Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Livaja i Sigur poništili Kalinićevu grešku i Hajduk odveli na +7

Lider prvenstvene ljestvice Hajduk od 16 sati na dobro ispunjenom Poljudu pred nešto više od 22.000 gledatelja dočekao je osmoplasiranu Lokomotivu i nakon 90 minuta uzudljive i otvorene utakmice slavio s 2:1 te Dinamu i Rijeci privremeno pobjegao na velikih 7 bodova razlike.

U odnosu na utakmicu protiv Slaven Belupa, Gennaro Gattuso napravio je dvije promjene: na golu je, treći puta ove sezone, startao Lovre Kalinić umjesto Ivana Lučića, a na krilu je umjesto Leona Dajakua počeo Gambijac Abdoulie Sanyang Bamba. Što se gostiju tiče, Silvio Goričan i Marko Vranjković vratili su se na krilne pozicije po kojima je ekipa Silvija Čabraje već godinama prepoznatljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je u početnim minutama bila zanimljivija po zbivanjima izvan travnjaka i slavlju Torcidinog skorog rođendana, no i igrači na travnjaku brzo su ušli u središte pozornosti.

Igrala se 6. minuta kad je Marko Livaja izborio prostor i uputio udarac prema golu, kojeg je zaustavio Zvonimir Šubarić, samo odgodivši ono što se dogodilo nekoliko desetaka sekundi kasnije.

Iz udarca iz kuta je sjajno ubacio Ivan Rakitić i pronašao glavu Hajdukovog talismana za 1:0. Bio je to 8. gol sezone za Marka Livaju koji se tako dodatno udaljio od pratnje na ljestvici strijelaca.

Očekivalo se kako će Hajduk nakon ranog pogotka, prema dosadašnjem uzorku, ipak više stati na loptu i smiriti igru, no to se nije dogodilo već su se obje ekipe izmjenjivale u napadačkim akcijama i visokom pritisku na međusobne zadnje linije.

Lokomotiva je u nekoliko navrata pokazala da nije nimalo bezopasna, vršeći pritisak na Dialla, Šarliju i Kalinića, no odluka da se napadi završe brojnim udarcima iz daljine ipak nije ozbiljnije ugrožavala Kalinića.

A kako ga nije ugrožavala Lokomotiva, odlučio je to napraviti sam kapetan i golman Hajduka za kojeg je trener Hajduka najavio kako će braniti svakih nekoliko utakmica. Neortodoksna odluka dodatno je podignula sumnje navijača Hajduka nakon njegovog poteza u 27. minuti.

Jednu povratnu loptu svoje obrambene linije Kalinić je primio u petercu, no predugo čekao s ispucavanjem lopte, tako da mu je Duje Čop stigao ući u blok od kojeg se lopta odbila ravno u prazan gol za 1:1.

Na Kalinićevom licu vidljiva je bila nevjerica, dok su Poljud parali zvižduci zbog izjednačenja Lokomotive koja je nakon izjednačenja definitivno bila kompaktnija i bolja ekipa.

No, Hajduk je na temelju trenutka inspiracije Stipe Biuka mogao doći do vodstva u 41. minuti. Sjajnim je driblingom lijevo krilo domaćina izbacilo Frana Karačića, no udarac nije bio jednake kvalitete, već je iz matne pozicije loptu poslao pored lijeve vratnice Šubarićevog gola.

Razbudio se Hajduk u samoj završnici poluvremena, a Livajin udarac zaustavio je Šubarić, dok je Kalikov udarac prošao pored gola. Za sam kraj, i Lokomotiva je uzvratila s nekoliko napada, a na odmor se, nakon uzbudljivih 45 minuta u kojima su se obje ekipe izmjenjivale u napadačkim aktivnostima, ali i upisale ogroman broj pogrešnih dodavanja, otišlo s 1:1.

Tijekom poluvremena se špekuliralo hoće li Gattuso iz igre možda izvaditi Lovru Kalinića, pogotovo nakon što se Lučić skinuo u dres, no jedina izmjena je ipak bio ulazak Nike Sigura umjesto danas izrazito lošeg Bambe.

U drugi se dio ušlo tamo gdje se stalo u prvom dijelu. Izrazito otvorena obostrana igra i nadigravanje koje je rezultiralo sjajnom individualnom akcijom Livaje i Rakitića, a Livajin udarac u 53. minuti iz velike blizine sjajno je obranio Šubarić.

U 61. minuti Gattuso je napravio trostruku izmjenu i pojačao napadačke linije, ubacivši u igru Pukštasa, Trajkovskog i Dajakua umjesto indisponiranog Krovinovića te Biuka i Kalika, a nova formacija dovela je Niku Sigura u veliku priliku u 64. minuti, no i Kanađanin je predugo čekao i dopustio sjajnom Šubariću da mu suzi kut udarca i obrani još jednu veliku priliku.

Izmjene su usporile ritam igre i kad se činilo kako će utakmica ipak otići u mirne vode, Hajduk je stigao u vodstvo. Igrala se 76. minuta, zaspala je obrana Lokomotive na desnoj strani, prvo Vranjković kojem je pobjegao Melnjak, a zatim i Leovac koji je stajao neobjašnjivo daleko od Nike Sigura koji je primio loptu, namjestio se na lijevu nogu i zabio u daljnji kut gola Zvonimira Šubarića za 2:1.

Po zabijenom pogotku do izražaja je došlo iskustvo Hajdukovih igrača koji su utakmicu priveli kraju bez previše stresa, držeći Lokomotivine igrače daleko od svojeg gola te Dinamu i Rijeci s utakmicom više pobjegli na velikih 7 bodova razlike.

Komentari

Povezano