Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

LeBron James je MVP, a poznate i ostale nagrade košarkaškog turnira OI

Nakon što su večeras Sjedinjene Američke Države svladale Francusku i osvojile svoju četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na košarkaškom turniru Olimpijskih igara, došlo je vrijeme za proglašenje najvrijednijeg igrača natjecanja.

Nagrada odlazi LeBronu Jamesu. “Kralju”, koji je na turniru operirao kao primarni razigravač svoje momčadi, je ovo treća zlatna medalja (2008., 2012, i 2024.), a ovo je prvi put da je imao priliku osvojiti zasluge MVP-ja iz razloga što se nagrada prvi put dodjeljuje od Igara 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponajbolji košarkaš svih vremena je na olimpijskom turniru u prosjeku bilježio 14,2 poena, 6,8 skokova i 8,5 asistencija u svega 24,4 minute igre. Bezprijekorna je bila i Jamesova efikasnost – šutirao je 66 posto iz igre, dok je realizirao čak 31/40 ispucanih pokušaja za dva poena.

Iako je Stephen Curry u posljednja dva dvoboja pružio monstruozne partije (ukupnih 17/26 za tricu), nagrada je otišla igraču Los Angeles Lakersa. LeBronu je ovo još jedan uspjeh u dugovječnoj karijeri koja još uvijek ne pokazuje značajne naznake završetka.

Uz nagradu MVP-ja, poznate su i prva i druga najbolja petorka turnira, a njih čine:

  1. Dennis Schröder (Njemačka), Stephen Curry (SAD), LeBron James (SAD), Victor Wembanyama (Francuska) i Nikola Jokić (Srbija)
  2. Shai-Gilgeous Alexander (Kanada), Bogdan Bogdanović (Srbija), Franz Wagner (Njemačka), Guerschon Yabusele (Francuska) i Giannis Antetokounmpo (Grčka)

Veliki uspjeh u svojoj karijeri ostvario je i srpski bek Aleksa Avramović koji je dobio nagradu za najboljeg obrambenog igrača natjecanja. Bivši član Partizana je ostvario deset ukradenih lopti u šest utakmica od kojih je u posljednjoj za treće mjesto imao čak četiri. Zanemarimo li brojke, eye test nam je također dao do znanja da je Avramović iz dana u dan imao najteže obrambene zadatke u reprezentaciji Srbije.

Dvije nagrade otišle su domaćinskoj ekipi, a to su priznanja za “nadolazeću zvijezdu” turnira (eng. rising star of the tournament) koja ide Victoru Wembanyami, dok titula najboljeg trenera ide francuskom izborniku Vincentu Colletu.

Komentari

Povezano