Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Lena Stojković obranila naslov svjetske prvakinje u taekwondou

Petog dana natjecanja na 26. Svjetskom prvenstvu u taekwondou koje se održava u azerbajdžanskom Bakuu, Hrvatska je došla do svoje četvrte medalje i prve zlatne! Kao i prošle godine u Guadalajari, donijela ju je članica splitskog Taekwondo kluba Marjan – Lena Stojković u kategoriji do 46 kilograma.

Stojković je kao nositeljica u prvom kolu bila slobodna, a u drugom je s uvjerljivih 2-0 u rundama (13:5, 15:5) svladala Indijku Twishu Kakadiyu. Nakon toga se u trećem kolu borila protiv mnogo poznatije Rukiye Yildirim iz Turske, protiv koje se borila i u prošlogodišnjem finalu SP-a. Ponovno je hrvatska predstavnica slavila s 2-0 (13:9, 16:3).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek je u četvrtfinalnoj borbi protiv Kazahstanke Rite Bakisheve izgubila prvu rundu u natjecanju. Bakisheva je prvu rundu dobila s tijesnih 4:3, ali to nije pokolebalo Stojković koja drugu rundu dobiva s 9:3. Odlučujuću treću je bolje otvorila Bakisheva koja je nakon dva udarca nogom u glavu vodila s 3:0 pa i sa 6:3. Ipak, u uzbudljivoj završnici, Splićanka je udarcem nogom u glavu te udarcima nogom i šakom u oklop, uspješno došla do slavlja od 9:8 te se tako plasirala u polufinale čime je osigurala svoju drugu medalju sa Svjetskih prvenstava u karijeri i ukupno treću s velikih natjecanja pošto se s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva vratila sa zlatnim odličjem.

Lena u polufinalu nije imala problema te je s 2-0 u rundama izdominirala Japanku Ruku Okamoto. Prvu rundu je dobila sa 6:4, dok je u drugoj demolirala suparnicu s 9:0. Tom pobjedom je izborila finale protiv Tajlanđanke Seeken Kamonchanok.

Prvu rundu je, kao i u četvrtfinalu izgubila (14:4), no drugu dobija s 12:11 čime je izborila odlučujuću treću rundu. U trećoj je ostvarila prednost od 6:2 koju je bez većih poteškoća uspješno održala te je u konačnici slavila sa 6:4 čime je obranila titulu svjetske prvakinje!

Lena je tako osvojila četvrto zlato i ukupno 30. medalju za Hrvatsku u povijesti Svjetskih prvenstava te je pritom postala prva Hrvatica koja je uspjela obraniti titulu svjetske prvakinje. Također, Stojković je postala prva svjetska prvakinja ili prvak koja je na aktualnom Svjetskom prvenstvu obranila titulu osvojenu u Guadalajari.

Lista hrvatskih predstavnika koji su osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu u taekwondou:

  • Filip Grgić (do 62 kilograma, 2007.)
  • Ana Zaninović (do 53 kilograma, 2011.)
  • Lena Stojković (do 46 kilograma, 2022.)
  • Lena Stojković (do 46 kilograma, 2023.)

Danas je nastupio i Josip Teskera u najlakšoj kategoriji, onoj do 54 kilograma. Nakon što je u prvom kolu bio slobodan, u drugom je poražen od Idara Bagova koji nastupa pod neutralnom zastavom. Prvu rundu je izgubio s 9:6, drugu dobio sa 6:3, a u odlučujućoj je uvjerljivo izgubio s čak 12:0.

Komentari

Povezano