Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Križevci šokirali Šibenik, ostatak favorita odradio posao

Završnim danom šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa bogatiji smo za isto toliki broj momčadi koje će se sučeliti u osmini finala natjecanja. Nakon što su prolaz već izborili Hajduk, Slaven Belupo, Rijeka, Osijek, Cibalia i Varaždin, danas smo na rasporedu imali čak deset utakmica.

Croatia Zmijavci – Rudeš

Drugoligaš Croatia iz Zmijavaca se po treći puta natječe u Kupu Hrvatske, u dva su prošla izdanja preskočili prvu, a zatim ispali od druge prepreke. U sezoni 2017./18. tako su s visokih 7:1 pobijedili FEŠK Feričance, zatim izgubili od Slaven Belupa 0:1, da bi u sezoni 2020./21. s 3:4 preskočili Segestu, a zatim ispali od Šibenika izgubivši 0:2. Ove su pak sezone u pretkolu Kupa s ugodnih 0:3 pobijedili Graničara iz Županje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kup-povijesti Rudeša nešto je duža, pa tako zagrebački klub bilježi prvi nastup još u sezoni 1992./93. kada su izgubili dvomeč s Dinamom, pritom napustivši Maksimir s čak 13 komada u mreži. Posljednjih su godina više-manje redoviti sudionik, a dva su se puta plasirali i u četvrtfinale. U sezoni 2017./18. ispali su od zagrebačke Lokomotive, dok ih je lani u borbi za polufinale nadvisio Slaven Belupo.

Domaćin je utakmicu započeo u sastavu Vukman – M. Šuto, Šalinović, Nikolić, Todorić, Šabić, Brkić, Radić, A. Šuto, Landry, Grgić; dok su gosti krenuli s ponešto izmijenjenim sastavom. Zaigrali su tako Kralj – Pavlović, Campos, Pavlek, Mihaljević – Bašić, Srbljinović – Topić, Mašala, Rešetar – Špeljak.

Dugo se čekalo da se pokrenu strijelci na utakmici, premda je prilika na obje strane bilo. Tek u 78. minuti vidjeli smo prvi gol. Nakon kornera Rudeša, lopta je došla na rub kaznenog prostora, a tamo je sjajno opalio Tomislav Srbljinović i neobranjivo pogodio rašlje za 0:1. U ovoj tvrdoj utakmici jedan je pogodak na koncu bio dostatan za odluku o pobjedniku.

Dugo Selo – Lokomotiva

Trećeligaša Dugo Selo ponajviše pamtimo po izbacivanju zagrebačke Croatije iz Kupa u sezoni 1998./99. kada su slavili 3:2 nad momčadi koja je tada igrala skupine Lige prvaka. Zanimljivo, Dugo Selo je u sljedećem kolu izgubilo 8:0 od tada drugoligaša Slaven Belupa. Prije ove sezone, Kup su zadnje igrali još u sezoni 2009./10., da bi ove sezone prolazak pretkola izborili protiv Pitomače, gdje su nakon 2:2 bili bolji tek nakon raspucavanja jedanaesteraca.

Zagrebački Lokosi prvi nastup u Kupu bilježe tek u sezoni 2010./11., te su do danas propustili samo dvije sezone natjecanja, u međuvremenu izborivši koeficijent kojim više nisu primorani osvajat kup svoje županije da bi se natjecali i na državnoj razini. Među istaknutim rezultatima, ponajviše se pamte dva finala, ono 2013. koje su u dvomeču izgubili od Hajduka, te ono 2020. kada su na praznom Šubićevcu poraženi od Rijeke.

Početnih jedanaest Dugog Sela bili su Crnolatec – Bastalec, Starčić, Filipović, Barišić, Kovačić, Radoš, Darojković, Fintić, Slunjski, Tarasenko. Silvijo Čabraja na gostujućoj je klupi dao priliku ponekom igraču iz drugog plana. Krenuli su tako Lokosi u sastavu Čavlina – Vranjković, Živković, Kalaica, Leovac – Smakaj, Marić – Kanižaj, Fetai, Goričan – Šotiček.

Dugoselci su odolijevali cijelo prvo poluvrijeme, a potom i na početku drugog, da bi u 53. minuti Lokosi stigli do vodstva preko Silvija Goričana. Bio je to na koncu jedini pogodak utakmice, i onaj koji je Lokomotivi vrijedio prolaska u osminu finala Kupa.

Jadran Luka Ploče – Belišće

Neretvanski Jadran i jedan od boljih trećeligaša natječe se u Kupu tek po treći puta u svojoj povijesti. S Belišćem su se u istom natjecanju već susreli u sezoni 2019./20. u pretkolu, kada su odigrali 0:0, a Belišćani bili spretniji u raspucavanju s kreča. Ove su sezone upisali svoju drugu kup-pobjedu, slavivši 1:4 nad Drnjem.

Kao jedan od ranijih prvoligaša HNL-a, današnji trećeligaš Belišće gaji nešto bogatiju povijest i u Kupu, a najdalje su stigli u sezoni 1998./99., kada ih je u četvrtfinalu izbacio kasniji finalist Cibalia, i to s ukupnih 7:0 u dvije utakmice. Od sezone 2019./20. nisu propustili nastup u Kupu i pritom samo jednom ispali nakon prve utakmice – kada ih je u sezoni 2020./21. zapala Gorica.

Pločani su započeli susret igrajući u sastavu Pršlja – Krešić, Taslak, Raguž, Rodin, I. Čepo, Kuqi, N. Čepo, Medić, Šujić, dok su gosti na teren istrčali s jedanaestorkom Barbić – Seck, Grgić, Jerbić, Gvozdenović, Stojanac, Vuksan, Dubravac, Matasović, Poljak, Bogdanović.

Već u 6. minuti katastrofalno reagira gostujući vratar koji predaje loptu u noge protivničkom igraču Goranu Šujiću, a ovaj lako zabija za 1:0. Samo osam minuta kasnije domaćin udvostručuje vodstvo, lijepa akcija iz kornera završila je povratnom loptom za Jozefa Kuqija koji usamljen dočekuje loptu negdje oko bijele točke te lakoćom posprema loptu u mrežu za 2:0.

Čuvali su domaći dugo svoje dvostruko vodstvo, da bi se Bojan Gvozdenović u sudačkoj nadoknadi utakmice lijepim okretom riješio čuvara, a potom iz blizine zabio za 2:1. Ipak, nisu gosti imali snage stići do izjednačenja, te je Jadran produžio do sljedeće faze Kupa.

Jadran Poreč – Oriolik

Drugi Jadran današnjeg Kup-rasporeda također je trećeligaš, te svoje prve nastupe u ovom natjecanju pamti iz sredine 90-ih godina. Nakon toga pauziraju od natjecanja na otprilike 15-ak godina, da bi u posljednjem desetljeću upisali pet nastupa. U sezoni 1997./98. stigli su do osmine finala gdje ih je izbacila Mladost 127, a u ovoj su sezoni u pretkolu pobijedili Mladost iz Ždralova 2:1.

Oriolik iz Oriovca član je 3. NL – Istok, odnosno jedan rang ispod Jadrana, a svoje avanture u Kupu započinju početkom ovog stoljeća. Kao i njihov protivnik, nešto su aktivniji član Kupa u proteklih desetak godina, a u sezoni 2020./21. stigli su i do četvrtfinala, gdje ih je s 0:3 nadvisila Istra 1961. Takvi su im rezultati podigli koeficijent, pa tako svoj nastup u Kupu započinju tek ovom utakmicom.

Jadran je utakmicu započeo s postavom Pavlić – Šverko, Gavrić, Radman, Sumić, Ivetić, Siljan, Bernobić, Lepinjica, Al Tharwan, Macan; dok su gosti nastupili u sastavu Zeba – K. Lucić, Stubičan, Kuzmić, Š. Lucić, Galović, Jozić, Đerek, Jurić, Bošnjaković, Morber.

Nakon 90 minuta regularnog vremena rezultat je ostao nepromijenjen od onog početnog, te se pristupilo produžecima. Pogodaka nije pak bilo niti u narednih pola sata igre, pa se o prolazniku moralo odlučiti udarcima s bijele točke. Tamo su spretniji i sretniji bili gosti, koji su zabili četiri od pet svojih pokušaja, dok je domaćin dva puta bio neprecizan, te tako završio svoju kup-avanturu za ovu sezonu.

Radnik Križevci – Šibenik

Još jedan trećeligaš dolazi nam iz Križevaca, a svoju je povijest u Kupu ispisao baš protiv Šibenika, jer bio im je to prvi protivnik u povijesti ovog natjecanja u sezoni 1992./93. Tada je Radnik u prvoj utakmici Šibenčane održao na nuli, da bi u uzvratu Šibenik slavio 3:0. Šesnaestina finala Kupa ujedno im je najbolji skor ovog natjecanja kojeg su postigli u nekoliko navrata, a ove sezone su do nj stigli pobijedivši Primorac iz Biograda na Moru 0:2.

Gore opisane utakmice bile su i Šibenčanime prve u povijesti Kupa, a otada pa do danas im je to natjecanje donijelo mnoge lijepe uspomene. S najviše se ponosa pamte sezone 2009./10., ali i ona lanjska, gdje je Šibenik stigao do finala Kupa, u kojima je pak gubio od Hajduka. Trenutačno prvoplasirani drugoligaš nada se lakom poslu na sjeveroistočnom gostovanju.

Križevčani su u dvoboj sa Šibenčanima krenuli u sastavu Koprić – Grdenić, Lesjak, Kovač, Gogić, Srbljinović, H. Mladen, Turčin, Vukić, Orlović, M. Mladen. Gosti iz Šibenika startali su utakmicu s postavom Mišević – Gačić, Dujmović, Ćosić, Majić, Ivanković, Marijanović, Rovis, Bačelić-Grgić, Brajković, Laća.

Mreže miruju sve do 34. minute, kada stiže šok za goste! Križevci stižu u vodstvo preko Mihaela Mladena koji se s nekoliko lažnjaka oslobodio pratnje, i potom s ruba kaznenog prostora ljevicom precizno pogodio bliži kut vrata. Raspucanom je Mladenu, inače izdanku nogometne škole Slaven Belupa, ovo treći gol u tri uzastopne utakmice.

Samo su šest minuta domaći držali vodstvo, da bi u 40. minuti iskusni Stipe Bačelić-Grgić pogotkom doveo utakmicu u egal. Pogodak je pao nakon duge lopte iz zadnje linije Šibenčana, visoko podignutoj zadnjoj liniji Radnika pobjegao je Bačelić-Grgić, te potom s 25 metara prebacio istrčalog vratara. Inicijalni dojam pak kaže da se šibenski veznjak nalazio u zaleđu kod upućivanja lopte…

Primljeni je pogodak očito probudio šibenske goste, jer prije kraja prvog poluvremena su preokrenuli susret u svoju korist. Lijepo je išla akcija s lijeve strane u 44. minuti, a gro posla napravio je Josip Majić koji se kroz dupli pas ušetao u kazneni prostor, iskosa loptu poslao pored vrata, a Roko Brajković na drugoj stativi postavio nogu i loptu pospremio u praznu mrežu za 1:2.

U 77. minuti domaćin stiže do izjednačenja! Sjajno je izgledala akcija i prodor Mladena po lijevoj strani, došao je Mladen i u poziciji za udarac iskosa, isti brani gostujući vratar, da bi se na odbijancu našao Niko Mihalinec koji loptu posprema za ogromno slavlje domaćina i 2:2 na semaforu!

Ostao je taj rezultat na semaforu i do kraja regularnog vremena, pa se susret nastavio u produžecima! Tamo su domaći igrači nastavili s dobrim igrama, a nagrada stiže u 98. minuti. Izborili su igrači Radnika slobodni udarac na otprilike 20 metara od gola. Jedan je igrač u plavom dresu preskočio loptu a Mladen neobranjivo pogodio rašlje i sjajnim pogotkom, svojim drugim na utakmici, vratio prednost na domaću stranu!

Ako je prošli pogodak oduševio domaću publiku, što onda tek kazati za onaj sljedeći! Iz skraćenog kornera s lijeve strane, dakle slobodnog udarca iz gotovo mrtvog kuta, nevjerojatno je preciznim udarcem zabio Jakov Gogić za velikih 4:2. Nije više Šibenik smogao snage uloviti prednost domaćina, tek zabiti preko Josipa Gačića za 4:3, te je tako prošlogodišnji finalist ovu sezonu Kupa završio već na prvoj stepenici.

Vukovar 1991 – BSK Bijelo Brdo

Vukovarcima je ovo jubilarna 10. sezona nastupanja u Kupu u kojem su debitirali 1999./00. Trećeplasirana momčad drugog ranga hrvatskog nogometa dosad je najdalje stigla do osmine finala, gdje ih je u sezoni 2006./07. Cibalia nadvisila s 2:0. U Kupu ih pak nismo gledali posljednjih pet godina, da bi ove sezone u pretkolu s lakih 4:0 preskočili Graničara iz Kotoribe. S ligaškim rivalom BSK-om su se već susreli u Hrvatskom kupu, u sezoni 2018./19. završilo je 0:0, da bi Vukovarci bili uspješniji u raspucavanjima s bijele točke.

BSK iz Bijelog Brda debitirao je u Kupu nakon svog protivnika, no imaju jednu sezonu više u tom natjecanju. Rekordni nastup uslijedio je prošle sezone, kada su na svom terenu izbacili Rijeku i izborili četvrtfinale natjecanja, u kojem ih je ipak pobijedio Šibenik. Zbog tog velikog rezultata svoju Kup epizodu započinju tek ovim susretom, a bit će to posljednjeplasiranom drugoligašu prilika za prvu pobjedu sezone.

Vukovarci su utakmicu započeli u sastavu Marijanović – Pelko, Baltić, Jukić, Aleksić, Radošević, Roos-Trujillo, González, Jara, Karabatić, Capitani. Gosti iz Bijelog Brda na teren su pak poslali sastav Đilas – Šorša, Tomašević, Dobrijević, Mekić, Pušić, Hrs, Mišić, Pejić, Baković, Knežević.

U ranoj fazi utakmice domaćin stiže do vodstva, u 14. minuti gol je zabio Vanja Pelko. Mladi ofenzivac Vukovara lani je bio raspucan zabivši 11 golova, dok mu je ovo prvi ovosezonski zgoditak. Samo deset minuta kasnije Nijemac kolumbijskog porijekla Marlon Roos-Trujillo upisuje i svoju drugu asistenciju utakmice, a ovaj je put poslužio Franca Capitanija koji zabija za 2:0.

Nisu Bijelobrđani imali snage za preokret u drugom dijelu, štoviše, Vukovarci su u 70. minuti zabili i treći pogodak, a autor istog bio je Törles Knöll. Samo tri minute kasnije gosti ipak stižu do pogotka, kada su preko Lazara Vujanića smanjili na 3:1. Nisu se domaći dali smesti, pa je tako Knöll zabio i svoj drugi pogodak u 82. minuti za 4:1.

Zagora – Istra 1961

Unešićka Zagora još je jedan četvrtoligaš u ovom društvu, a oni nam dolaze iz 3. NL – Jug gdje trenutačno drže četvrto mjesto nakon šest odigranih kola, no sa samo bodom manje od prvoplasiranog Zadra. Po drugi se puta u svojoj 25-godišnjoj povijesti nastupanja u Kupu susreću s nekom momčadi iz Istarske županije, a zanimljivo kako je ta prva instanca uslijedila u pretkolu ove sezone. Tada su naime s tijesnih 2:3 pobijedili Rudar iz Labina. Najbolji rezultat u natjecanju bilježe u sezoni 2008./09. kada su stigli do četvrtfinala, gdje ih je s ukupnijh 2:7 nadvisio zagrebački Dinamo.

Pomalo nevjerojatno, ali stabilni prvoligaš s najvećeg hrvatskog poluotoka svoj je prvi nastup u Kupu upisao tek u sezoni 1999./00. Tada pod imenom Uljanik, u sezoni 2002./03. stigli su Istrijani i do finala natjecanja gdje su izgubili od Hajduka. Nije to bio jedini put da su igrali finale, jer i u sezoni 2020./21. su bili tamo, no ovaj put je slavio Dinamo sa spektakularnih 6:3. U Unešić dolaze osvetiti susjede iz Labina, ali i upisati tek drugu ovosezonsku pobjedu.

U pohod na iznenađenje Zagore je krenula u postavi Lukač – Ravlić, Abramović, Šupe, Danolić, Arambašić, Željković, Blažević, Maretić, Krajina, Gabrić. David Català na gostujućoj klupi nije previše rotirao, Istra je tako započela utakmicu u sastavu Paus-Kunšt – Hujber, Björkander, Marešić, Douglas – Nebyla, Blagojević – Lisica, Vuk, Ekong – Filet.

Nakon 45 minuta bez pogodaka, u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena domaćin posustaje a Istra zabija. Slovak Sebastian Nebyla svoj drugi gol od dolaska u Hrvatsku. U 74. minuti gosti su povisili svoje vodstvo preko Matea Lisice, te je 0:2 bio i konačni rezultat utakmice.

Zagorec Krapina – Gorica

Krapinski Zagorec nakon ispadanja iz 2. NL prošle sezone pokazuje ozbiljne namjere vraćanja u treći rang hrvatskog nogometa. Trenutno predvode 3. NL – Centar s pet pobjeda i samo jednim porazom, dok su u pretkolu Kupa s 1:0 izbacili Omladinca iz Starog Topolja. Još tamo 1993./94. upisali su prve kup-nastupe, a protiv Gorice će svakako imati dodatni motiv. Naime, ove su se dvije momčadi susrele u pretkolu Kupa u sezoni 2019./20., a Gorica je Zagorca poslala kući s čak deset pogodaka u mreži. U tri su navrata stizali do osmine finala ovog natjecanja: 1996./97. izbacio ih je Zagreb, a 1999./00. i 2003./04. Varteks.

Navedenih 10:0 rekordna je kup-pobjeda Gorice koja je u natjecanju debitirala tek u sezoni 2012./13. Najveće iznenađenje ovogodišnje Supersport HNL u pozitivnom je nizu koji će pokušati nastaviti i u ovom susretu. Po pitanju najboljih rezultata, dva su puta stizali do polufinala, u sezoni 2020./21. tamo ih je zaustavio Dinamo, dok je sljedećoj sezoni to napravio Hajduk.

Zagorci su zahuktalu Goricu dočekali u sastavu Bruči – Landripet, Kunštić, Jazbec, Štimac, De Souza, Krznar, Bračević, Topolovec, Stiperski, Ružak. Dinko Jeličić zarotirao je polovicu momčadi koja inače započinje ligaške utakmice, pa su tako za Goricu krenuli Radošević – Munksgaard, Matković, Maloča, Leš – Šroler, Soldo – Blummel, Jurić, Kapulica – Matavž.

Već u 11. minuti Gorica stiže u vodstvo preko Marija Matkovića. Mladom defanzivcu ovo je tek drugi nastup za Goricu, i prvi od prve minute, te prvi pogodak seniorske karijere. Pogotke nakon toga nismo gledali sve do smiraja susreta, točnije 85. minute, kada Nikola Vujnović zabija za 0:2.

Komentari

Povezano