Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Lyles novi ”kralj sprinta”; Vuleta uz nacionalni rekord do zlata

Drugog dana Svjetskog prvenstva u atletici nismo imali jutarnju i večernju sesiju već jutarnju i popodnevnu jer je danas u Mađarskoj nacionalni praznik – sveti Stjepan stoga je danas program trajao od 16:35 do 19:10, a tijekom njega je podijeljeno pet kompleta medalja.

Prvo finale na rasporedu je bilo ono u skoku u dalj za žene u kojem je do najvećeg uspjeha u bogatoj karijeri stigla Srpkinja Ivana Vuleta. Ona je danas oborila nacionalni rekord na otvorenom doskočivši do fantastičnih 7.14 metara za najbolji rezultat godine u svijetu. Tim rezultatom je postala prva atletičarka u povijesti Srbije koja je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedna od preostalih 11 finalistica se nije približila toj oznaci od 7 metara, a najbliže su bile srebrna Amerikanka Tara Davis-Woodhall (6.91) te brončana Rumunjka Alina Rotaru-Kottmann (6.88). Za obje je to prva medalja s velikih natjecanja u karijeri.

Nakon toga je uslijedilo zanimljivo finale u bacanju kladiva u kojem je još jedan atletičar do zlata stigao s novim nacionalnim rekordom. U ovom slučaju je riječ o 21-godišnjem Kanađaninu Ethanu Katzbergu koji je slavio s hicem od 81.25 metara. Zanimljivo je da je do dolaska u Budimpeštu njegov najbolji rezultat bio 78.73 metra ostvaren na kanadskom prvenstvu.

Samo 23 centimetra slabiji hitac je imao olimpijski pobjednik Iz Tokija, Poljak Wojciech Nowicki koji je osvojio srebrnu medalju, njegovu ukupno petu uzastopnu medalju sa Svjetskih prvenstava, no ponovno nije uspio doći do zlata. Za slavlje domaće publike pobrinuo Mađar Bence Halasz koji je ostvario najbolji rezultat sezone bacivši kladivo do 80.82 metra za drugo brončano odličje sa Svjetskih prvenstava u karijeri.

Nikad manju razliku između svjetske prvakinje i doprvakinje nismo imali u povijesti sedmoboja od ove viđene u Budimpešti ove godine. Svega 20 bodova razlike je bilo između Britanke Katarine Johnson-Thompson (6740) koja je osvojila drugo svjetsko zlato u karijeri i Amerikanke Anne Hall (6720) koja se okitila srebrom nakon što je prošle godine bila brončana. Ovog puta, broncu je osvojila Nizozemka Anouk Vetter s 6501 bodom.

Muško finale na 10.000 metara nije imalo završetak kao ono žensko od jučer. Zlatom se, po treći uzastopni put, okitio Joshua Cheptegei iz Ugande koji je u dosta sporoj utrci ciljem prošao u vremenu od 27:51.42. Srebrnu medalju je osvojio Kenijac Daniel Simiu Ebenyo koji je desetak metara prije cilja prestigao olimpijskog prvaka, Etiopljanina Selemona Barege koji se tako morao zadovoljiti broncom.

A onda je uslijedio spektakl – finale muškog sprinta. Već u polufinalu su otpali branitelj naslova svjetskog prvaka Fred Kerley te olimpijski pobjednik Lamont Jacobs. Tim raspletom je prvi favorit zasigurno bio Amerikanac Noah Lyles koji je na koncu i postao novi svjetski prvak tako što je ciljem prošao za 9.83 sekunde što je najbolji rezultat u svijetu ove godine. Tako se nastavio niz od trenutno četiri uzastopna Svjetska prvenstva na kojima zlato na 100 metara odlazi u SAD. Prethodno su ga redom osvajali Justin Gatlin, Christian Coleman te spomenuti Kerley.

Prvi put u povijesti utrke na 100 metara, medalju je osvojio jedan predstavnik Afrike, a riječ je o bivšem juniorskom svjetskom prvaku Letsile Tebogu iz Bocvane koji je oborio nacionalni rekord koji sada iznosi 9.88. Treću medalju sa Svjetskih prvenstava, a prvu pojedinačnu, osvojio je Britanac Zharnel Hughes koji je u cilj ušao s vremenom 9.88.

Komentari

Povezano