Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Lech skoro do čuda protiv Fiorentine, AZ prošao nakon jedanaesteraca

Popodnevni termin od 18:45 popunile su dvije uzvratne utakmice Konferencijske lige. AZ Alkmaar je pred domaćim navijačima lovio zaostatak od 2:0 iz prve utakmice protiv Anderlechta, a Lech je u Firenci tražio čudo nakon domaćeg poraza 1:4 od Fiorentine. Na kraju su momčadi koje love zaostatak upisale polovičan učinak. AZ je nakon raspucavanja prošao Anderlecht, a Lech je nakon vodstva od 0:3 primio dva gola i ispao.

AZ Alkmaar – Anderlecht

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci su dočekali Anderlecht s nadom kako pred svojiim navijačima mogu stići dva gola zaostatka iz prve utakmice. Na kraju im je za to trebalo 12 minuta i 58 sekundi.

Idealan start za AZ dogodio se već u 3. minuti kada je sudac Massa opravdano pokazao na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Vangelis Pavlidis i zabio za ekspresno vodstvo domaćina kojim su tribine dodatno proključale.

Deset minuta kasnije, zaostatak je vraćen. Obrana Anderlechta je loše postavila offside zamku, Jens Odgaard je pobjegao i vratio povratnu za Pavlidisa koji drugim golom na utakmici vraća stvari na početak s još 80-ak minuta igre.

Nastavio je AZ s dominacijom i nakon drugog gola, ali nisu više stvarali probleme gostima kao u prvom dijelu. Najbliže potpunom preokretu su bili preko Odgaarda koji je iz blizine promašio cijeli gol. Pogodili su Nizozemci pred kraj i stativu, ali nisu uspjeli zabiti treći gol i utakmica je otišla u produžetak.

Tamo je AZ i dalje dominirao, ali su se gosti disciplinirano branili. Nizozemcima protiv obrane Andrelechta nije pomoglo ni preko 70% posjeda u jednom trenutku produžetaka. Mreže su do kraja produžetaka mirovale pa se o putniku u polufinale odlučivalo preko jedanaesteraca.

A u raspucavanju su mirniji bili igrači AZ-a. Oni su zabili sva četiri udarca, dok je Mathew Ryan obranio dva udarca igračima Anderlechta i time osigurao prolaz svojoj momčadi.

Fiorentina – Lech

Ako brojevi nisu bili na strani AZ-a uoči početka, što tek treba reći za šanse Lecha uoči uzvrata. Poljaci su u Firenci lovili tri gola zaostatka i skoro uspili u tom naumu. Ipak, nakon vodstva Lecha 0:3 Fiorentina je zabila dva gola i s ukupnih 6:4 prošla u polufinale.

Slično kao i u drugoj utakmici, momčad koja hvata zaostatak je brzo zabila prvi pogodak. Alfonso Sousa je dočekao loptu u sredinu i u devetoj minuti zabio za vodstvo gostiju. Unatoč ranom golu, pred Lechom je i dalje bio težak zadatak jer su trebali zabiti još dva samo da bi dohvatili produžetke.

Fiorentina je po primljenom pogotku zagospodarila posjedom, ali nisu previše stvarali, a činilo se kao da se ni ne trude previše te kako samo odrađuju posao. No, Poljaci su imali drugačije planove.

U 62. minuti Aleksa Terzić je nespretno startao u vlastitom kaznenom prostoru i sudac Obrenović je nakon intervencije VAR sobe pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Kristoffer Velde i Lech je došao samo na gol zaostatka.

Za potpuni delirij u gostujućem sektoru pobrinuo se Artur Sobiech u 69. minuti. On se nakon što je Jesper Karlstrom probio stranu našao u sredini i ubacio loptu u gol za potpuni povratak Lecha kao u najboljim sportskim filmovima.

No, onda je stvarnost pokucala na vrata. Ni deset minuta nakon trećeg gola Lecha, Riccardo Sottil je dočekao loptu na rubu kaznenog prostora i silovito pogodio desni donji kut za 1:3, odnosno za ukupnih 5:4.

Lech je nakon gola Sottila sve karte bacio u napad što im se osvetilo u drugoj minuti sudačke nadoknade. Tada je Gateano Castrovilli koji je ušao 20-ak minuta ranije lijepo završio kontru domaćina i time u potpunosti ugasio nade Lecha.

Fiorentina je na kraju ipak zasluženo prošla, ali je Lech pokazao da nikad ne odustaje te im treba odati počast zbog najuspješnije sezone nekog poljskog kluba u Europi nakon dugo godina. Šteta što su na kraju ispali, ali sa šest primljenih golova u 180 minuta nogometa teško se nadati prolasku protiv bilo kojeg kluba, a pogotovo protiv Fiorentine.

Komentari

Povezano