Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Manchester City po deseti put prvak Engleske

Zaključena je 32. sezona engleske Premier lige u kojoj je u posljednjem kolu Manchester City obranio naslov prvaka. Cityju je ovo četvrti uzastopni naslov prvaka čime su postali rekorderi Premier lige po broju osvojenih naslova u nizu, a ukupno im se radi o osmom osvojenom naslovu otkako se najviši rang engleskog klupskog natjecanja zove ovim imenom. Povijesno gledajući, ovo je njihov deseti naslov prvaka Engleske.

Do njega su došli pobjedom nad West Hamom u kojoj je oduševio najbolji igrač sezone, Phil Foden. Nakon samo 75 sekundi je Foden potegnuo bombu koju nije mogao braniti Alphonse Areola, a zabio je i u 18. minuti na asistenciju Jeremyja Dokua. City je morao upisati ovu pobjedu jer u slučaju remija ili poraza bi im potencijalna pobjeda Arsenala izbila titulu iz ruku. Na Etihadu su se malo prestrašili u 42. minuti kada je Mohammed Kudus prekrasno škaricama pogodio za 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom poluvremenu City ništa nije propustio šansi pa su tako dominirali kroz čitavo poluvrijeme. Momčad West Hama nije uputila niti jedan udarac u tom periodu, a posjed su držali samo u 21% vremena. Kada je u 59. minuti gol zabio Rodri, slavlje je moglo krenuti na Etihadu jer je svima bilo jasno da šanse za neki šok ne postoje. Prvaci su i naši reprezentativci Mateo Kovačić i Joško Gvardiol koji su uz Dejana Lovrena jedini hrvatski igrači koji su osvojili Premier ligu.

Arsenal je morao upisati pobjedu da bi imao matematičke šanse za naslov, a tek su u 89. minuti zabili pogodak koji ih je stavio u tu poziciju. Idrissa Gana Gueye je u 40. minuti iz slobodnog udarca sjajno zabio za vodstvo Evertona, no tri minute kasnije je Takehiro Tomiyasu zabio za 1:1. Dugo je Arsenal lomio obranu Evertona, a greška u predaji Ashleya Younga je omogućila brzu kontru domaćih iz koje je Martin Odegaard promašio zicer, no odbijenu loptu je u mrežu pospremio Kai Havertz.

Istovremeno je uz slavlje krenulo i negodovanje navijača Arsenala jer su čuli kako je na Etihadu VAR poništio gol Tomaša Součeka. Arsenal unatoč svojoj dobroj sezoni ipak nije uspio ni ovoga puta osvojiti naslov, a razlog tome mogu pronaći vjerojatno krajem prosinca prošle godine kada su izgubili od West Hama i Fulhama.

Zadnje kolo je pružilo još pregršt zanimljivih rezultata. Liverpool se od Jurgena Kloppa oprostio pobjedom nad Wolvesima rezultatom 2:0, a golove su postigli u prvom poluvremenu Alexis Mac Allister i Jarell Quansah. O emotivnom oproštaju smo pisalu ovdje.

Svi klubovi koji su matematički već ranije ispali iz lige su ujedno i upisali poraze u zadnjem kolu. Sheffield United je teško poražen od Tottenhama rezultatom 3:0, Luton je poražen od Fulhama s 4:2, dok je Burnley izgubio od Nottingham Foresta s 2:1.

Chelsea je osigurao šesto mjesto na tablici slavljem nad Bournemouthom s 2:1, a slavili su i sedmoplasirana te osmoplasirana momčad lige, Newcastle i Manchester United. Newcastle je s 4:2 pobijedio Brentford u gostima uz fenomenalnu partiju Brune Guimaraesa, dok je United golovima Rasmusa Hojlunda i Diega Dalota pobijedio Brighton kojeg napušta Roberto De Zerbi.

Najimpresivniju pobjedu zadnjeg kola nam je pružio Crystal Palace koji igra preporođeno pod Oliverom Glasnerom. S visokih 5:0 su razbili Aston Villu. Tri gola je postigao Jean Philipe-Mateta, dok je dva zabio Eberechi Eze.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano