Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Marin Čilić u svom klasičnom stilu do pobjede u prvom kolu Challengera u Cassisu

Nekoliko Hrvata bilo je aktivno na teniskim terenima u utorak, no oči su bile uprte u nastup Marina Čilića na francuskom Challengeru u Cassisu. Tamo je nekadašnji treći igrač svijeta porazio Uga Blancheta u prvom kolu. Osim Čilića, na Challenger razini nastupili su Dino Prižmić i Duje Ajduković, a njih dvojica su upisali pobjede u Istanbulu.

Čilić je u meč ušao sporo te se već nakon tri gema našao u zaostatku od 0:3. Tada obojica osvajaju po gem na svom servisu te se dolazi do 1:4 kada Čilić pronalazi svoju igru. Osvaja tri gema u nizu i dovodi set u egal koji je trajao do tie-breaka. Tamo je Blanchet cijelo vrijeme bio u prednosti te je na kraju i osvojio set sa 7-5 u “trinaestoj igri”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu se ključni trenutak dogodio na 0-15 u drugom gemu. Tada je sviran prijestup Blanchetu koji nakon toga radi dvije dvostruke pogreške u nizu. Tako je Čilić stigao do tri vezane break lopte, od kojih koristi drugu. Napravio je Čilić i drugi break, kod vodstva 3:0, a tada je Blanchet na svom servisu propustio 40-15.

Ne bi Čilić bio Čilić da si ne zakomplicira situaciju nakon 5:1 i 40:15. Izgubio je taj servis za set, no na idućem primanju servisa odigrao je skoro bez greške te je iskoristio svoju petu set loptu za 6:2 i odlazak u treći set.

Već se na startu trećeg seta vidjelo kako je Čilić pronašao igru za Francuza. Iako kod 2:1 nije iskoristio break priliku, Čilić se nije raspao te je kod 3:2 iskoristio svoju četvrtu break loptu u setu. Realizirao ju je sjajnom backhand paralelom. Nitko nije očekivao da će nekadašnji osvajač US Opena mirno privesti meč kraju. Kod 4:2 je dopustio dvije break lopte Blanchetu, no obje je spasio as servisima.

Na kraju je poveo s 5:2 te se približio novoj pobjedi na Challenger razini. Osvojio je idući gem Blanchet i tako je natjerao Čilića da meč završi na svom servisu. Nije to uspio te je uz propuštenu meč loptu i dvostruku pogrešku na break lopti u potpunosti vratio Francuza u meč. Hrvatski tenisač propustio je meč loptu i na primanju servisa, a nakon toga se Blanchet vratio na 5:5. Zatim obojica osvajaju gemove na svom početnom udarcu za tie-break. Tamo Čilić prvi dolazi do mini breaka, no ponovno vraća Blancheta u meč s dvije neforsirane greške. Ipak, kod 3:3 se odigrava ključan poen meča kada diskutabilan aut u korist Čilića zove glavni sudac te Hrvat ponovno dolazi do mini breaka, a zatim i do tri vezane meč lopte.

Ne koristi prvu, ali na drugoj mu pomaže Blanchet neforsiranom greškom. Tako je Čilić iskoristio svoju četvrtu meč loptu za pobjedu (5)6:7, 6:2, 7:6(4) i plasman u drugo kolo gdje ga čeka Kyle Edmund. Bit će to repriza polufinala Australian Opena iz 2018. godine kada je Čilić slavio s 3-0 u setovima.

Skoro jednako naporan meč odigrao je u ranim jutarnjim satima i Dino Prižmić u Istanbulu. On je protiv Cema Ilkela slavio s 2-1 u setovima, no onaj set koji je izgubio je poklonio na najgori način. Poveo je u prvom setu Prižmić s 5:2 te je u prvoj dionici igre imao čak tri servisa za set. U prvom nije došao do set lopte, kao ni u trećem, no onaj drugi je bio ključan za gubitak seta. Kod 5:4 je Prižmić stigao do 40-15, ali je obje set lopte Ilkel spasio te je na kraju set osvojio u tie-breaku.

Nije se Prižmić raspao već je u drugom setu brzo došao do breaka kojeg prvi put ne uspijeva potvrditi, ali brzo dolazi do novog. Na kraju je drugi set osvojio sa 6:3 dok je u trećem Ilkelu prepustio samo dva gema. Tako je sa (2)6:7, 6:3, 6:2 izborio novi okršaj s Damirom Džumhurom, bosanskohercegovačkim tenisačem s kojim se porječkao u Banja Luci kada je odnio pobjedu. Lani je također s Džumhurom igrao i u Istanbulu, ali tada je pobjedu odnio 82. tenisač svijeta.

U Istanbulu je nastupio i Duje Ajduković. Njemu je protivnik bio Ramkumar Ramanathan, Indijac koji ga je u karijeri već pobijedio dva puta, oba puta sa 6:4 i 6:2. Ovaj put je Ajduković bio taj koji je dominirao te je Indijca pobijedio sa 6:4 i 6:3. Tako je izborio hrvatski okršaj s Matejem Dodigom.

Kasnije danas će na teren u Genovi izići Mili Poljičak protiv Andree Pellegrina. Mečevi drugog kola su na rasporedu u srijedu i u četvrtak.

Komentari

Povezano