Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Legenda MotoGP-a nakon dvadeset godina utrkivanja odlazi u mirovinu

Tridesetčetverogodišnji Španjolac koji je ukupno u karijeri odvezao 326 utrka, od čega 242 u MotoGP klasi, Aleix Espargaró, umirovit će se na kraju aktualne sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu.

Espargaró je proveo ukupno 15 sezona u kraljevskoj klasi motociklizma, a iza sebe je ostavio tri pobjede, 11 podija, te pet pole positiona. Svoju najbolju sezonu imao je 2022. godine kada se do samog kraja sezone borio za naslov, ali je ipak sezonu završio četvrtoplasirani, s 53 boda zaostatka za prvakom Francescom Bagnaiom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijeru na velikoj sceni je započeo u klasi 125cc 2004. godine, a na polovici sezone 2006. prelazi u klasu 250cc gdje je vozio na Hondinom motociklu. Sljedeće dvije i pol godine provodi na Aprilijinom motociklu, a 2009. godine se prvi put okušava u MotoGP-u gdje je odvezao dvije utrke za ekipu Pramac Racing. U 2010. godini Pramac ga angažira kao stalnog vozača, ali nakon što je sezonu završio na 14. mjestu vraća se u nižu kategoriju, preimenovanu u Moto2 klasu. Te sezone osvaja svoj prvi podij u karijeri, osvojivši treće mjesto na Silverstoneu za ekipu Pons HP40. U sljedećoj sezoni vraća se u Moto GP klasu gdje u sljedećih pet sezona nastupa za Apriliju, satelitisku ekipu Yamahe i Suzuki, a 2014. godine ostvaruje rezultat karijere s drugim mjesto na stazi u Aragónu.

U sezoni 2017. odlučuje se za povratak na Aprilijin motocikl i vožnju za njihovu tvorničku ekipu Aprilia Racing Team Gresini, od 2022. samo Aprilia Racing. Espargaró je odlučio ostati vjeran talijanskoj ekipi i pomoći joj u razvoju motocikla koji bi mu donio šansu za borbu za titulu. U sezoni 2021. konačno osvaja prvi podij za talijansku ekipu, ali to je samo bila najava sjajne iduće sezone.

U idućoj sezoni Espargaró konačno dolazi do dugo iščekivane pobjede kada na trećoj utrci sezoni u Argentini ima savršen vikend; uzima pole position, pobjedu i najbrži krug na utrci. Do kraja sezone osvaja još pet trećih mjesta, ali to mu nije bilo dovoljno za više od četvrtog mjesta u ukupnom poretku.

Prošle godine Espargaró ipak nije uspio ponoviti uspjeh iz prethodne sezone te sezonu završava na šestom mjestu u ukupnom poretku, ali je ipak uspio upisati dvije pobjede u glavnoj utrci, pobjedu u sprint utrci te jedno treće mjesto.

U aktualnoj sezoni Espargaró se trenutno nalazi na ukupnom osmom mjestu sa sedmim mjesto u glavnoj utrci i trećim mjestom u sprint utrci kao najboljim plasmanima.

Pošto se njegov mlađi brat Pol na kraju prošle sezone također umirovio, sljedeća sezona će, ukoliko se nekom od braće ne ukaže wildcard prilika vožnje na nekoj utrci, biti prva sezona u dvadeset godina da nećemo vidjeti prezime Espargaró u nekoj od kategorija u Svjetskom prvenstvu u motociklizmu.

Komentari

Povezano