Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Manchester City osvojio FA kup pobjedom nad Unitedom

U finalu FA kupa, najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, prvi su se put u 142 završnice sastali rivali iz Manchestera. Plavi dio grada je na kraju slavodobitan jer su na krilima fantastičnog İlkaya Gündoğana slavili s 2:1 za svoj sedmi FA kup u povijesti.

Samo je 12 sekundi bilo potrebno za promjenu rezultata. Iz prvog napada u čitavoj utakmici, prekrasno je pogodio İlkay Gündoğan. Snažan volej s 20-ak metara ostavio je Davida De Geu bez ikakve šanse. Asistent je bio Kevin De Bruyne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su nakon idealnog početka bili dominantniji na terenu; imali su veći posjed i lakše dolazili do protivnikove trećine. Najopasniji je bio Erling Haaland, koji je dva puta neprecizno pucao.

Manchester Unitedu je trebalo nešto vremena da se vrate iz početnog šoka, no kako je vrijeme prolazilo, utakmica je izgledala ravnopravnije. Iako nisu kreirali ništa opasno po gol, izborili su jedanaesterac u 30. minuti. Nakon što je Aaron Wan-Bissaka igrao glavom, Jack Grealish je rukom dirao loptu i VAR provjera je potvrdila najstrožu kaznu.

S bijele je točke sigurno pogodio Bruno Fernandes i vratio svoju momčad u egal. Krivu je stranu izabrao Stefan Ortega, nominalno drugi vratar momčadi Pepa Guardiole, no Španjolac ga je odlučio ostaviti na vratima nakon što je branio svaku utakmicu u kupu dosad.

Svega šest minuta nakon početka drugog poluvremena, opet ista osovina donosi natrag prednost Cityju. Ovaj put je De Bruyne iz prekida tražio Gündoğana koji je vrebao loptu izvan šesnaesterca i prekrasnim volejem pogodio De Gein donji kut. To je bila čak 28. asistencija u sezoni za sjajnog Belgijca, a drugi gol Nijemca značio je da u posljednjih šest utakmica ima isto toliko pogodaka i dvije asistencije. S još jednom utakmicom do kraja, Građani su trenutno na 150 golova u sezoni. To je pothvat koji je u Engleskoj samo četiri puta zabilježen, a autor je u sva četiri navrata bio Manchester City.

Nakon vodstva, ekipa Pepa Guardiole je nastavila prijetiti. Razigran je bio cijeli vezni red, pa učinak Haalanda nije ni bio potreban. United je pokušavao uglavnom s distance, no to nije bilo dovoljno. Njihova najbolja prilika bila je u sudačkoj nadoknadi. Nakon zbrke ispred Orteginih vrata, pucali su Raphaël  Varane i Scott McTominay, čiji je udarac glavom završio na gredi.

Na kraju su Građani zasluženo slavili za svoj sedmi FA kup u povijesti. Možda su imali manje konkretnih pokušaja od protivnika, ali individualna briljantnost nije davala previše izgleda Crvenim vragovima. Oni tako ostaju na trofeju Carabao kupa, kojeg su osvojili u veljači protiv Newcastlea. S druge strane, Cityju je ovo drugi trofej u sezoni, čime su osigurali dvostruku domaću krunu, a šansu za upisivanje u povijest i osvajanje ultimativnog ”treblea” imaju 10. lipnja u finalu Lige prvaka protiv Intera.

Komentari

Povezano