Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Legenda Juventusa trebala preuzeti kadete Fiorentine, ali navijači Viola nisu mu oprostili “ružnu prošlost”

Zanimljiva priča stiže nam iz Italije gdje je ikona Juventusa i Azzurra trebala preuzeti vodstvo U16 momčadi prvoligaša Fiorentine. Radi se o 43-godišnjem Andrei Barzagliju koji osam godina svoje karijere proveo u redovima Bianconera.

Uprava kluba već je sve dogovorila s Barzaglijem koji je svoju igračku karijeru završio 2019., no odluka je stigla do navijača Fiorentine koji povijesno gaje veliki rivalitet spram Juventusa. Apel navijača urodio je plodom, te su iz kluba prekinuli razgovore i okrenuli se drugim rješenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Barzagli je od 2019. do 2020. radio kao dio stručnog stožera u Juventusu kada je glavni trener bio Maurizio Sarri, te je bio zadužen za obrambeni dio taktike. Od 2021. radi za Talijanski nogometni savez kao pomoćni trener u raznim omladinskim selekcijama.

Rivalitet između Juventusa i Fiorentine posebnog je kova, jer za razliku od mnogih drugih ljutih rivalstava diljem nogometnog svijeta, nije izgrađena na geografskim, političkim ili kompetitivnim pitanjima. Pred kraj 20. stoljeća zahuktali su se odnosi između dva kluba, a temelj je uglavnom bio tkz. campanilismo – u suštini lokalpatriotizam; te igrački transferi koji su česti bili okarakterizirani “krađama”. Najpoznatiji primjer dogodio se 1990. kada je Roberto Baggio iz Toskane prešao u Pijemont za tada rekordni iznos na svjetskoj razini, a transfer je uzrokovao teške navijačke nerede diljem cijelog grada i napad na klupsko vodstvo.

Posebno upada u oko činjenica da je sam Barzagli rodom iz Fiesole, predgrađa Firence, te kako je igračku karijeru započeo u Rondinelli, drugom gradskom klubu. Osim što je kao rođeni fiorentino igrao za ljutog rivala Juventus, navijači Barzagliju pamte i drugi grijeh. Naime, kada je 2008. i nakon uspješne sezone odlazio iz Palerma, umjesto ponude Fiorentine izabrao je odlazak u njemački Wolfsburg u kojem je već nakon godina dana upisao povijesni i osvojio titulu prvaka Njemačke.

Priča ima i dodatnu pozadinu, koja kaže da cijela njegova obitelj navija Fiorentinu i već godinama su pretplatnici, kao i činjenica da je njegov 16-godišnji sin Mattia dio omladinskih kategorija kluba. Neki su grijesi u očima fanova Viola očito preveliki …

Komentari

Povezano