Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ludi kišni dvoboj s četiri kaznena udarca pripao Rijeci

Na epski način Gorica i Rijeka zatvorili su 22. kolo HNL-a u vremenskim uvjetima koji su bili gotovo nemogući za igru.

Nakon više od 110 minuta igre i četiri kaznena udarca uz tri VAR provjere, od čega dva promašena, probušene lopte te nebrojeno puno situacija na rubu komičnih na terenu koji definitivno nije zadovoljavao uvjete za igru, Rijeka je stigla do četvrte uzastopne pobjede i vratila vrh HNL-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim uvjetima, nemogućima za igru, drugim u manje od mjesec dana ogleda Gorice i Rijeke, ekipa s Kvarnera ponovno je izašla kao pobjednik i još jednom pokazala kako ne namjerava stati u borbi za titulu.

Rijeka je u susret ušla s brojnim problemima s ozljedama, zbog čega od “idealnog” sastava nisu mogli računati na Godu, Mitrovića, Dilavera i Fruka, a na raspolaganju Željko Sopić nije imao niti Bandu i Bogojevića. Značilo je to da je na poziciji lijevog beka od prve minute krenuo Ivan Smolčić, dok je svoj prvi start nakon 27. kolovoza upisao Danilo Veiga, a od prve je minute krenulo i pojačanje Mirko Marić.

S druge strane, Goričani su po prvi puta ove sezone istrčali s trojicom igrača u posljednjem redu, što je bio očiti dokaz kako trener Dinko Jeličić pokušava razbuditi ekipu koja je bila u nizu od četiri uzastopna poraza, a posljednju je pobjedu upisala još 26. studenog protiv Rudeša.

Angažiranije je Rijeka krenula u susret u kojem se nogomet igrao do otprilike desete minute, nakon čega je velikogorički travnjak pogodio pravi potop i učinio pas igru teško mogućom misijom. No i do tog trenutka, Rijeka je bila bolja ekipa na terenu, koja je izgledala kao da je u Turopolje došla samo s jednom misijom, zvanom pobjeda.

5 udarca na gol, od čega su najopasniji bili Jankovićev nakon solo prodora i Pjacin glavom nakon kornera, bili su jedino što smo viđali u prvih pola sata igre u kojima je Gorica sitnim prekršajima sjeckala Rijekinu izgradnju napada i oslanjala se uglavnom na duge lopte prema Juriću. S obzirom na visoko postavljenu i kompozitnu obranu Rijeke, to im i nije polazilo za nogom, jer su u zaleđu tijekom prvog dijela bili uhvaćeni tri puta.

A kao da problemi prije početka utakmice nisu bili dovoljni za glavobolje Željku Sopiću, u 33. minuti zbog obnovljene ozljede Nike Jankovića Riječani su morali napraviti prisilnu zamjenu, a u igru je ušao Dejan Petrovič.

Rijeka je i do kraja poluvremena bila bolja ekipa, opasno zaprijetivši goričkom golu u 42. minuti iz kombinacije Pašalića i Marića, no lopta se šetala po petercu i nije ozbiljnije ugrozila vrata Banića.

Kad smo očekivali kraj pokislog poluvremena, izrodila se nevjerojatno bogata završnica i sudačka nadoknada u kojoj je Rijeka dobila priliku povesti iz najveće moguće prilike. Sraz Radeljića i Jurića u kojem je bilo kontakta i s loptom i s nogom riječkog stopera, sudac Strukan na terenu nije okarakterizirao kao najstrožu kaznu, no nakon intervencije VAR sobe i dodatnog pregleda, odlučio se promijeniti vlastitu odluku.

Loptu je na bijelu točku, ili ono što je od nje ostalo s obzirom na stanje travnjaka, namjestio Marko Pjaca, uzeo zalet i odlučio se za snažan udarac i poslao loptu dobrih metar iznad grede Banićeva gola.

Nije niti tu sve bilo gotovo jer Gorica je nakon jednog auta preko Mrzljaka i Matavža umalo savladala Labrovića, no spasio ga je na gol crti Smolčić koji je glavom odbio udarac u korner nakon kojeg se u Rijekinom petercu opet dogodila gužva, no bez posljedica po promjenu rezultata.

U drugo poluvrijeme obje su ekipe ušle s po jednom izmjenom: kod Gorice je iz igre izašao Matavž umjesto kojeg je ušao Lazarov, dok je kod Rijeke umjesto Pašalića ušao Grgić.

Na samom početku drugog dijela, Jurić je imao priliku iskupiti se, jer sasvim neoprezno i nepotrebno je Radeljić na rubu kaznenog prostora srušio Mitrovića, što sudac Strukan u prvom trenutku nije vidio, no i njega je VAR soba ispravila potvrdivši mu kako je prekršaj bio na samoj crti.

Kao da nije vidio kakve je probleme imao Marko Pjaca odabirom udarca po zraku, Ante Matej Jurić odlučio se za identičnu tehniku udarca i poslao loptu vjerojatno i više iznad gola od toga što je bio slučaj kod prethodnog kaznenog udarca.

Bio je to prvi puta da smo na HNL utakmici vidjeli dva promašena kaznena udarca još od 26. travnja prošle godine i susreta Osijeka i Istre kad su neprecizni s obje strane bili Kristijan Lovrić i Reda Boultam.

Nakon par minuta reagirao je Željko Sopić vađenjem Danila Veige i Mirka Marića umjesto kojih su u igru ušli Mitrović i Obregon, a Kolumbijac je nedugo zatim i zabio pogodak nakon karakterističnog okreta, no koju sekundu prije ipak je bio u nedozvoljenoj poziciji.

Ono što nije uspio u 58., Obregon je uspio u 66. minuti. Još je jednom prethodio dugi aut Ivana Smolčića nakon kojeg je rukom igrao Mateo Leš, a VAR soba je i po treći puta reagirala ispravivši suca Strukana, a Kolumbijac dobio prilku s bijele točke Rijeku dovesti u vodstvo, što je i uspio, poslavši loptu u jednu, a Obregona u drugu stranu.

Igrala se 73. minuta kad je Marko Pjaca povaljao Marija Maloču na rubu kaznenog prostora, a Duje Strukan prvi puta pokazao na bijelu točku bez intervencije VAR sobe, što je označilo i ponavljanje HNL povijesti kao utakmice s čak četiri kaznena udarca, što smo do sada vidjeli tek jednom i to u susretu Rijeke i Cibalije početkom stoljeća.

Bilo kako bilo, Jorge Obregon je još jednom loptu namjestio na bijelu točku i mirno je poslao u drugi kut i još se jednom pokazao kao ključni RIjekin joker te svojim 5. golom sezone skočio na drugo mjesto najboljih ovosezonskih ligaških strijelaca svoje ekipe iza Nike Jankovića koji ih ima 7.

U sudačkoj nadoknadi Franjo Ivanović zakuhao je jednu situaciju u kojoj se Alenu Grgiću lopta odbila na 7 metara od gola, no Rijekino krilo što lošim pozicioniranjem tijela, što zbog katastrofalnog travnjaka, promašilo je matnu poziciju za doći do novog pogotka.

Komentari

Povezano