Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Köln platio rekordnu kaznu zbog navijačke pirotehnike

Jednima daje dodatnu draž, kolorit i zanimljivost, čak i ako je u većini slučajeva njena upotreba zabranjena, a drugima je ona opasna i nepotrebna. Naravno, riječ je o pirotehnici, temi koja već desetljećima polarizira navijače u prvenstveno nogometnom svijetu.

Jedne od država koje su odobrile kontroliranu upotrebu pirotehnike za vrijeme nogometnih utakmica su Danska i Norveška, dok je u većini drugih zemalja njena upotreba zabranjena, a to uključuje i Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici navijačkih grupa već su u nekoliko navrata pokušavali ishoditi dozvolu za upotrebu pirotehnike od strane policije i Njemačkog nogometnog saveza, pa su tako u veljači 2020. godine uoči utakmice HSV-a i Karlsruhea i 2. Bundesligi, navijači HSV-a dobili iznimnu slobodu organiziranja kontroliranog pirotehničkog showa na tribinama uz koordinaciju s ovlaštenim pirotehničarima i vatrogasnim službama.

Smatralo se kako bi ta pokazna iznimka mogla postati pravilo, no od onda se stvari nisu pomaknule s mrtve točke, a njemački navijači nastavljaju koristiti pirotehnička sredstva koristeći sve moguće načine da izbjegnu oko nadzornih kamera i posljedične kazne te zabrane prisustvovanjima utakmicama svojih klubova.

Kazne koje klubovi zbog upotrebe pirotehničkih sredstava plaćaju Njemačkom nogometnom savezu iznose više od miljun eura po sezoni, no ono što će 1. FC Köln morati platiti zbog performansa njihovih navijača u sklopu lokalnog derbija protiv Borussije Mönchengladbach 22. listopada ove godine (Köln je pobjedio s 3:1) ruši sve rekorde.

Naime, vatromet i stotine dimnih bombi te baklji koje su navijači Kölna aktivirali prije početka utakmice stajat će klub nevjerojatnih 595.000 €, što je rekordna kazna njemačkog nogometa.

Navijači su ogorčeni, jer ističu da nitko nije bio ozlijeđen, niti jedan komad pirotehnike nije upao u teren, no Savez je neumoljiv, i na ovaj način želi poslati poruku i samim klubovima da strože kontroliraju vlastite navijače i unošenje pirotehničkih sredstava na stadione.

Komentari

Povezano