Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Kulenović i Petković donijeli Dinamu veliku pobjedu u Salzburgu

U 3. kolu grupne faze Lige prvaka, zagrebački je Dinamo došao u goste Red Bull Salzburgu, u jednoj od utakmica koja je ocijenjena kao ključnom, protiv jedne od ekipa za koju se procjenjivalo kako je kvalitetom ravnopravna.

Red Bull Salzburg daleko je od dana apsolutne dominacije u austrijskom prvenstvu, prepustivši prošle sezone tron Sturm Grazu, nakon 10 godina uzastopnih osvajanja naslova prvaka. Niti ove sezone nisu u najboljoj formi i drže tek 4. mjesto na prvenstvenoj ljestvici, iako je potrebno napomenuti kako imaju dvije utakmice manje u odnosu na ostatak karavane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Lige prvaka pak tiče, Red Bull je upisao dva teška poraza od 3:0 protiv praške Sparte te 4:0 na domaćem terenu protiv Bresta, a s Nenadom Bjelicom na tribinama zbog isključenja u utakmici protiv Monaca te s Brunom Petkovićem na klupi zbog nedovoljno zaliječene ozljede.

Nakon 90 minuta u Austriji, Dinamo je konačno skinuo 26-godišnje prokletstvo bez gostujuće pobjede u grupnoj fazi Lige prvaka i nakon pobjede protiv Ajaxa u Amsterdamu, stigao i do drugog slavlja u svojoj povijesti.

Petorica igrača u posljednjoj liniji Zagrepčana te zgusnut vezni red bili su jasna poruka na to što Nenad Bjelica i njegova produžena ruka u večerašnjoj utakmici Danijel Jumić žele od svoje ekipe protiv mladog, rastrčanog i poletnog domaćina, no u prvih nekoliko minuta pružilo nam je ipak otvorenu utakmicu suparnika koji se žele nadigravati. Gledatelji na tribinama nisu se ni udobno smjestili, a već smo vidjeli 3 ubačaja iz kuta kao i nekoliko opasnih napada s obje strane.

Uslijedilo je nešto usporavanja ritma s obje strane, prvenstveno Dinama koji se nije niti mogao niti želio nadtrčavati s Red Bullovim visokim pritiskom po izgubljenoj lopti, pri čemu su većinom pod konstantnim napadima bili Mišić, Baturina i obrambena linija, koji su pak u prvih 30 minuta dobro odolijevali tim napadima.

O tome koliko su Dinamovci solidno izlazili u tranzicije dovoljno govori i činjenica da su igrači Red Bulla već u 32. minuti dobili dva žuta kartona zbog zaustavljanja opasnih protunapada, a najopasnije su zaprijetili u 35. minuti kad je klizeći udarac Sandra Kulenovića nakon asistencije Arijana Ademija sa crte očistila obrana domaćina.

Do kraja poluvremena punog kontroliranog nogometa ipak nismo vidjeli previše osim nekoliko prodora i loših završnica Stefana Ristovskog, pa se na odmor otišlo s početnih 0:0.

U drugo poluvrijeme obje su ekipe ušle bez izmjena u svojim sastavima, a nakon samo nekoliko minuta Dinamo je stigao u vodstvo. Sjajna akcija Ogiware, Sučića i Ristovskog završila je odličnom povratnom loptom za najboljeg ovosezonskog strijelca Dinama Sandra Kulenovića koji je iz prve lijevom nogom loptu poslao u malu mrežicu gola Alexandera Schlagera za vodstvo od 1:0.

Trebalo je pričekati petnaestak minuta do novog uzbuđenja u kišom natopljenom Salzburgu, kad je danas sjajni Ogiwara poslao dugu loptu Sandru Kulenoviću. Sjurio se napadač Dinama prema šesnaestercu domaćina, gdje ga je prvo s leđa lagano gurnuo branič Piatkowski, a zatim “dokrajčio” golman Red Bulla Schlager i pokosio u situaciji u kojoj više nije niti mogao izbjeći start.

Srećom po igrače Dinama, Petar Sučić nije odlučio stati u ovoj situaciji već je pucao na prazan gol, a na putu udarca našao se Schlager koji je rukom izvan šesnaesterca dodirnuo loptu, zbog čega ga je nizozemski sudac Danny Makkelie isključio iz igre, procijenivši kako u prijašnjem srazu Kulenovića i Schlagera ipak nije bilo elemenata za isključenje.

U igru je umjesto isključenog i ošamućenog Schlagera ušao pričuvni golman Janis Blaswich, a Dinamo je u posljednjih 20 minuta igre ušao s igračem više, povukavši se još nešto dublje u svoje polje, a u igru je zbog toga uveden nedovoljno oporavljeni Bruno Petković sa zadatkom zadržavanja lopte, umjesto Kulenovića, te Pierre-Gabriel umjesto Ogiware.

Ulaskom ove dvojice Dinamo je dobio na prijeko potrebnoj stabilnosti i čekao i dočekao novi protunapad. Loptu je povukao Martin Baturina, riješio se svojeg čuvara i proigrao Brunu Petkovića. Ovaj je u situaciji 5 na 3 proslijedio loptu do Ristovskog, a makedonski bek je vratio nazad za svoju drugu asistenciju večeri i Petkovićev precizan udarac u malu mrežicu za 2:0.

Do kraja susreta Dinamo je mogao i više kazniti obeshrabreni i rezignirani Red Bull, no Stojković je u nekoliko navrata bio neprecizan, pa se u svlačionice otišlo s konačnih 2:0 za Dinamo.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano