Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Lakersi i Heat dominantno do 2-1, Sunsi nadomak druge runde

Nakon što su Philadelphia 76ersi svladali Brooklyn Netse u prvom europskom terminu, NBA doigravanje nam je pružilo još tri utakmice protekle večeri. Poslije njih su Sunsi poveli s 3-1 protiv Clippersa, dok su rezultatom 2-1 poveli Miami Heat te LA Lakersi.

[5] LA Clippers – Phoenix Suns [4] 100:112 (1-3)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća momčad ni večeras nije mogla računati na svog najboljeg košarkaša Kawhi Leonarda koji je zbog nove ozljede koljena propustio i prošlu utakmicu, a to je nenadoknadiv gubitak za momčad iz ”Grada anđela”.

Usprkos tom izostanku, Clippersi su na krilima Russella Westbrooka dobili prvu četvrtinu rezultatom 30:23, a spomenuti razigravač ekipe je postigao 9 poena. Nije naodmet domaćima bila činjenica da su Sunsi iz igre šutirali sa svega 28% uspješnosti, a izgubili su i 4 lopte. Samo su tri košarkaša Phoenixa zabijala u prvoj dionici – Booker (11), Durant (7) i Ayton (5).

Poveli su Clippersi s 11 poena razlike na samom početku druge četvrtine, no gosti serijom od 23:6 preokreću dvoboj na svoju stranu i dolaze do vodstva od 46:40. Domaći su ipak do poluvremena uspjeli spustiti zaostatak na samo pola koša razlike što je garantiralo uzbudljiv drugi dio. U toj dionici su se uloge zamijenile jer su Clippersi gubili loptu kao na traci (8 izgubljenih) te su pogađali samo 33% šuteva, dok su Sunsi igrali tečnu košarku pa su imali 7 asistencija na 10 pogođenih šuteva iz igre uz 50% preciznosti.

Treću četvrtinu su serijom od 9:0 otvorili Clippersi pa su ponovno prešli u vodstvo koje drže sve dok Kevin Durant nije preuzeo kontrolu nad utakmicom i s 12 poena u posljednjih 5 minuta vratio prednost ekipi iz Arizone.

Utakmica je bila u egalu sve do 8 minuta prije kraja kada Phoenix serijom od 18:7 prelama susret u svoju korist, a nositelj igre gostiju je u tim trenucima bio frnomenalni Chris Paul koji je postigao 10 od tih 18 poena, a neki su bili apsolutni nevjerojatni. Na koncu, Sunsi su slavili sa 112:100, a do trijumfa ih je predvodio standardni četverolist – Kevin Durant s 31 poenom, 11 skokova i 6 asistencija, Devin Booker s 30 poena, 9 skokova i 7 asistencija, Chris Paul s 19 poena, 9 asistencija, 3 ukradene lopte, 3 blokade i bez ijedne izgubljene lopte te Deandre Ayton s 15 poena i 13 skokova.

Durant i Booker su postali tek treći duo u povijesti NBA lige koji je u svakoj od prve četiri utakmice u doigravanju ubacivao po 25 ili više poena. Prije njih su to uspjeli samo Kobe Bryant i Shaquille O’Neal 2003. godine te Elgin Baylor i Jerry West davne 1962. godine.

Kod poraženih je sjajan bio Russell Westbrook s 37 poena i 6 skokova na 59% šuta iz igre, no pomoć ostatka društva nije dobio. Serija se vraća u Arizonu u noći s utorka na srijedu kada će Phoenix imati priliku pobjedom se plasirati u treće uzastopno konferencijsko polufinale.

[8] Miami Heat – Milwaukee Bucks [1] 121:99 (2-1)

U uvodu u treću utakmicu serije, dobili smo informaciju da Giannis Antetokounmpo neće nastupiti ni u ovoj utakmici što je uvelike olakšalo Miamiju put do novog vodstva u seriji.

Bucksi su na pogon Jruea Holidaya bolje otvorili susret te su vodili sa 14:7 nakon prvih 5 minuta igre, a njihov razigravač je postigao 10 poena. Posljednji poen uvodne četvrtine su košarkaši Milwaukeeja postigli četiri minute i 38 sekundi prije kraja za vodstvo od 21:15. Dobro su Bucksi zapamtili taj rezultat pošto je ta instanca posljednja u kojoj su gosti vodili na susretu. Uslijedila je serija Miamija od čak 14:0 do kraja prve četvrtine za vodstvo od 29:21, a 12 od tih 14 je postigao Jimmy Butler na putu do 17 poena.

To je bio početak kraja za goste. Nastavili su košarkaši Miamija s mnogo boljom igrom pa su tricom Kylea Lowryja na sredini druge četvrtine dostigli prednost od 18 poena razlike. Obje ekipe su u drugoj dionici bile raspoložene izvan crte od 7,25 metara pa smo vidjeli čak 14 trica tijekom nje – po 7 s obje strane.

Domaći košarkaši su na poluvrijeme otišli s vodstvom od 66:53, a na putu ka tome su postigli 12 trica što je ujedno i njihov novi rekord franšize u jednom poluvremenu utakmice NBA doigravanja. Predvodio ih je Butler s 21 poenom, a dvoznamenkast je bio i Kyle Lowry s 11 poena, dok je nakon tri pogođene trice 9 poena imao Duncan Robinson. Za goste je 15 poena ubacio Jrue Holiday, dok je Khris Middleton zabio samo dva manje.

Dobili su košarkaši Erica Spoelstre i treću četvrtinu, a sekundanti Butleru, koji je već u tom trenutku imao 30 poena na svom kontu, bili su Max Strus sa 7 poena te Caleb Martin i Kyle Lowry s po 4.

Miami je posao dokrajčio košem Bama Adebaya za +22 (106:84) 8 minuta prije kraja utakmice, a u konačnici su slavili s upravo tom razlikom. Završnicu je obilježila i teška ozljeda koljena Victora Oladipa kojom se nastavilo prokletstvo ovog doigravanja obojano gomilom ozljeda. Do pobjede su ih predvodili Jimmy Butler s 30 poena te Duncan Robinson s 20, dok su još 4 njihova suigrača brojala preko 10 poena. U poraženim redovima je Khris Middleton postigao 23 poena, dok je Jrue Holiday zabio 19.

Košarkaši Heata su tako postali prvi osmi nositelji koji vode nakon tri odigrane utakmice protiv prvih nositelja u NBA doigravanju nakon 2017. godine kada su Chicago Bullsi vodili s 2-1 protiv Boston Celticsa.

[7] LA Lakers – Memphis Grizzlies [2] 111:101 (2-1)

LA Lakersi su večeras svojim navijačima pružili spektakl tijekom uvodne 22 minute koje su bile dovoljne za povratak u vodstvo u seriji.

Lakersi su izletili u utakmicu kao iz startnog bloka u utrci olimpijskog sprinta na 100 metara pa su poslije četiri minute košarke vodili s 10:2, a predvodio ih je LeBron James sa 6 poena, 5 skokova i jednim asistencijom, sudjelujući tako izravno kod svakog od prva četiri koša iz igre svoje ekipe. Bio je to putokaz za nastavak susreta pa su domaći košarkaši igrali agresivno kroz cijelu četvrtinu, a to se očitalo i na semaforu jer je rezultat nakon prve dionice bio ogromnih 35:9.

Anthony Davis, D’Angelo Russell i LeBron James su zabili po 8 poena, dok je Rui Hachimura za 4 minute na parketu postigao 7 poena za izjednačenje najvećeg vodstva nakon prve dionice u povijesti NBA doigravanja. Gosti su šutirali 3/25 iz igre uz 6 izgubljenih lopti i apsolutno su zaslužili ovoliko velik zaostatak, a došli su jako blizu negativnom rekordu po najmanjem broju poena u povijesti prve četvrtine u doigravanju kojeg još uvijek drže Boston Celticsi koji su u drugoj utakmici NBA doigravanja protiv Atlanta Hawksa 2016. godine postigli 7 poena.

Zadržali su Lakersi tih +26 sve do dvije minute prije kraja poluvremena kada usprkos momentumu na svojoj strani dopuštaju seriju Memphisa od 10:0 za kraj četvrtine i povratak u dvoboj. Lakerse su do vodstva od 53:37 predvodili LeBron James i Rui Hachimura s 12 poena, Anthony Davis s 11 poena i 12 skokova te D’Angelo Russell s 10 poena. Kod Grizzliesa je dvoznamenkast bio samo Ja Morant sa 16 poena.

Za domaće košarkaše je bilo ključno dobiti treću četvrtinu i ne dopustiti potpuni povratak Memphisu u susret. Nakon svega 17 sekundi igre u drugom poluvremenu, Dillon Brooks je isključen poslije udaranja LeBrona Jamesa u međunožje na sličan način na koji je James Harden isključen u trećoj četvrtini treće utakmice između Philadelphije i Brooklyna.

Lakersi su uspješno održavali to vodstvo uz par odlazaka na preko 20 poena prednosti, ali su nakon promašenog Jamesovog zakucavanja na jednoj strani i pogođene trice Desmonda Banea na drugoj, košarkaši Memphisa spustili zaostatak na -13 5:45 minuta prije kraja treće četvrtine.

Anthony Davis je dominirao na oba kraja parketa pa je treću dionicu kompletirao s 15 poena, a Lakersi su na posljednji predah otišli s vodstvom od 88:68. Centar Lakersa je poslije tri četvrtine imao 26 poena, 16 skokova, 4 blokade te po dvije asistencije i ukradene lopte.

Ja Morant je s dvije uzastopne trice i košem uz prekršaj smanjio deficit na -13 šest i pol minuta prije kraja, no nakon toga Austin Reaves još jednom pokazuje da ga ”uzbuđuju” bitni trenutci i s 5 vezanih poena (polaganje poslije skoka u napadu i otvorena trica na LeBronovu asistenciju) vraća Lakerse na ugodnih +18. Za Memphis je samo jedan košarkaš postojao na parketu, a to je bio Ja Morant koji je postigao nevjerojatna 22 uzastopna poena u četvrtoj četvrtini za smanjenje na samo -10. Imao je razigravač gostiju priliku spustiti zaostatak na jednoznamenkastu razliku, no promašuje otvorenu tricu sa sredine.

Na koncu, Lakersi su postavili NBA rekord devetom uzastopnom pobjedom u utakmici broj 3 u seriji slavivši sa 111:101, a do vodstva od 2-1 su ih predvodili “standardni osumnjičenici” – Anthony Davis s 31 poenom i 17 skokova te LeBron James s 25 poena, 9 skokova i 5 asistencija, dok je D’Angelo Russell ubacio 17 poena uz 7 asistencija. Rui Hachimura je kao rezerva ubacio 16 poena. Kod poraženih je Ja Morant bio na pragu ”triple-doublea” s 45 poena, 13 asistencija i 9 skokova. Serija se nastavlja u noći s ponedjeljka na utorak.

Komentari

Povezano