Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Leteći Nizozemci lako preko Rumunjske za četvrtfinale Eura

U predzadnjoj utakmici osmine finala Europskog prvenstva u nogometu na münchenskoj Allianz Areni susreli su se Rumunjska i Nizozemska. Nizozemci su svojom najboljom partijom prvenstva slavili s 3:0 i bez većih problema osigurali prolazak u četvrtinu finala Eura gdje ih čeka bolji iz drugog današnjeg ogleda, onog između Austrije i Turske.

Kod Rumunja zbog akumuliranih žutih kartona nije bilo lijevog beka Nicușora Bancua umjesto kojeg je na istoj poziciji zaigrao Vasile Mogoș. Ianis Hagi opet se našao u prvoj postavi, zaigravši na lijevom krilu, dok je ostatak postave bio standardan. Kod Nizozemaca smo imali samo jednu značajnu promjenu. Steven Bergwijn započeo je susret na desnom krilu umjesto dvojca koji je dosad pokrivao ove pozicije – Donyella Malena i Jeremieja Frimponga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom utakmice su Rumunji imali kratki period u kojem su visokim pritiskom na zadnju nizozemsku liniju pokušali Oranje natjerati na grešku i tako stići do gola. “Zakuhali” su tako par zanimljivih situacija, no one nisu konkretizirane.

Sve nakon toga do samog kraja poluvremena sve je bilo u znaku Nizozemaca koji su loptu u prvoj polovici igre držali čak 73%. Rumunji su većinu vremena proveli sa svih 11 igrača iza lopte, čekajući priliku za prijetnju iz kontranapada.

Istu nisu dočekali, ali su zato Nizozemci konstantnim “pletenjem mreže” oko rumunjskog gola dočekali svoje prilike. Prvu konkretniju u pogodak je realizirao Cody Gakpo. Liverpoolov napadač loptu je sâm primio na lijevom krilu, pretrčao svog čuvara Andreija Rațiua te potom “na spavanju” uhvatio Florina Nițu zabivši u bliži kut rumunjskog vratara.

Ubrzo su nakon toga Nizozemci imali još bolju priliku. Tada je nakon kornera na drugoj stativi potpuno zaboravljen ostao Stefan de Vrij, no glavom je pogodio tek vanjski dio mreže. Odnosi snaga na terenu nisu se promijenili vodstvom Oranja. Tek pred kraj prvih 45 minuta su Tricolorii opet krenuli prema naprijed. Rezultiralo je to solidnim solo-prodorom i udarcem Denisa Drăguşa koji je Bart Verbruggen bez većih problema obranio.

Nešto su aktivinije i otvorenije Rumunji ušli u drugo poluvrijeme, no to je samo značilo više prostora za brzonoge Nizozemce. Prvu su priliku drugog dijela utakmice stoga dočekali baš Nizozemci u 54. minuti. Lopta je s desne strane preko svježeg Malena stigla do Memphisa Depaya koji usamljen pred golom loše reagira te dopušta nizozemskoj obrani da blokira njegov udarac. Nakon kraćeg karambola između igrača obiju momčadi lopta ipak stiže u ruke Nițe.

Nekoliko minuta kasnije novu kontru Nizozemaca rumunjska obrana izbacuje u korner. Nakon istog lopta stiže do Virgila van Dijka koji je novi u nizu usamljenih Nizozemaca u srcu rumunjske obrane. Njegov udarac glavom pogodio je ipak samo stativu nakon čega se lopta odbila u gol-aut.

Nastavljali su se odigravati isti scenariji kako su Rumunji sve više igrača slali u ofenzivu. U 62. minuti Gakpo je uzeo loptu na 30 metara od svojeg gola i pretrčao cijeli teren s njom u nogama, stigao do ruba kaznenog prostora i dobro opalio, no Niță to brani. Iz kornera koji je uslijedio Gakpo iz velike blizine šalje loptu u mrežu, no bio je u očitom zaleđu koje pomoćni sudac nekako nije primijetio, pa se tek nakon VAR provjere nastavilo igrati s 1:0 na semaforu.

Izborile su Oranje slobodni udarac na dobroj poziciji u 68. minuti. Loptu je uzeo Depay koji je lukavo pucao ispod živog zida, no tek je za nekoliko centimetara bio neprecizan, je te lopta ipak otišla pored gola.

Sijevaju prilike ali i promašaji Nizozemaca! Gakpo je u 73. minuti dva puta zaredom izvrsno petom proigrao svoje suigrače. Xavi Simons slično kao što je napravio u prvom poluvremenu opet je odabrao potez viška i dopustio Rumunjima da mu uđu u blok, da bi Joey Veerman iskosa došao pred rumunjska vrata, no pokušaj gađanja male mrežice nije urodio plodom.

Konačno drugi gol u 83. minuti! Pomalo iznenađujuće stigao je nakon ubačaja iz auta, Depay je jednu loptu preko glave napamet dignuo, Gakpo ju prihvatio i driblingom na samoj aut-liniji zadržao u igri pored Radua Drăguşina, zatim poslao u srce peterca gdje je lakši dio posla preostao Malenu koji zabija u nebranjenu mrežu za 2:0. Rumunji su se žalili signalizirajući da je lopta izašla iz terena, no to se nije dogodilo.

Rasplinule su se kompetitivne pretenzije tada jer je igračima obiju momčadi bilo jasno da je utakmica završena. U sudačkoj nadoknadi otišli su svi rumunjski igrači na skok pokušati zabiti utješni pogodak iz slobodnog udarca. Nizozemska je obrana taj pokušaj izbacila, Simons proigrao Malena, a hitronogi se napadač sjurio preko polovice terena, izmigoljio između dvojice Rumunja koji su uspjeli vratiti u obranu, i zabio pored ukopanog Nițe za konačnih 3:0.

Komentari

Povezano