ove sezone.

Što se tiče kalendarski organiziranih liga, one su svoje superkupove uglavnom igrale početkom godine, pa je tako u latvijskom izdanju ovog natjecanja slavio Hrvoje Babec sa svojom Rigom FC. Nastup u superkupu ostvarili su osvajanjem Latvijskog kupa prošle godine, a osim Babeca u kup-slavlju je sudjelovao i Petar Bosančić. U Kazahstanu je ligu 2023. osvojio Ordabasy za kojeg je igrao naš Bernardo Matić.

Pregled

Sumarno, naši su igrači od ljeta 2023. van područja država bivše Jugoslavije pa do danas osvojili 29 trofeja, dok se s uključivanjem svih država osim same Hrvatske ta brojka penje na 60trofeja. Po kriterijima navedenim na početku teksta, van Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, naši su igrači u 21. stoljeću ukupno stigli 794 titule. Naši su igrači podigli po barem jedan trofej u svim članicama UEFA-e osim Andore, Gibraltara, Farskih Otoka, Irske, Norveške i Walesa.

Samo u klubovima liga petice Hrvati su u 21. stoljeću osvojili čak 165 trofeja po čemu su najuspješnija država bivše Jugoslavije. Naši su prosječno osvajali 4,23 trofeja po igraču. Zanimljivo, Makedonci su relativno gledano najsupješniji u ligama petice, s obzirom da su njihova dva igrača (Goran Pandev i Eljif Elmas) osvojili 11 trofeja. Sveukupno su gledano u ovom vremenskom periodu najuspješniji Srbi s čak 1086 osvojena trofeja u svim ligama UEFA-e, dok listu trofeja po igraču predvode Hrvati s 2,5 po glavi.

Komentari

Povezano