Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Meksiko remijem ispao s Cope, Ekvador i Venezuela u četvrtfinalu

Pomalo se završava grupna faza ovogodišnje Cope Américe, a u noći s nedjelje na ponedjeljak odigrane su i zadnje dvije utakmice skupine B. U njima je Venezuela pobijedila Jamajku s 3:0 i tako upisala stopostotni učinak, dok su Meksiko i Ekvador odigrali remi bez golova.

Krenimo od druge utakmice koja je bila bitnija za konačni plasman u grupi. Pomlađenom je Meksiku samo pobjeda igrala za prolazak skupine, a rezultatski pritisak vidno je podigao razinu nervoze u momčadi Jaimea Lozana. Vidjeli smo tako nešto veći broj prekršaja, dok su napadačke opcije obiju momčadi bile poprilično limitirane. Istaknimo tek pokušaj ekvadorskog dragulja Kendryja Páeza iz slobodnog udarca kojeg je meksički vratar Julio González uspio obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno su bolje Meksikanci izgledali u drugom poluvremenu kada su konačno počeli konkretizirati svoje napade. U dva su navrata tražili i kaznene udarce, jednom jer je lopta pogodila ekvadorskog igrača u ruku, drugi put zbog prekršaja na Gerardu Arteagi, no u oba je slučaja VAR provjera presudila u korist Ekvadora.

Nastavio je El Tri s napadima, Santiago Giménez iz dobre je situacije zatresao okvir gola, da bi duboko u sudačkoj nadoknadi ipak izborili toliko željeni penal kada je u kaznenom prostoru Ekvadora srušen Guillermo Martínez. Ipak, na semaforu je stajala 100. minuta kada je VAR opovrgnuo ovu odluku, čime je potvrđeno i meksičko ispadanje s Cope. Obje su momčadi završile s istim brojem bodova, no La Tri je imala bolju gol razliku od El Trija.

Meksiku je ovo bio 11. nastup na Copi, a tek po treći puta su natjecanje završili u grupnoj fazi. Isti scenarij odigrao se i 2011. i 2015., no tada su skupinu završili bez pobjeda. Na suprotnoj strani spektra stoji Ekvador kojem je ovo tek treći prolazak grupe u ovom stoljeću. U oba prethodna slučaja, 2016. i 2021. ispali su na prvoj prepreci u nokaut fazi, a sličan scenarij smiješi im se i sada s obzirom da ih u četvrtfinalu čeka branitelj naslova i svjetski prvak Argentina.

Druga utakmica bila je tek revijalnog karaktera, s obzirom da je Venezuela već nakon drugog kola potvrdila prolazak u četvrtfinale, dok je Jamajka s dva poraza osigurala oproštaj od najtecanja. Ipak, s obzirom da pravila na Copi određuju da je gol-razlika prvi razlikovni faktor za momčadi s istim brojem bodova, teorija je dopuštala da Venezuela završi na drugom mjestu što bi ih vodilo na Argentinu. La Vinotinto je to htjela izbjeći, što se i vidjelo po pristupu na terenu.

Jamajčani s druge strane nisu napravili puno da bi isprali gorak okus svojeg više nego razočaravajućeg nastupa na Copi. Drugo poluvrijeme ponudilo nam je više zanimljivosti, jer tada smo vidjeli i sve golove. Već u 49. minuti je Eduard Bello na drugoj stativi pospremio ubačaj Jona Aramburua, da bi nekoliko minuta kasnije venezuelanski talisman Salomón Rondón zabio za 2:0.

Rasplinulo se tada ono malo otpora kojeg smo dotad mogli vidjeti od strane Reggae Boyza, pa je u završnici susreta Eric Ramírez zabio i treći venezuelanski gol za konačni rezultat susreta. Venezuela je tako po prvi puta u povijesti i u jubilarnom 20. nastupu na Copi upisala sve tri pobjede u grupnoj fazi. U četvrtfinalu će snage odmjeriti s Kanadom, što im daje dobre šanse izjednače najbolji rezultat u povijesti reprezentacije – polufinale Cope iz 2011. godine.

Prežaljeni Jamajčani su pak u svom trećem nastupu na Copa Américi ostali na katastrofalnom skoru od 0 bodova, no barem su uspjeli stići do svog prvog zgoditka. Epilog priče stigao je nekoliko sati kasnije kada je islandski stručnjak na klupi Jamajke Heimir Hallgrímsson završio svoju suradnju s reprezentacijom otočke države nakon gotovo dvije godine.

Komentari

Povezano