Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Marcelo Bielsa novi izbornik Urugvaja

Popularni El Loco, argentinski nogometni trener Marcelo Bielsa, je nakon odlaska iz Leedsa početkom 2022. pronašao novi posao. Preuzeti će klupu urugvajske reprezentacije čija je izbornička funkcija upraženja još od kraja prošle godine i Svjetskog prvenstva u Kataru. Tada je naime klupu napustio dotadašnji izbornik Diego Alonso, a sjetiti ćemo se i da je on klupu preuzeo nakon 15-godišnjeg mandata neuništivog Óscara Tabáreza.

Urugvaj je od početka godine zaigrao u nekolicini prijateljskih utakmica, a momčad je kao privremeno rješenje vodio Marcelo Broli, inače izbornik U20 reprezentacije Urugvaja. Bielsi će ovo biti treći angažman na klupi neke reprezentacije, te po treći puta južnoameričke, nakon što je već sjedio na klupama Argentine i Čilea. Dodatno će biti tek drugi stranac na klupi Urugvaja, nakon njegova sunarodnjaka Daniela Passarelle koji je momčad vodio od 2000. do 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bielsa je Argentinu vodio od 1998. do 2004., preuzevši klupu baš od spomenutog Passarelle, a u tom je periodu izbačen u prvoj knock-out fazi Copa Américe 1999. (ispali od Brazila), nije prošao grupu Svjetskog prvenstva 2002. (trećeplasirani iza Švedske i Engleske), osvojio srebro na Copa Américi 2004. (opet Brazil boljim izvođenjem jedanaesteraca), te osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2004. Bilo je to prvo olimpijsko zlato neke južnoameričke momčadi još od 1928., te prva argentinska zlatna medalja na OI nakon 52 godine čekanja. Premda je mandat ocijenjen uspješnim, Bielsa je napustio argentinsku klupu.

Uslijedila je 2007. klupa Čilea, s kojom je porušio mnoge rekorde vezane za međusobne susrete protiv drugih južnoameričkih momčadi. Bilo je tu svega, od rekordnih poraza, do pobjeda protiv protivnika koje Čile nikada dotada nije svrgavao. S Čileancima je, nakon dva turnira pauze, uspio izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu 2010., gdje je Čile prošao grupnu fazu, ali u prvoj knock-out rundi opet biva izbačen od Brazila. U javnosti se pojavila informacija kako momčad neće voditi nakon prvenstva, na što su sami Čileanci pokrenuli kampanju moleći ga za ostanak, te je Bielsa produljio svoj ugovor, uz opasku kako će napustiti klupu ako dođe do promjene predsjednika Čileanskog nogometnog saveza. Do iste je, naravno, i došlo, a osebujni i nikad licemjerni Bielsa napustio je klupu La Roje.

Svojim bi se osebujnim karakterom, luđačkom energijom i nevjerojatno detaljnom vizijom nogometa, Bielsa trebao savršeno uklopiti u Urugvaj kojeg zadnjih 15-ak godina na velikoj sceni krasi ratnički stil nogometa i apsolutna predanost zajedničkom cilju. Mi ćemo, u svakom slučaju, sa zanimljivošću pratiti smjenu generacija u La Celesti, te Bielsin pečat na njenu igru.

Komentari