Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Litavac oborio najdugovječniji muški rekord u atletici

Litavac Virgilijus Alekna bio je dominantna figura bacanja diska tijekom nultih godina ovog stoljeća, a osim silnih medalja koje je osvojio (dvostruki olimpijski i svjetski prvak te jednostruki europski), svijetu je podario i svjetskog rekordera. Naime, sinoć je njegov sin Mykolas u disciplini kojom mu je otac dominirao, oborio najdugovječniji svjetski rekord muške atletike.

Mykolas Alekna je sinoć na “Ramona Throws Festivalu” u Oklahomi odradio senzacionalnih šest serija te je u svakoj od njih prebacio 70 metara, a sve je okrunio u petoj seriji kada je disk bacio na nevjerojatna 74 metra i 35 centimetara. Taj hitac je bio za 27 centimetara dalji od onoga što je legendarni Nijemac Jürgen Schult bacio sada već jako davnog lipnja 1986. godine u Neubrandenburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sinoć je Schultov rekord bio najstariji svjetski rekord muške atletike, a to sada postaje rekord u bacanju kladiva kojeg je Yuriy Sedikh postavio u kolovozu 1986. godine kada je na Europskom prvenstvu u Stuttgartu kladivo dobacio sve do 86.74 metra.

21-godišnji Alekna je sinoć tako prestigao i očev hitac od 73.88 metara što je sada treći najbolji hitac svih vremena. S obzirom na ovo što je pokazao na sinoćnjem natjecanju, možemo i konstatirati da će ovog ljeta u opasnosti biti i olimpijski rekord kojeg od 2004. godine i Olimpijskih igara u Ateni sa 69.89 metara drži upravo Virgilijus Alekna.

Mykolas Alekna je u dosadašnjem dijelu profesionalne karijere osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu 2022. godine, dok je na svjetskim prvenstvima osvajao srebro i broncu.

Komentari

Povezano