Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Leeds United mora platiti 24,5 milijuna funti nogometašu koji je odigrao svega 48 minuta za klub

Jean-Kevin Augustin je 25-godišnji napadač i izdanak PSG-ove nogometne škole koji u ovom trenutku igra za švicarski Basel. Augustin je u siječnju 2020. godine došao na posudbu u Leeds United koji je u tom trenutku igrao u Championshipu, drugom razredu engleskog nogometa te će mu taj isti Leeds, više od 3 godine kasnije, morati isplatiti 24.5 milijuna funti.

Augustin je debitirao za Leeds protiv Nottingham Foresta u porazu od 2:0 kada je ušao umjesto Patricka Bamforda u 71. minuti. Nakon toga je kao zamjena za istog igrača ušao u utakmicama protiv Brentforda i Bristol Cityja nakupivši tako u te tri utakmice ukupno 48 minuta prije nego što je zadobio mišićnu ozljedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcelo Bielsa više nije računao na njega zbog nedovoljnog zalaganja te je opcija o potpisivanju francuskog napadača koju je Leeds imao za 17.7 milijuna funti po završetku sezone – brzo otpala. Ipak, Leeds je i bez njegove pomoći izborio plasman u Premier ligu i tu nastaje legalni problem za englesku momčad. Naime, kasnije se otkrilo kako je u dogovoru s Leipzigom, u Augustinov ugovor umetnuta klauzula kojom bi engleska momčad, u slučaju plasmana u Premier ligu, morala potpisati Francuza za stalno.

Leipzig je brzo reagirao te je prijetio legalnim akcijama protiv Leedsa u slučaju da se ugovor ne ispoštuje, a oni su se branili određenim olakotnim okolnostima vezanim uz pandemiju COVID-19. Do neslaganja je došlo i u vezi datuma jer je u ugovoru navedeno da ako Leeds ostvari promociju do 30. lipnja, klauzula bi bila aktivirana, no pošto je to bila ”COVID-19” sezona, ona je trajala nešto dulje od uobičajene zbog tromjesečne pauze pa je Leeds nakon 30. lipnja trebao odigrati još 6 utakmica, a Augustinova posudba je istekla. Leipzigov argument za to da se trajni transfer mora dogoditi je bio taj da je navedeni datum postavljen na takav način jer uobičajena nogometna sezona do tad završava te da se pandemija nije mogla predvidjeti.

Krajem 2020. godine je njemački klub podnio tužbu protiv engleskog, a FIFA-in sud je stao na stranu Nijemaca. Leeds United se žalio, a krajem 2022. godine je Sportski arbitražni sud tu žalbu odbacio te im je naređeno plaćanje naknade od 15.5 milijuna funti. Taj spor je u prosincu prošle godine završen, ali tada svoj dio nije dobio najbolji nogometaš Europskog prvenstva za nogometaše mlađe od 19 godina iz 2016. godine.

Sada je FIFA naredila da se Jean-Kevin Augustinu mora isplatiti 24.5 milijuna funti, a Leeds United će se i na tu odluku žaliti.

Komentari

Povezano