Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Max Verstappen u Španjolskoj stigao do nove pobjede

Max Verstappen pobjednik je uzbudljive Velike nagrade Španjolske ispred McLarenovog Landa Norrisa i Mercedesovog Lewisa Hamiltona. Ovom pobjedom Nizozemac je došao do brojke od sedam pobjeda u ovoj sezoni te 61. pobjede u karijeri.

Na jučerašnjim kvalifikacijama na prvom startnom redu našli su se Norris i Verstappen, a Mercedesov dvojac startao je iza njih u drugom startnom redu. Norrisu je ovo bio drugi pole position u karijeri te prvi nakon Velike nagrade Rusije 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan start utrke imao je Mercedesov George Russell koji je s četvrte startne pozicije u prvom zavoju izbio na prvu poziciju. Verstappen je prestigao Norrisa na drugom mjestu, a Charles Leclerc nije uspio prijeći Hamiltona na četvrtoj poziciji. Carlos Sainz prestiže Leclerca, a u trećem krugu Verstappen prestiže Russella i izbija na prvo mjesto.

Već u desetom krugu vidjeli smo prve bolide u boksu, Zhou Guanyu i Yuki Tsunoda otišli su mijenjati svoju meku varijantu guma. U 16. krugu na mijenjanje guma su krenuli i oni vodeći, Russell i Sainz kao prva dvojica. Zatim je sljedeći krug u boks otišao Hamilton, a iz boksa je izašao iza Russella, ali i iza Sainza.

Krug iza Verstappen odlazi u boks te njegova ekipa odrađuje mijenjanje guma za nevjerojatnih 1.9 sekundu. U idućem krugu Hamilton prelazi Sainza, a Norris se odlučuje na kasniji odlazak u boks. Konačno to čini u 24. krugu te se vraća u utrku kao šesti.

U idućem krugu napokon i Leclerc odlazi na mijenjanje guma te se u utrku vraća na sedmom mjestu sa svježijim gumama, a vodeća pozicija se vraća u ruke Verstappena. Do 35. kruga Norris uspijeva prestići Sainza, Hamiltona te Russella te se vraća na drugo mjesto smanjujući Verstappenovu prednost na pet sekundi. Iza njih Oscar Piastri prestiže Pierrea Gaslya za sedmo mjesto te se približava vodećoj šestorki nakon loše odrađenih kvalifikacija.

U 37. krugu Sainz i Russell odlaze na novo mijenjanje guma, a sedam, odnosno osam krugova kasnije to čine i Hamilton i Verstappen. Hamilton uspijeva prestići Sainza, a Norris po drugi put odlazi u boks te krucijalno za njega izlazi iz njega ispred Russella i Hamiltona.

U 52. krugu Hamilton prelazi Russella za treće mjesto, a Norris pokušava smanjiti Verstappenovu prednost koja je cijelo vrijeme oko 5 sekundi. Sainz propušta Leclerca na peto mjesto te Ferrarijev vozač kreće u završnu potjeru za četvrtoplasiranim Russellom. Russel se do kraja utrke uspio obraniti od Leclercovih napada, a Norris je uspio smanjiti zaostatak za Verstappenom na samo dvije sekunde, ali nedovoljno za napad na pobjedu.

Na podiju su se tako našli Verstappen, Norris i Hamilton, Russell je utrku završio kao četvrti, a Ferrarijev duo na petom i šestom mjestu. Piastri je na kraju na cilju bio sedmi, a Perez je u zadnjem krugu prestigao Gaslyja za osmo mjesto. Sjajan dan za Alpine zaokružio je i Esteban Ocon koji je na kraju bio desetoplasirani pa su Alpinini vozači na kraju odnijeli tri boda s današnje utrke.

Dodatni bod za najbrže odvoženi krug utrke uzeo je Norris koji je tako osvojio ukupno 19 bodova na današnjoj utrci, za razliku od Verstappenovih 25.

Nadodajmo i kako je Daniel Ricciardo odvozio svoju 250. utrku u Formuli 1 te se trenutno nalazi na dvanaestom mjestu po ukupnom broju odvoženih utrka u povijesti.

U ukupnom poretku Verstappen je vodeći s ukupno 219 bodova, Norris je prestigao Leclerca na drugoj poziciji te sad sa 150 bodova ima dva boda više od Monegažanina. Sainz je četvrtoplasirani, Perez na petom mjestu, a Piastri na šestom. Mercedesov dvojac zauzeo je iduća dva mjesta, Russell sedmo te Hamilton osmo, a Fernando Alonso u ukupnom je poretku deveti. Prvih deset zatvara Yuki Tsunoda koji je ovu utrku završio bez osvojenih bodova.

U konkurenciji konstruktora, Red Bull je vodeći s 330 bodova, a Ferrari drugi s 270. McLaren je treći s 237 bodova, a Mercedes četvrti s ukupno 151 bodom.

Iduća utrka na rasporedu je idući vikend, a na redu je Velika nagrada Austrije.

Komentari

Povezano