Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Leclerc slavio na domaćim ulicama Monte Carla nakon dramatičnog starta utrke

Ferrarijev Charles Leclerc po prvi put u karijeri pobjednik je Velike nagrade Monaka ispred McLarenovog Oscara Piastrija i timskog kolege Carlosa Sainza. Monegažanin je ovom pobjedom prekinuo niz loših rezultata na domaćim ulicama Monte Carla nakon što je u prethodnih pet posjeta domu dvaput ostao bez plasmana, jednom nije niti startao utrku te je u prethodna dva posjeta utrke završavao kao četvrti i šesti.

Sami start utrke bio je kaotičan, a kulminirao je isticanjem crvene zastave i povratku vozača u boks. Odličan start imao je Leclerc koji je spriječio opasnost koja je dolazila od drugoplasiranog Piastrija. Međutim dobar start imao je i Sainz te je krenuo s pritiskanjem Piastrija što je kulminiralo blagim kontaktom između dvojca i Sainzovom probušenom gumom i izlijetanjem sa staze. Sainz se ipak uspio vratiti i boks te je na ponovljenom startu krenuo ponovno s treće pozicije kako su crvene zastavice istaknute prije nego završetka prvog sektora te nije bilo moguće uspostaviti novi poredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njihovog sudara uslijedio je veliki sudar Sergija Pereza i Kevina Magnussena u kojem je još nastradao i Nico Hülkenberg. Oba Haasova vozača i Red Bullov Meksikanac morali su odustati od utrke te je njihovo sudaranje iznjedrilo crvene zastave. Najteže je u sudaru prošao popularni Checo čiji je bolid bio prepolovljen.

Međutim ni to nije bio kraj drame budući da smo još vidjeli i kontakt momčadskih kolega Estebna Ocona i Pierra Gaslya što je rezultiralo Oconovim odustajanjem iz utrke i štetom na Gaslyjevom bolidu.

Nakon što su redari uspjeli popraviti potučeno ogradu i nakon što su pokupili ostatke sa staze utrka je mogla biti ponovljena. Svi vozači, osim Williamsovog Logana Sargeanta promijenili su svoje gume dok su bili u boksu, a Mercedesovi vozači i Max Verstappen promijenili su svoju hard varijantu guma na medium varijantu guma. Ostali vozači odlučili su se za hard varijantu. U ponovljenom startu Leclerc se uspio obraniti od Piastrija, a Sainz od Norrisa dok iza njih također nije bilo promjena.

U nastavku utrke prva četvorka odmaknula se od ostalih vozača te se između njih vodila borba za postolje. Petoplasirani Russell dobio je upute od svoje ekipe da ne vozi pretjerano brzo kako bi njegove gume što duže izdržale. Piastri je držao pritisak na Leclerca, ali Monegažanin nije napravio nikakvu grešku koja bi dozvolila Australcu da dobije priliku za napad na pobjedu.

Zanimljivo je kako smo tek u 54. krugu vidjeli prvo pretjecanje na utrci kada je Valtteri Bottas pretekao Sargeanta.

U 50. krugu Lance Stroll dotakao je ogradu i tako si probušio gumu zbog čega je morao opet otići na promjenu guma iako je to napravio već sedam krugova ranije.

Do kraja utrke Leclerc je uspio stvoriti veliku prednost ispred Piastrija koji se u zadnjih nekoliko krugova morao braniti od nadolazećeg Sainza. Sainz je ipak trebao biti oprezan budući da je njemu pritisak radio Piastrijev momčadski kolega Norris.

Na kraju ipak nije došlo do promjene poretka; Leclerc ostvaruje svoju prvu pobjedu na domaćoj stazi, Piastri zauzima drugo mjesto, a na postolju im se pridružuje i Sainz te tako zaokružuje sjajnu utrku za Ferrari. Leclerc je također postao i prvi Monegažanin u povijesti koji je slavio na Velikoj nagradi Monaka u sklopu prvenstva Formule 1. Norris je utrku završio kao četvrti, a petoplasirani je bio Russell. Šestoplasirani je završio vodeći u prvenstvu, Max Verstappen, a Hamilton na sedmom mjestu stavio je Nizozemca u Mercedesov sendvič.

Bodove i sjajnu utrku još su ostvarili Yuki Tsunoda za RB, Alexander Albon za Williams i Gasly za ekipu Alpine. S osvojenim devetim mjesto, Albon je donio prve bodove svojoj ekipi u ovoj sezoni te sada imaju ukupno dva boda.

Kraj utrke označio je mahanjem zastavice francuska nogometna zvijezda, Kylian Mbappe.

Najbrži krug utrke i dodatni bod ostvario je Hamilton i tako ukrao Leclercu uzimanje takozvanog grand slama; koji podrazumijeva pobjedu, vođenje svakog kruga na utrci s prve pozicije, pole positiona i voženje najbržeg kruga na utrci.

U ukupnom poretku Leclerc je stigao do 138. boda u sezoni te je smanjio zaostatak za vodećim Verstappenom na ukupno 31 bod. Sainz je došao do 108. boda te je smanjio zaostatak za trećeplasiranim Norrisom koji sada ima 113 bodova. Najveći gubitnik današnje utrke je Perez koji je ostao bez bodova te je sada ukupno peti u plasmanu.

Što se tiče poretka konstruktora, Ferrari je stigao do 252. boda i tako se približio vodećem Red Bullu na 24 boda zaostatka. Trećeplasirana ekipa je McLaren s ukupno 184 boda, 88 više od Mercedesa.

Komentari

Povezano