Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Manchester City pregazio RB Leipzig u uzvratu

U uzvratnu utakmicu između Man Citya i RB Leipziga gosti su ušli s nadom da mogu protiv tradicije koja je bila protiv njih: City je u zadnjih 9 utakmica protiv Nijemaca imao 9-0-0 i minimalno postignutih 2 gola po utakmici, a također su u zadnjih 23 utakmica kod kuće imali omjer 21-2-0. Zadnja pobjeda nekog njemačkog kluba na Etihadu bio je Guardiola s Bayernom u sezoni 2013./2014., a zadnji domaći poraz uopće im je nanio Liverpool u sezoni 2017./2018.

Treneri obiju ekipa nisu puno kemijali i u sastavima su napravili tek po jednu promjenu u odnosu na vikend utakmice: Guardiola je Fodena zamijenio De Bruyneom, dok je Rose Silvu zamijenio Kamplom. Također, obje smo ekipe vidjeli u njihovim uobičajenim formacijama i nogometnim idejama. Guardiola nastavlja s formacijom 3-2-4-1 i Stonesom-Rodrijem kao duplim pivotima, dok je Rose odabrao 4-2-3-1 s našim Joškom Gvardiolom od prve minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leipzig je od samog početka bio u svojem tradicionalnom presingu na zadnju liniju protivnika preko Wernera i Forsberga, pa smo vidjeli situaciju na koju Man City nije navikao na Etihadu. Ipak, poznavajući kvalitetu koju ima Cityeva zadnja linija i koliko su jaki na lopti, izlazak iz Leipzigovog presinga bio je rutina. Tako smo već u 3. minuti vidjeli šansu Gündoğana, a u 11. min je Ake dubinskom loptom proigrao Haalanda koji je pretrčao Gvardiola, ali Blaswich dobro zatvarai brani najveću priliku u dotadašnjem dijelu susreta.

Prvih 20 minuta proteklo je ipak poprilično konzervativno, možda i dosadno, a onda je ni iz čega stiglo vodstvo. Henrichs je bio u skoku s Rodrijem, leđima okrenut, ruke u prirodnom položaju uz tijelo, a VAR je pozvao suca Vinčića koji nakon kraćeg gledanja zaključio kako je mikro kontakt lopte i ruke bio dovoljan za kazneni udarac. Vrlo stroga odluka, a Haaland je s bijele točke bio nemilosrdan za 1:0. Samo jednu minutu i 18 sekundi nakon, City je poveo 2:0. Visoki presing Haalanda na vratara Blaswicha, uz mogući prekršaj na njemu prilikom ispucavanja lopte, rezultira pogrešnom predajom. Lopta završava kod De Bruynea čiji udarac završava na gredi, a Haaland je spreman na tu nogometnu inačicu “alley-oopa” i glavom zabija za 2:0. Pohitali smo u tom trenutku napisati kako je Haaland stigao do svojeg 35. gola u 30. utakmica u Ligi prvaka i oborio par rekorda, a nismo ni slutili da je to bio tek početak njegove večeri.

Vremenski uvjeti na Etihadu bili su kao na snimanju hollywoodskog filma – kiša, led, susnježica, snijeg i sve to u 30 minuta, a Man City je u potpunosti kontrolirao utakmicu usprkos ponekim obrambenim greškama. U jednoj takvoj Laimer je išao na loptu na 30-ak metara od gola, Ederson istrčao i srušio ga, a na iznenađenje svih slovenski sudac Vinčić taj sraz je okarakterizirao kao kontra prekršaj i u trećoj situaciji u 30 minuta donio odluku koja ide na štetu RB Leipziga.

Man City i Haalanda za to nije bilo previše briga, a kad te ide, ide te, pa je tako nakon De Bruyneovog kornera u 45. minuti i skoka Rodrija lopta završila na stativi, šetala po crti, a pokušaj izbijanja Leipzigove obrane završio uHaalandovom bloku za 3:0.

Haaland je tako ujedno postao i drugi igrač u povijesti koji je zabio više od jednog hat-tricka unutar 1. poluvremena nakon Marca Simonea (Milan 1996. i Monaco 2000.), Haalandov prvi je bio za Salzburg protiv Genka 2019. Završilo je tako jednosmjerno 1. poluvrijeme nedostojnih protivnika u kojem je Man City na, činilo se, tek djelu svojih kapaciteta otišao na 3:0 protiv RB Leipziga koji je tonuo iz minute u minuti.

Tamo gdje se stalo u prvom, nastavilo se i u drugom poluvremenu. Trening gol Ilkaya Gündoğana za 4:0, pa još 2 gola trademark gola Erlinga Haalanda za izjednačenje rekorda Messija i Luiza Adriana koji su postigli po 5 golova u jednoj utakmici Lige prvaka. Da se rekord ne bi oborio pobrinuo se Pep Guardiola koji je Haalanda izvadio iz igre u 62. minuti i onemogućio mu prestizanje dosadašnjih rekordera. Režiser prijenosa utakmice je odlično prepoznao taj trenutak i zumirao Haalandovo lice te djelomičnu nevjericu, koju je kasnije ipak prihvatio i sa smješkom na licu se zabavljao na klupi do kraja utakmice. Šteta! Nećemo ni zamisliti kako bi primjerice reagirao Cristiano Ronaldo…

Do kraja utakmice se Man City ipak smilovao gostima koji su ipak uspostavili kakvu takvu kontrolu s izmjenama, tempo se usporio, a brojne izmjene s obje strane učinile su da se ova utakmica do kraja odigra bez prevelikih prilika. Za sam kraj, De Bruyne je “debruynevski” pogodio u 92. minuti za konačnih 7:0 i izjednačenje dosadašnjeg rekorda Man Citya u Ligi prvaka, kad su istim rezultatom pobijedili Schalke 04 2019. godine.

Priča večeri je, dakako, Erling Haaland koji je postao treći igrač s “petardom” u Ligi prvaka, dobio čistu 10-ku od Sofascorea, na gol pucao 8 puta, imao 30 dodira s loptom, a najveća udaljenost s koje je zabio gol bio je udarac s bijele točke. 39 golova u 36 utakmica za City trenutno ima Erling Haaland, a čini se kako nema namjeru uskoro stati. Najbolje je to na svojoj koži osjetio Joško Gvardiol kojeg će tradicionalno kritici sklona hrvatska medijska javnost nepošteno i besmisleno staviti na stup srama, no kriviti samo jednog igrača u ovakvoj utakmici bilo bi suludo. Posebice kad s druge strane imaš nepogriješivi mehanizam Pepa Guardiole i nevjerojatan stroj za golove…

Komentari

Povezano